Mezi mladými roste zájem o podnikání, zaměstnanecké smlouvy je prý svazují

Zájem o podnikání mezi mladými vloni meziročně vzrostl o patnáct procent. Do byznysu se v roce 2023 vrhlo třináct tisíc lidí ve věku mezi osmnácti a dvaceti lety. Ukazují to data ministerstva průmyslu a obchodu. Někteří z čerstvých živnostníků jsou ale ještě mladší a s podnikáním začínají už při škole. Nezletilí, kteří by rádi s byznysem začali před osmnáctými narozeninami, se mohou nechat soudem zplnoletit.

Ještě předtím, než sfoukl osmnáct svíček na dortu, se chtěl byznysu začít věnovat sedmnáctiletý Jakub Miovský. Na rozjezd firmy si našetřil z kapesného a prodeje nenošeného oblečení. „O podnikání se zajímám od čtrnácti let, aktivně jsem začal podnikat až s povolením soudu, což bylo v šestnácti letech. Celý proces zabral zhruba tři měsíce,“ vzpomíná na své začátky mladý podnikatel.

V současnosti podniká v sektoru prodejních automatů a investuje do whisky, sběratelských tenisek nebo třeba lega. Student obchodní akademie se do podnikání pustil s jasnou vizí. „Chci od života trochu víc, svobodu a nebýt svázaný na nějakém místě, kde vlastně vůbec nechci být,“ vysvětluje Miovský.

Že podobně jako on přemýšlí i řada dalších mladých lidí, potvrzují i experti na trh práce. „Řada mladých netouží stát se hned po škole zaměstnancem. Mladí jsou odhodlanější rozjet své projekty. To je velký rozdíl proti zbytku populace. Tam totiž platí, že čím jsou lidé starší, tím více klesá zájem o podnikání,“ upřesňuje analytik finančního trhu Jiří Cihlář.

Volná živnost i řemeslo

Podmínkami pro nezletilé, kteří se chtějí nechat u soudu kvůli podnikání zplnoletit, je věk nejméně šestnáct let a prokázání schopnosti se sám uživit. Zapotřebí je i souhlas zákonného zástupce. V ostatních případech je to možné jen z vážných důvodů v zájmu nezletilého.

Podle statistiky ministerstva spravedlnosti od roku 2014 využilo tuto možnost 194 náctiletých, z toho patnáct žádostí soud neuznal.

Vloni začalo na základně živnostenského oprávnění podnikat přes třináct tisíc lidí ve věku do dvaceti let. Podle dat ministerstva průmyslu a obchodu nejčastěji zakládají volnou živnost, tvoří sedmdesát procent ze všech takto nově vzniklých živností. Podnikající díky tomu nemusí prokazovat žádné odborné ani jiné způsobilosti. Zájem ale mladí mají také o řemeslné živnosti. Nejčastěji podnikají ve výrobě, instalacích, montážích nebo kadeřnictví.