TÉMA

Slovenské elektrárne

Slovensko se zbaví závislosti na jaderném palivu z Ruska. Dohodlo se na dodávkách s Westinghousem

Největší výrobce elektřiny na Slovensku, společnost Slovenské elektrárne (SE), podepsal s americkou firmou Westinghouse smlouvu o dodávce jaderného paliva pro atomové elektrárny. V pátek to oznámily SE, podle kterých je cílem diverzifikace dodávek tohoto paliva. Slovensko, kde mají jaderné elektrárny největší podíl na výrobě elektřiny, tak už nebude závislé na dovozu jaderného paliva z Ruska.
25. 8. 2023Aktualizováno25. 8. 2023, 10:15|

Slovensko pomůže Česku s přípravou obranné dohody s USA, uvedl Heger po společném jednání vlád

Členové české a slovenské vlády v pondělí jednali v Trenčíně na západě Slovenska. K tématům společného vládního zasedání patřilo posilování energetické bezpečnosti, eliminace závislosti na ruských surovinách, konkurenceschopnost i obranná spolupráce. Slovenský premiér Eduard Heger po jednání doporučil České republice podepsat obrannou smlouvu s USA. S českým předsedou vlády Petrem Fialou (ODS) se shodli na pokračování západní pomoci Ukrajině.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 17:16|

Energetická firma dodá Slovákům levnou elektřinu, vláda jí za to neuloží plánovanou daň

Slovenská vláda se dohodla s největším výrobcem elektřiny v zemi, společností Slovenské elektrárne (SE), na dodávkách elektrické energie za ceny, které jsou výrazně nižší než současné ceny na trhu. Vláda výměnou za dohodu s firmou ustoupí od plánovaného zvláštního zdanění podniku. Vyplývá to z oznámení zástupců vlády a SE, kteří podepsali příslušné memorandum. V SE má stát 34 procent akcií, zbylý podíl má pod kontrolou Energetický a průmyslový holding (EPH) spolu s italským koncernem Enel.
16. 2. 2022Aktualizováno16. 2. 2022, 17:03|

Slovenská policie provedla razii v jaderné elektrárně Mochovce. Nejasná je role české Škody JS

Slovenská policie v úterý provedla razii kvůli podezření z podvodu při dostavbě třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Mochovce na jihu země. Oznámila to policie, aniž by uvedla detaily. Podle listu Denník N policie vyšetřuje dodávky nekvalitního potrubí, které na stavbu dodala česká firma Škoda JS nebo její subdodavatel. Škoda JS se podle svého mluvčího cítí být poškozena.
3. 3. 2020|

Doosan Škoda Power zmodernizuje jadernou elektrárnu v Mochovcích. Za více než 700 milionů korun

Plzeňská společnost Doosan Škoda Power získala od největšího výrobce elektřiny na Slovensku, společnosti Slovenské elektrárne (SE), zakázku za 28 milionů eur (717 milionů korun) bez daně z přidané hodnoty na modernizaci turbín druhého bloku jaderné elektrárny Mochovce na jihu Slovenska.
18. 7. 2019|