TÉMA

Daniel Craig

Novým Bondem má být Aaron Taylor-Johnson, herec spekulace nepotvrdil

Opět sílí spekulace kolem obsazení filmového Jamese Bonda. Bulvární deník The Sun tvrdí, že „oficiální nabídku“ dostal Aaron Taylor-Johnson. Herec ale takovou možnost nepřipustil. Náhradník se hledá za Daniela Craiga, který se rozhodl přestat být agentem 007 po šestnácti letech a pěti filmech.
20. 3. 2024|

Nominace na Zlaté glóby vedou Víly z Inisherinu, uspělo i pokračování Avatara a Top Gunu

Zlaté glóby, o nichž se soudí, že jsou předehrou Oscarů, zveřejnily nominace za rok 2022. S nejvíce, tedy osmi nadějemi vstupuje do závěrečného rozhodování černá komedie Víly z Inisherinu (Banshees of Inisherin), které natočil i napsal Martin McDonagh. Nejlepší filmové komedie a dramata a jména filmových tvůrců a herců oznámí ceny v lednu. Po pauze vynucené kritikou by se měl slavnostní ceremoniál opět vrátit v plném lesku.
12. 12. 2022|

Daniel Craig jako svérázný detektiv usvědčuje vraha ve Skleněné cibuli

Extravagantní detektiv Benoit Blanc řeší další případ. Do kin a poté na streamovací službu se tak vrací i jeho představitel Daniel Craig, který tak má další příležitost vymanit se ze škatulky Jamese Bonda. Pokračování satirické detektivky Na nože má podtitul Skleněná cibule a kromě Craiga si v ní zahráli Edward Norton, Ethan Hawke či Kate Hudsonová.
25. 11. 2022|

Alžběta II. pomohla klidné proměně impéria v Commonwealth, soudí historici

Politolog a historik Jan Květina vnímá zesnulou královnu Alžbětu II. jako panovnici mezi dvěma krizemi. Dle jeho slov se podepsala pod úspěšný, nenásilný rozpad britského impéria a vládla až po současnou krizi, kterou odstartoval odchod Spojeného království z EU. V sedmdesátiletém mezidobí ji lze podle něj označit také za prvek kontinuity, jenž vždy dokázal najít správnou reakci v reprezentativní rovině.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 17:24|

Alžběta II. v popkultuře: Medvídek Paddington jí nabídl toast, Sex Pistols v ní neviděli budoucnost

Královna Alžběta II., která zemřela ve čtvrtek ve věku 96 let, zanechala svůj odkaz i v populární kultuře. Především jako inspirace pro výtvarné umění či písně, nebo postava ve filmech a seriálech. Coby svého druhu celebrita vždy přitahovala pozornost tvůrců. V posledních letech si dokonce, možná překvapivě, v zábavných scénkách zahrála samu sebe.
9. 9. 2022Aktualizováno9. 9. 2022, 21:48|

Není čas zemřít, ale konečně je čas na bondovku. Daniel Craig naposledy zachraňuje svět i v kinech

Po několikerých odkladech se do kin, včetně českých, na konci září dostává nejnovější bondovka. Snímek Není čas zemřít je zároveň posledním, v němž se role agenta 007 zhostil Daniel Craig.
30. 9. 2021|

Problémy s Bondem. Film Není čas zemřít se odkládá, stárne a stále nemá náhradu za Daniela Craiga

Premiéra nové bondovky Není čas zemřít se odkládala již pětkrát. Původně měl jít snímek do kin již v roce 2019, uvedení se ale protahovalo kvůli tvůrčím neshodám i pandemii koronaviru. Film by měl podle aktuálních zpráv nyní přijít do kin na začátku října, na očekávaný snímek se však problémy začaly věšet ještě před začátkem natáčení.
2. 2. 2021|

Zavřená kina nahrávají streamovacím službám. Divákovi by ale stačila jedna

Kinosály v Česku i ve světě kvůli pandemii covidu zejí prázdnotou. Někteří lidé tak vyměnili stříbrné plátno za televizní obrazovku, případně monitor počítače. Streamovacím službám,  jako je Netflix či Disney+, pravidelně rostou počty předplatitelů, na druhou stranu pro uživatele přestává být pohodlná přílišná roztříštěnost nabídky. Boj o diváky na streamu má už i svoje padlé, po půl roce končí platforma Quibi.
3. 11. 2020|

No Time to Die, uklidňuje Billie Eilish Jamese Bonda

Není čas zemřít (No Time to Die) hlásí název chystané bondovky i její titulní písně. Skladbu k pětadvacátému snímku s agentem 007 složila a nazpívala Billie Eilish, jedna z největších hvězd současné hudební scény. Teprve osmnáctiletá zpěvačka a skladatelka zveřejnila audioverzi písně na svém YouTube kanále a vzápětí nasbírala miliony zhlédnutí.
14. 2. 2020|

Filmová upoutávka týdne: Agent 007 nemá čas zemřít

Jamese Bonda čeká už pětadvacáté dobrodružství jeho kariéry. Popáté ho navíc ztvárňuje herec Daniel Craig, pro něhož by mělo jít o poslední misi v této roli. Premiéra je naplánována na duben příštího roku.
7. 12. 2019|

Aby Praha nevypadala jako Moskva nebo Paříž. Město platí filmařům za to, že zůstane Prahou

Praha platí filmařům za to, že je ve snímcích prezentována jako Praha. Město na to založilo fond, z něhož financuje snímky, které mají zajištěnou širší distribuci v zahraničí a kde Praha hraje samu sebe. Město tím chce přitáhnout další turisty i filmaře a prezentovat se v zahraničí.
29. 9. 2019|

Agentem 007 bude černoška. Bond už dávno není splněný mužský sen, říká Kamil Fila

James Bond v podání Daniela Craiga sice v pětadvacáté bondovce chybět nebude, kódové označení 007 bude ale nově patřit ženě. V příštím filmu o agentovi Jejího Veličenstva připadne britské herečce Lashaně Lynchové. Podle názorů některých tak už i Bonda doběhla kampaň MeToo a multikulturalismus. Podle jiných byl Bond příliš sexistický a jeho chování k ženám nepřijatelné, změna je tedy potřebná. Nic převratného se neděje, domnívá se filmový kritik Kamil Fila, který o pozdvižení kolem nové Bond Woman hovořil s Danielou Písařovicovou v Událostech, komentářích.
17. 7. 2019|

Filmová upoutávka týdne: Po Star Wars rozplétá Rian Johnson vražedný případ

Režisér a scenárista Rian Johnson se ve svém novém filmu Knives Out zhlédl v díle slavné autorky detektivek Agathy Christie. Nabízí totiž vlastní variaci na pátrání po vrahovi se svérázným vyšetřovatelem obklopeným nespočtem možných podezřelých. V listopadu bude zřejmé, jestli se režisér zároveň pustil do žánrové revize, jako to udělal při svém posledním angažmá u série Star Wars.
6. 7. 2019|