TÉMA

Libra

Britská centrální banka vydá nové bankovky s králem Karlem III.

Pátého května 2024 se dostanou do oběhu nové librové bankovky s portrétem Karla III. Postupně tak bude nahrazovat současné oběživo s tváří své matky Alžběty II., ačkoliv i tyto libry zůstávají zákonným platidlem. Nová měna s královou podobiznou bude tištěna vždy, když bude nutné nahradit poškozené stávající bankovky nebo když bude nutné uspokojit zvýšenou poptávku. První britská bankovka s královnou Alžbětou II. šla do oběhu v roce 1960.
27. 2. 2024|

Firmy budou moct vést účetnictví v cizích měnách, novinku ale prý brzdí nepřipravenost státu

Vedení účetnictví v eurech, amerických dolarech nebo britských librách představuje od příštího roku pro české firmy novou možnost přijatou v rámci úsporného balíku. Mnohé podniky se ale na změnu nechystají. Překážkou je pro ně hlavně nepřipravenost státní správy – daňové přiznání nebo hlášení sociální správě a zdravotním pojišťovnám budou totiž nadále zpracovávat v korunách.
16. 12. 2023|

Čínský jüan míří vzhůru. Trpělivě bude zřejmě podrývat pozici dolaru a spojovat odpůrce americké měny

Silný hospodářský vzestup Číny je už několik desetiletí nezpochybnitelný. Země se stala mocností číslo dvě s ambicí dostat se ještě výše. Peking se snaží posilovat i pozici své měny, jüanu. Ta je zatím zdánlivě daleko za vedoucím dolarem, coby hlavní globální měnou. Ale vzestup jüanu se nemusí projevovat jen v rezervách centrálních bank, ale i ve stále významnější roli v mezinárodním obchodě. A válka na Ukrajině jeho přitažlivost v některých koutech světa ještě posiluje.
26. 4. 2023|

Evropské akcie prudce oslabují, kvůli nervozitě kolem bank klesá i euro

Evropské akcie v pátek výrazně oslabují, investoři mají obavy o stabilitu finančního sektoru. Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank ztrácí přes deset procent, výrazně klesají také například akcie švýcarských bank Credit Suisse a UBS. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 krátce po poledni odepisoval zhruba 1,6 procenta na 439 bodů. Kvůli nervozitě kolem bank prudce klesá euro, k dolaru asi o procento. Lídři EU se po summitu v Bruselu shodli, že situace evropských bank je stabilní.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 17:34|

Britská premiérka Trussová rezignuje. O nástupci má být jasno za týden

Britská premiérka Liz Trussová v reakci na sílící kritiku ve čtvrtek odpoledne oznámila svou rezignaci. V úřadu byla pětačtyřicet dní. Poslanci vládních i opozičních stran zpochybňovali především její ekonomické kroky, vadily jim ale také spory v kabinetu. O tom, kdo Trussovou ve funkci nahradí, by měla Konzervativní strana začít vyjednávat příští týden. Jméno nového šéfa kabinetu má být známé do pátku 28. října.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 23:13|

Britská vláda zruší téměř všechny plánované daňové škrty, které znepokojily trhy

Britská vláda zruší téměř všechny plánované daňové škrty, které před třemi týdny představil kabinet konzervativní premiérky Liz Trussové a které znepokojily trhy. Oznámil to nový britský ministr financí Jeremy Hunt. Libra po jeho oznámení posiluje vůči dolaru, výnosy vládních dluhopisů naopak oslabují.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 14:53|

Trussová vyměnila ministra financí a oznámila částečné zrušení ekonomických plánů

Britská premiérka Liz Trussová zbavila funkce ministra financí Kwasiho Kwartenga, jeho nástupcem se stal Jeremy Hunt. Trussová také oznámila, že se již dále nebude snažit zastavit zvýšení daně z příjmů firem, o kterém rozhodla předchozí vláda. Částečně tak slevila ze svých kontroverzních ekonomických plánů, které britská média nazývají „minirozpočtem“ a které otřásly důvěrou voličů, konzervativních poslanců i finančních trhů.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 17:26|

„God Save the King“ a další inovace. Co smrt panovnice změní v britské každodennosti?

Po úmrtí královny Alžběty II., která své zemi vládla rekordních sedmdesát let, se bude muset ve Velké Británii hodně věcí změnit – od bankovek až po státní hymnu. Některé se uskuteční ihned, jiné potrvají roky. Smrt panovnice představuje pro Brity tíživý, ale i převratný moment. Podle ostrovních médií dosáhnou náklady na pohřeb a následnou korunovaci odhadem šesti miliard liber. Bude to však jen zlomek peněz, které bude muset země vynaložit na další inovace.
9. 9. 2022|

Tři evropské státy chystají kroky proti digitální libře Facebooku. Bojí se o svou suverenitu

Francie, Německo a Itálie společně připravují opatření, která by v Evropě zamezila používání plánované digitální měny libra americké společnosti Facebook. Podle agentury AFP to v pátek oznámil francouzský ministr financí Bruno Le Maire.
18. 10. 2019|

Rána pro facebookový projekt kryptoměny. Ztrácí podporu firem Visa i Mastercard

Plán sociální sítě Facebook zřídit vlastní digitální měnu libra narazil na další vážný problém. Společnosti Visa, Mastercard, eBay a Stripe oznámily, že odcházejí z asociace, která má plánovanou digitální měnu spravovat.
12. 10. 2019|

Platidlo pro dvě miliardy uživatelů Facebooku. Plánovaná digitální měna čelí kritice kvůli bezpečnosti

Sociální síť Facebook opět stanula před americkým Kongresem. Tentokrát si představitele společnosti předvolali zástupci Senátu kvůli plánu nové digitální měny. Projekt s názvem Libra má už příští rok nabídnout dosud nevídané finanční možnosti. Úřady a řada odborníků se ale po skandálech s ukradenými daty obávají o bezpečnost.
17. 7. 2019|