TÉMA

Ministerstvo financi

Trend je dobrý, říká k rozpočtu Stanjura. Podle Balaštíkové stát vysál peníze z firem a občanů

Vláda v prvním čtvrtletí hospodařila se schodkem 105 miliard korun, což je o třetinu lepší výsledek než loni, deficit ale zůstává čtvrtý nejvyšší v historii Česka. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) je trend ve snižování schodku jasný. Míní, že dodržet plánovaný deficit na letošní rok nebude problém, a to aniž by bylo potřeba „nějak dramaticky měnit parametry státního rozpočtu“, prohlásil v pořadu Události, komentáře. Skutečně pozitivní zprávou by podle Margity Balaštíkové (ANO), která se také účastnila diskuse, byl růst HDP.
4. 4. 2024|

Důchodový systém skončil loni v rekordním schodku 72,8 miliardy, ukazují data resortu financí

Systém důchodového pojištění skončil loni ve schodku 72,8 miliardy korun. Je to dosud nejvyšší propad. Výdaje na penze a správu činily loni přes 692,3 miliardy. Na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se v minulém roce ve srovnání s rokem 2022 vyplatilo o 97,2 miliardy korun více, penzijní výdaje tak vzrostly téměř o sedmnáct procent. Příjmy na pomyslném důchodovém účtu rostly pomaleji, a to o osm procent. Na odvodech se vybralo 619,5 miliardy korun.
22. 2. 2024|

„Není možné to prostě okecávat,“ říká k premiérovu podílu Havlíček. Kolem Fialy není jediná pochybnost, hájí jej Benda

„Dělá ze sebe trochu popleteného profesora, ačkoliv to není možné, aby člověk jeho inteligence nevěděl, že vkládá peníze do instituce, která je – v uvozovkách – pračkou peněz,“ prohlásil na konto předsedy vlády Petra Fialy (ODS) místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Karel Havlíček. Premiérův stranický kolega a místopředseda sněmovního ústavně-právního výboru Marek Benda uvedl, že kolem Fialy v tomto ohledu „není jediná pochybnost“. O kauze debatovali v pořadu Události, komentáře.
9. 2. 2024|

Stát očekával víc peněz z neočekávaných zisků. „Kde je problém?“ ptá se opozice

Přesně 730 milionů loni státu odvedly banky na dani z neočekávaných zisků, tzv. windfall tax. Původně vláda částku odhadovala na víc než třicet miliard. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) rozdíl mezi očekáváním a realitou obhajuje tím, že původní plány počítaly s přísnějšími pravidly pro výběr daně. Zároveň se podle něj banky o své zisky podělily se střadateli.
7. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 07:04|

Na zaplacení daně z nemovitosti zbývá už jen týden

Lidé mají už jen týden na to, aby zaplatili daň z nemovitých věcí. Právě tento odvod chce od příštího roku vláda až dvojnásobně zvýšit, a to ve prospěch státního rozpočtu. Doteď byly jediným příjemcem radnice, svaz obcí proto plánovaný krok kritizuje.
24. 5. 2023|

Obžalovaní v případu ROP Severozápad si vyslechli obžalobu. Soudce ji četl několik hodin

Čtení obžaloby v rozsáhlé kauze údajných machinací v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad u soudu v Litoměřicích trvalo několik hodin. Většina z 27 obžalovaných bývalých politiků či úředníků ve středu už k soudu nepřišla a hlavní líčení se koná v jejich nepřítomnosti. Jejich výslech začne zřejmě příští týden. Případ se týká rozdělování dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Podle státního zástupce zmanipulovali obžalovaní evropské dotace ve výši 14 miliard korun.
20. 10. 2021|

Téměř polovina výškové techniky hasičů je zastaralá. 88 strojů je nutné okamžitě vyměnit

Profesionální hasiče trápí zastaralé vybavení. Doba životnosti uplynula téměř u poloviny výškové techniky, což může komplikovat výjezdy a navíc jsou dražší její opravy. Ministerstvo vnitra teď kvůli tomu jedná s resortem financí o navýšení rozpočtu pro hasičský sbor.
28. 7. 2019|