TÉMA

Rezidentní parkování

Parkování v Jihlavě nově pracuje se třemi typy zón. Má zvýhodňovat zdejší obyvatele a podnikatele

Jihlava výrazně mění systém parkování ve městě, reaguje tím na narůstající počet aut. Ve městě nyní platí tři parkovací zóny – modrá pro rezidenty, oranžová pro návštěvníky a střednědobá v barvě fialové. Nový systém parkování má zvýhodňovat zdejší obyvatele a podnikatele. Dopravu ve městě navíc momentálně komplikují i uzavírky kvůli stavbě jihovýchodního obchvatu.
2. 5. 2023|

Nová „smart“ auta hlídají parkování v ulicích Prahy. Umí najít dokonce i výtluky nebo poškozené značky

Na parkování v Praze dohlíží nová speciálně upravená auta. Moderní technologie umí najít i problém s dopravním značením nebo výtluk. Technologie vyjde město na padesát milionů ročně. Parkování v hlavním městě je dlouhodobý problém. Správa komunikací každý měsíc eviduje až sto tisíc podezření na přestupek.
9. 11. 2022|

Předvolební Brno: Nové vedení bude muset řešit územní plán i drahé energie

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení brněnského zastupitelstva. Mezi nejvýraznější a nejdiskutovanější témata patří dopravní stavby včetně okruhu nebo tramvajových tratí, projekt horkovodu z Dukovan, územní plán či osud výstaviště a Velké ceny.
20. 9. 2022|

Slezská Ostrava zavádí rezidentní parkování. Místa často zabírají řidiči, kteří míří do centra

Radnice Slezské Ostravy zřídila od 1. ledna nová rezidentní parkovací místa pro tamní obyvatele. V ulicích kolem radnice městského obvodu a také na sídlišti Kamenec totiž často parkovali lidé, kteří měli namířeno do centra města. Zabírali tak ale místo těm, kteří v této části města bydlí. Parkováním na území Slezské Ostravy se tak vyhýbali placení parkovného.
6. 1. 2021|

Rezidentní parkování se rozšířilo do ulic Starého Brna. Místní upozorňují na nedostatky

Ve dvou dalších oblastech v okolí historického centra Brna začal platit systém rezidentního parkování. Zpoplatněna byla oblast v okolí ulic Bezručova a Křídlovická ve Starém Brně. Ulice, v nichž se nově reguluje parkování, spadají do zóny B, regulace je tedy celodenní. V Křídlovické ulici ale s novým systémem ubylo místa, místní sepisují petici.
1. 6. 2020|

Modré parkovací čáry se protáhnou do dalších částí Brna. Letos celkem čtyřikrát

Rezidentní parkování se rozšíří do dalších brněnských městských částí. O zavedení systému už je rozhodnuto v Králově Poli a Žabovřeskách, kam se modré zóny rozrostou od 1. června. Další oblasti přibydou v srpnu, září a listopadu. O zavedení parkovacího systému se bude jednat i v Černovicích.
11. 2. 2020|

Modré čáry rezidentního parkování se v Brně rozšířily i do dalších ulic

V Brně se rozšířil systém rezidentního parkování. Nově začala regulace platit ve čtyřech dalších oblastech v blízkosti historického centra kolem ulic Pellicova, Bratislavská, Kopečná a Koliště. V příštím roce se rozroste ještě dál do městské části Žabovřesky i na okolí Sirotkovy ulice.
18. 11. 2019|

Praha 9 se připojí k systému barevných parkovacích zón. Fialová znamená „zaplať“

Městská část Praha 9 se od 6. ledna 2020 plánuje zapojit do systému placených parkovacích zón. Zpoplatnění se bude týkat Libně a Vysočan, zhruba od ulice Na Rozcestí po ulici Poštovská. V dotčených lokalitách vznikne fialová zóna, kde budou moct parkovat lidé s parkovacím oprávněním i ostatní řidiči. Platit za stání se bude nepřetržitě.
17. 10. 2019|

Rezidenti v Ostravě mají další vyhrazená parkovací místa. Ostatní však mají problém a stěžují si

V Ostravě začala na začátku července platit další zóna rezidentního parkování, nově v centru města na sídlištích Šalamouna a Fifejdy III. Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz tím chtěl pomoci obyvatelům lokalit, aby měli kde parkovat svá vozidla. Jenže teď zase mají málo míst k parkování návštěvníci centra nebo třeba řemeslníci. Radnice ale slibuje i řešení tohoto problému – ve hře je i kreditový systém pro rezidenty.
26. 7. 2019|