TÉMA

Indická kosmická agentura

Indie chce do roku 2040 vlastní vesmírnou stanici a astronauta na Měsíci

Indie plánuje, že do roku 2040 vyšle na Měsíc svého astronauta. Podle zpravodajského serveru BBC News to oznámila indická vláda. Mezi cíle tamní vesmírné agentury patří také vybudování vlastní vesmírné stanice do roku 2035.
18. 10. 2023|

Naděje na probuzení indického robotického vozítka na Měsíci slábne

Naděje, že by indický přistávací modul a robotické vozítko na Měsíci obnovily činnost, každou hodinou slábne. Zpravodajskému serveru BBC News to řekli indičtí vědci. Přístroje byly uvedeny do spánkového režimu na začátku září před příchodem chladné a temné lunární noci a od 22. září se s nimi Indie pokouší opětovně navázat kontakt. Zatím marně.
27. 9. 2023|

Indické měsíční vozítko stráví lunární noc ve spánku. Zda opět procitne, se neví

Indické robotické vozítko dokončilo svou plánovanou projížďku po měsíčním povrchu a bylo uvedeno do spánkového režimu. Stalo se tak necelé dva týdny poté, co se indické misi jako první na světě podařilo přistát poblíž neprobádaného jižního pólu Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Indickou organizaci pro výzkum vesmíru (ISRO). Zda po uplynutí lunární noci rover procitne, se neví.
3. 9. 2023|

Indie poprvé poslala pozorovací sondu ke Slunci, pomůže pochopit vliv hvězdy na zemské klima

Z indického kosmodromu Šríharikóta odstartovala raketa PSLV, která nese do vesmíru první indickou sondu Áditja-L1 určenou k pozorování Slunce. Jejím úkolem bude studovat sluneční vítr. Na místo určení by měla dorazit zhruba za čtyři měsíce. Indie sondu vyslala jen několik dní poté, co její mise jako první na světě přistála poblíž neprobádaného jižního pólu Měsíce.
2. 9. 2023|

Indický robot našel na Měsíci síru a další prvky. Teď pátrá po vodě

Indické robotické vozítko potvrdilo přítomnost síry na Měsíci a v blízkosti lunárního jižního pólu, kde indická mise minulý týden přistála, odhalilo několik dalších chemických prvků. Informovala o tom ve středu agentura AP s odvoláním na Indickou organizaci pro výzkum vesmíru (ISRO).
30. 8. 2023|

Indie se chystá na přistání sondy na Měsíci, Rusko zdůvodňuje svůj neúspěch

Indická vesmírná agentura (ISRO) zveřejnila snímky odvrácené strany Měsíce, jež pořídil přistávací modul sondy Čandrájan-3, který se nyní snaží najít bezpečné místo pro přistání v blízkosti málo prozkoumaného měsíčního jižního pólu. Modul Vikrám by měl dosednout na povrch Měsíce ve středu.
22. 8. 2023|

Indie vyslala do vesmíru raketu se sondou. Ta má v srpnu přistát na Měsíci

Z indického kosmodromu v pátek odstartovala raketa s tamní sondou Čandrájan-3, která letí k Měsíci. Dorazit by tam měla 23. srpna. Pokud bude přistání sondy na Měsíci úspěšné, stane se Indie teprve čtvrtou zemí, která to dokázala, informoval server BBC. Podle tamní vesmírné agentury ISRO byl start úspěšný a raketa se dostala na oběžnou dráhu Země.
14. 7. 2023|

Indové našli na Měsíci ztracený modul Vikrám. Pokusí se ho oživit

Indická lunární sonda Čandrájan-2 zaměřila přistávací modul Vikrám, který se v pátek na Měsíci neúspěšné pokusil o přistání. Oznámila to Indická organizace pro kosmický výzkum (ISRO). Modul objevily kamery sondy, která obíhá kolem Měsíce. V jakém stavu zařízení je, indičtí vědci zatím nevědí.
9. 9. 2019|

Indický pokus o přistání na Měsíci s největší pravděpodobností selhal

Indické kosmické středisko ztratilo kontakt s modulem sondy Čandrájan-2, který měl přistát na Měsíci. Sonda byla dva kilometry nad povrchem a dosednout měla v pátek večer před půl jedenáctou našeho času. Indie se tak nestala čtvrtou zemí v historii, které by se podařilo měkce přistát na Měsíci. Podle přímého přenosu z kosmického centra ISRO indičtí experti situaci analyzují.
6. 9. 2019Aktualizováno6. 9. 2019, 23:04|

Indie musela odložit start své kosmické lodi na Měsíc. Poletí až v září

Indie vyšle svou sondu Čandrájan-2 (Měsíční loď 2) na Měsíc zřejmě až v září. Příhodné startovací okno pro let k zemskému souputníkovi se totiž právě uzavírá a nové, podobně výhodné, se otevře až v září, napsal portál The Next Web. Podle listu The Times of India, který se odvolává na své zdroje v místní vesmírné agentuře ISRO, je ve hře i 22. červenec, kdy se okno vhodné pro let k Měsíci sice otevře, ale pouze na jedinou minutu.
17. 7. 2019|