TÉMA

Mladí

Řidičské zkoušky na auto složily už tři tisíce mladších osmnácti let. Nehodu zatím nikdo nezpůsobil

Téměř 2500 sedmnáctiletých řidičů v Česku už může řídit auto za doprovodu registrovaného zkušeného řidiče. Na každého z nich připadají v průměru dva mentoři. Projekt se zatím osvědčil, jelikož žádný z mladých řidičů dosud nezavinil dopravní nehodu, hlásí policie i autoškoly.
25. 3. 2024|

Méně drog či alkoholu, více energetických nápojů, popsal výzkum rizikové chování mladých

Mladí Češi v současné době experimentují více s vapováním než s klasickými cigaretami. Opakované pití energetických nápojů vzrostlo u českých deváťáků z 16 na 22 procent u chlapců a ze sedmi na patnáct procent u dívek. Popsal to výzkumný tým studie HBSC Univerzity Palackého v Olomouci, který ve spolupráci s Úřadem vlády České republiky zkoumal rizikové chování dětí ve věku 11 až 15 let.
21. 3. 2024|

Mezi mladými roste zájem o podnikání, zaměstnanecké smlouvy je prý svazují

Zájem o podnikání mezi mladými vloni meziročně vzrostl o patnáct procent. Do byznysu se v roce 2023 vrhlo třináct tisíc lidí ve věku mezi osmnácti a dvaceti lety. Ukazují to data ministerstva průmyslu a obchodu. Někteří z čerstvých živnostníků jsou ale ještě mladší a s podnikáním začínají už při škole. Nezletilí, kteří by rádi s byznysem začali před osmnáctými narozeninami, se mohou nechat soudem zplnoletit.
3. 3. 2024|

Milion a půl Japonců žije v izolaci. Fenomén hikikomori sílí hlavně mezi mladými

V Japonsku žije kolem půl druhého milionu lidí, kteří se z vlastního rozhodnutí zcela straní společnosti. Někteří vycházejí, jen když jim dojdou potraviny, jiní vůbec neopouštějí svůj pokoj. Podle nového průzkumu zadaného vládou přitom netrpí depresemi ani sociální fobií. Sami se označují termínem hikikomori, tedy uzavření či odtržení. Vláda je definuje jako osoby, které se takto izolují nejméně půl roku.
8. 2. 2024|

Tasmánský ráj seniorů vymírá. Ostrůvek chce nalákat mladé podnikatele

Tasmánský ostrov Flinders bojuje o přežití. Místní populace totiž stárne a ostrovu chybí mladí podnikaví lidé. Komunita proto rozhodla, že potenciální podnikatele podpoří a pokusí se nalákat zpět rodáky, kteří ostrov opustili.
20. 11. 2019|

Mladí řidiči ročně způsobí 10 tisíc nehod. Jsou nezkušení a jezdí pod vlivem, varuje Besip

Mladí řidiči ve věku do 25 let každoročně zaviní přes 10 tisíc dopravních nehod. Často jde navíc o havárie s vyšší závažností než u ostatních motoristů. Problémem u této skupiny řidičů je především nezkušenost, nepřiměřená rychlost a jízda pod vlivem alkoholu. Upozornil na to ředitel Besipu Tomáš Neřold.
29. 8. 2019|

Čtyřicet tisíc mladých lidí je bez práce. Absolventi se rozhodují nejen podle výše mzdy, ale i flexibility a volného času

V Česku je přes 40 tisíc nezaměstnaných do 29 let. Důvody pro to jsou různé – třeba chybějící praxe nebo málo zkušeností. Každopádně tak tvoří zhruba pětinu z těch, kteří jsou v evidenci úřadů práce. Tento podíl se dlouhodobě zásadně nemění, každý rok totiž přibývají čerství absolventi škol. Stát přitom jejich zaměstnávání podporuje a firmy jim aktuálně nabízejí téměř 76 tisíc volných míst.
28. 7. 2019|