TÉMA

Velká Bíteš

Pokračuje hledání pediatrů. Ve Velké Bíteši pro ně nabízí příspěvek milion korun

Získávat do měst a vesnic dětské lékaře zůstává v Česku oříškem. Pátrání po nich trvá často měsíce, někdy i roky. Ve Velké Bíteši na Vysočině se nově příchozímu pediatrovi rozhodli přispět milionem korun. Problémem se zabývá i ministerstvo zdravotnictví – na takzvaná rezidenční místa při ordinacích pediatrů přidělí víc než 820 milionů korun.
26. 12. 2023|

Dvě nehody uzavřely na téměř tři hodiny dálnici D1 ve směru na Brno

Při dopolední nehodě na D1 za Velkou Bíteší na Žďársku zemřel řidič dodávky, se kterou narazil do nákladní soupravy. Dálnice na Brno byla na 165. kilometru přes dvě hodiny neprůjezdná. Provoz levým jízdním pruhem se podařilo obnovit po 12:15. D1 byla ve stejném směru kvůli nehodě uzavřena také mezi 168. a 178. kilometrem. Mladý řidič dodávky vyvázl jen s lehkým zraněním. Dopravu se podařilo obnovit zhruba ve 12:45.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 13:22|

Dodržujte bezpečný odstup, žádá zákon. Kolik je to metrů, v něm ale chybí a ministerstvo to tak chce nechat

Že před sebou řidič musí mít dostatečnou vzdálenost, aby dokázal zareagovat, když auto před ním zpomalí či zastaví, sice v silničním zákoně je, ale žádné podrobnosti, jaká vzdálenost by to měla být, v něm již nestojí. Ministerstvo dopravy nepočítá s tím, že by to změnila připravovaná novela, která se zaměřuje na výši pokut a trestných bodů. Že však řidiči mají s dodržováním dostatečného odstupu potíže, se lze snadno přesvědčit v každodenním provozu. Podle policie to také byla jedna z příčin předvánočních hromadných nehod na dálnici D1.
3. 1. 2023|

Sníh ochromil dopravu. Kamiony blokovaly D1 ve směru na Brno, vlaky nabíraly zpoždění

Sněžení od rána komplikovalo dopravu na řadě míst republiky, zejména na východě země. Provoz na silnicích především na Vysočině a Moravě brzdily ráno nehody a kamiony uvázlé v kopcích. Dálnice D1 spojující Prahu a Brno byla na několika místech zablokovaná, tvořily se tam mnohakilometrové kolony. Hromadná doprava se potýkala s problémy v Brně, Ostravě či okolí Prahy. Některé vlaky zastavily pády stromů, a to včetně hlavního železničního koridoru na Slovensko mezi Mosty u Jablunkova a Čadcou.
16. 12. 2022Aktualizováno16. 12. 2022, 21:04|

Deset let a 43 výroků aneb Proměny pohledu na modernizaci dálnice D1

Modernizace téměř 160 kilometrů dálnice D1 je u konce. Na dálnici se od Benešovska po Brněnsko pracovalo osm a půl roku, předtím se ještě dva roky celá akce připravovala. Byla to oprava, která ztrpčovala cestu mezi Prahou a Brnem desetitisícům řidičů denně, bylo to také velké politikum – a to nejen tehdy, když napadl „kalamitní sníh“. Výběr výroků politiků, silničářů i stavbařů připomene některé dramatické okamžiky i to, jak se vyvíjel pohled na mnohaletou modernizaci.
2. 10. 2021|

Modernizace D1 po devíti letech skončila. Jízda je teď klidnější, trvalo to ale déle, než mělo

Modernizace dálnice D1 skončila, alespoň z pohledu řidičů. Znamená to dvě věci. Jednak se teď cestování mezi Prahou a Brnem obejde bez dlouhých zúžení, která v nejnáročnějších obdobích zabírala i čtvrtinu celé trasy. A jednak se konečně jezdí plynule po novém povrchu. Modernizace začala v roce 2013, o rok později, než ministerstvo dopravy původně plánovalo, a končí s tříletým zpožděním. Cestu od tankodromu přes takzvaný „Ťokův průsmyk“ k přijatelně hladké dálnici lemovala zdržení s výběrovými řízeními, ale i problémy se zhotoviteli během stavby.
2. 10. 2021|

Radnice se potýkají se stárnoucími městskými byty. Někde je prodávají, jinde investují do oprav

Více měst po republice teď přistupuje k privatizaci bytů. Ve většině případů je k tomu vede pragmatismus, zastarávající bytové fondy totiž chátrají a na rekonstrukce by radnice musely vydat i stamiliony korun. Opravy tak už chtějí nechat na soukromých majitelích. Opačný přístup ale zvolila radnice Bystřice nad Pernštejnem, do oprav bytů se tam pustilo město.
11. 6. 2021|

Při výkopech na Žďársku byla nalezena nevybuchlá puma. Pyrotechnik ji zneškodnil

Ve Velké Bíteši na Žďársku policie evakuovala asi 1300 lidí kvůli nálezu letecké pumy. Pracovníci ji našli v neděli dopoledne při výkopech v okrajové části města. Mluvčí krajské policie Dana Čírtková později sdělila, že pumu policejní pyrotechnik s doprovodem policejních vozidel převezl na bezpečné místo v okolí města, kde ji zneškodnil.
6. 6. 2021Aktualizováno6. 6. 2021, 18:42|

S Gottem se lidé mohou rozloučit po celém Česku. Chystají se piety i kondolenční knihy

Česko se loučí se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem. Kondolenční knihy mohou lidé podepsat v umělcově rodné Plzni, v Brně, Olomouci nebo Českých Budějovicích. Vzkazy může veřejnost zanechat i v on-line podobě. Spontánní pietní místa vznikla u Gottovy pražské vily nebo jeho chalupy v Doubici na Děčínsku. Budou-li souhlasit pozůstalí, zpěvák bude mít státní pohřeb.
2. 10. 2019Aktualizováno2. 10. 2019, 22:26|

Dálnice D1 už je průjezdná. Nehoda kamionů ji zablokovala na deset hodin

Nehoda dvou nákladních aut ve čtvrt na pět ráno uzavřela dálnici D1 zhruba na 165. kilometru nedaleko Velké Bíteše na Žďársku ve směru na Prahu. Policie musela odklání dopravu na exitu 168 u Devíti křížů. Na objízdných trasách se tvořily kolony, dálnice se otevřela až ve dvě odpoledne – nejdřív ji bylo třeba očistit od barev, které převážel jeden z havarovaných vozů.
1. 8. 2019Aktualizováno1. 8. 2019, 10:47|