TÉMA

Goma

Skupina novinářek v Kongu pomocí rádia upozorňuje na tristní podmínky žen

V Demokratické republice Kongo ani dvacet let po formálním ukončení války boje zcela neustaly. Jen za uplynulý rok zasáhly na východě země téměř milion obyvatel. Rodiny mnohdy musí opustit své domovy a míří do uprchlických táborů. V souvislosti s doutnajícím konfliktem roste i počet obětí sexuálního násilí. Na tristní podmínky žen a dívek ve válce upozorňuje skupina novinářek ve vysílání rádia GO FM.
16. 3. 2023|

Sopka Nyiragongo ohrožuje lidi rychlou lávou i „zlým větrem“

Úřady ve východokonžské Gomě ve čtvrtek ráno nařídily evakuaci části tohoto dvoumilionové města kvůli nebezpečí další erupce sopky Nyiragongo. Sobotní výbuch vulkánu si vyžádal tři desítky životů a zničil 17 vesnic. Po oznámení úřadů se daly na úprk desítky tisíc lidí.
27. 5. 2021|

V Kongu byl při útoku na konvoj OSN zabit italský velvyslanec

Italský velvyslanec v Kongu Luca Attanasio a dva další lidé zemřeli po útoku na konvoj Organizace spojených národů (OSN) na východě Konga. Útočníci chtěli nejspíš unést představitele OSN. O útoku informovaly agentury Reuters a AFP s odvoláním na mluvčího národního parku Virunga v Kongu a diplomatické zdroje. Češi v konvoji nebyli. Konžský ministr vnitra z útoku obvinil povstaleckou skupinu ze sousední Rwandy.
22. 2. 2021Aktualizováno22. 2. 2021, 21:22|

Rwanda zavřela kvůli ebole hranici s Kongem

Rwanda se kvůli možnému šíření nákazy viru ebola rozhodla uzavřít hranice s Demokratickou republikou Kongo. Rwandští úředníci ke kroku přistoupili poté, co se ve dvoumilionovém konžském městě Goma u hranic se Rwandou objevil už třetí případ nákazy. Podle agentury Reuters byl uzavřen hraniční přechod mezi konžskou Gomou a rwandským městem Gisenyi.
1. 8. 2019|

Kongo hlásí první nákazu ebolou v milionovém městě. Ředitel WHO svolal krizový výbor

Konžské úřady zaznamenaly první případ eboly ve více než milionovém městě Goma, které leží u hranic s Rwandou. Jde o první případ smrtelné nemoci ve velkém městě v této středoafrické zemi od loňského srpna, kdy se epidemie rozšířila na východě státu. Ebole od té doby podlehlo přes šestnáct set lidí. Už dříve se objevila také v Ugandě.
15. 7. 2019|