TÉMA

Viktor Dvořák

Před 25 lety zemřela Olga Havlová. Měla složité mládí, přesto celý život pomáhala ostatním

Před 25 lety, 27. ledna 1996, zemřela první manželka prezidenta Václava Havla Olga Havlová. V nedožitých 63 letech podlehla rakovině. Chudá dívka z pražského Žižkova se po seznámení s Václavem Havlem zapojovala do disidentských aktivit a v roce 1982 podepsala Chartu 77. Poté, co se stala první dámou, se věnovala pomoci potřebným, díky čemuž byla uznávána po celém světě a několikrát oceněna.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 14:12|

Tip z iVysílání: Alter ego Philipa Rotha prožívá Pražské orgie

Americký spisovatel Philip Roth navštívil opakovaně Československo a do normalizačních časů zasadil také román Pražské orgie. Na filmové plátno jej loni převedla režisérka a spisovatelka Irena Pavlásková, minulý týden měla adaptace Rothovy knihy i televizní premiéru. Příběh amerického spisovatele, kterého v nesvobodné Praze čeká největší dobrodružství jeho života, si lze navíc do 29. listopadu přehrát v iVysílání.
18. 11. 2020|

Recenze: Autentický Havel. Film Slávka Horáka zachycuje dramatika a státníka především lidsky

Ani dokument, ani přesná historická výpověď. Režisér a scenárista Slávek Horák se úspěšně odstřihl od patosu osobnosti Václava Havla. Divákovi naservíroval na pozadí klíčových historických událostí Československa 20. století uvěřitelný, upřímný portrét dramatika, později státníka, ale hlavně člověka, který čelil nejen komunistickému režimu, ale hlavně sám sobě a svému svědomí. Film Havel ukazuje prvního porevolučního prezidenta z perspektivy, kterou mnohdy zapomínáme. Od roku 1968 až do sametového roku 1989 připomíná stěžejní momenty, které Havla utvářely ještě předtím, než vystoupil na balkonu Melantrichu.
24. 7. 2020|

Klip týdne: Kubišová přezpívala Modlitbu pro Martu. A pro filmového Havla

Olga Havlová by 11. července oslavila 87. narozeniny. Tvůrci chystaného hraného filmu Havel se první dámě k nedožitému výročí rozhodli věnovat ikonickou píseň – Modlitbu pro Martu. Marta Kubišová skladbu spojenou se sametovou revolucí nazpívala speciálně pro připravovaný snímek v nové verzi s dětským sborem.
10. 7. 2020|

Věrný pravdě, nevěrný lásce. Filmový Havel se představuje v traileru

Režisér a scenárista Slávek Horák uvede 23. července do kin film inspirovaný prvním českým prezidentem. Snímek s prostým názvem Havel nevypráví hradní kapitolu, ale příběh z disidentských časů. Filmovou novinku více než měsíc před premiérou přibližuje trailer.
16. 6. 2020|

Smrt obchodního cestujícího je příležitostí pro Miroslava Donutila

Miroslav Donutil se po třech letech vrací na pražské jeviště. V Divadle ABC ho čeká Smrt obchodního cestujícího. V inscenaci slavného dramatu Arthura Millera se potkal s herečkou Zuzanou Kronerovou.
13. 12. 2019|

Václav Havel se vrátil do vězení. Padla poslední klapka nového filmu podle jeho života

Padla poslední klapka filmu, který se inspiruje dramatickým životem Václava Havla. Režisér Slávek Horák ho natočil podle vlastního scénáře. Snímek zachycuje události od roku 1968 až k přelomové sametové revoluci nebo Havlův vztah s manželkou Olgou.
3. 11. 2019|

„Přišla mi úplně přesná.“ Olgou Havlovou mohla být v novém filmu jen Anna Geislerová

Anna Geislerová se proměnila v Olgu Havlovu. První ženu a první dámu prvního českého prezidenta ztvární v chystaném filmu, zatím pracovně pojmenovaném Havel. Obsazovaná česká herečka byla prý pro režiséra a scenáristu Slávka Horáka první volbou. Pro roli Havla vybral Viktora Dvořáka. Základem příběhu je podle filmaře právě netradiční, ale o to silnější vztah pozdějšího prezidentského páru. Snímek je sleduje ještě v disidentských časech.
28. 9. 2019|

Ceny Thálie se ohlížejí za uplynulou sezonou, vidí Rašilova, Dyka, Kněžíkovou či Čechovou

Na divadelní Ceny Thálie jsou letos nominovány tři desítky umělců z činohry, opery, muzikálu a tance. Novinkou je kategorie vyzdvihující výkony v alternativním a loutkovém divadle. Ze dvou nominací se může těšit herečka Lucie Trmíková; z inscenací je dvojí očekávání díky nominovaným umělcům spojeno s Křížem u potoka ve Slováckém divadle, muzikálovým thrillerem Sweeney Todd v Plzni a Marnou opatrností uváděnou baletem Národního divadla. Výroční ocenění převezmou ti nejlepší 5. října, v přímém přenosu České televize.
10. 9. 2019|

Havlův život jako inspirace pro film. Jeho příběh natáčí Slávek Horák, titulní roli hraje Viktor Dvořák

Původně chtěl studovat FAMU a uchytit se u filmu, do historie se ale zapsal jako první polistopadový prezident. Příběh inspirovaný disidentskými léty Václava Havla začal podle vlastního scénáře natáčet režisér Slávek Horák. Titulní roli hraje Viktor Dvořák, Olgu Havlovou ztvární Anna Geislerová a Pavla Landovského Martin Hofmann. Koproducentem filmu, který se představí za rok, je Česká televize.
26. 8. 2019|