TÉMA

Den nezávislosti

Ukrajinci si připomněli Den nezávislosti. Zelenskyj hovořil o důležitosti všech lidí i činů
Ukrajina si ve čtvrtek připomněla 32. výročí nezávislosti na Sovětském svazu. Zároveň je to přesně rok a půl od okamžiku, kdy zemi napadla ruská invazní vojska. Prezident Volodymyr Zelenskyj při této příležitosti hovořil o důležitosti každého člověka. Každý je potřebný, zdůraznil v předtočeném projevu.
24. 8. 2023|
„Možná poslední Den nezávislosti, jak ho známe.“ Izrael slaví 75 let existence ve stínu protestů
Izrael si připomíná 75. výročí vzniku židovského státu. Letošní oslavy však doprovází jedna z nejhlubších krizí v dějinách země. Demonstranti protestují kvůli sporné justiční reformě z pera vlády Benjamina Netanjahua pravidelně od začátku roku. Neodradilo je ani to, že kabinet její schvalování před měsícem odložil. Nezávislost Izraele byla oficiálně vyhlášena 14. května 1948, v zemi se ale slaví dle židovského kalendáře.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 22:25|
Systém prý selhal. Otce střelce z Chicaga obvinili ze sedmi trestných činů z nedbalosti
Otec muže z Illinois obviněného ze zabití sedmi lidí při střelbě do průvodu na Den nezávislosti na předměstí Chicaga byl obviněn ze sedmi trestných činů z nedbalosti. Oznámila to prokuratura. Právní experti upozorňují, že je vzácné, aby rodič nebo opatrovník obviněného střelce čelil obvinění, částečně proto, že je obtížné takové obvinění prokázat, uvedla agentura AP.
17. 12. 2022|
I v Česku rezonuje ukrajinský Den nezávislosti. Připomíná jej ruka před ambasádou, sbírka i petice
Odhalením sochy zobrazující ruku s prsty ve tvaru V a nehty v ukrajinských barvách před ruskou ambasádou začala v Praze připomínka Dne nezávislosti Ukrajiny. Země jej slaví rovného půl roku poté, co Rusko proti ní zahájilo válku. Za její ukončení vzniká symbolická petice na Václavském náměstí. Večer vznikl v centru Prahy lidský řetěz, další akce se uskutečnily na Staroměstském náměstí i na pražském Výstavišti.
24. 8. 2022Aktualizováno24. 8. 2022, 21:41|
Zelenskyj v Radě bezpečnosti OSN vyzval Rusko, aby přestalo s jaderným vydíráním
Ukrajinský prezident Vododymyr Zelenskyj ve středu vystoupil prostřednictvím videohovoru v Radě bezpečnosti OSN, kde vyzval Rusko, aby přestalo s jaderným vydíráním a stáhlo se ze Záporožské jaderné elektrárny. Již dopoledne pak u příležitosti ukrajinského Dne nezávislosti řekl, že Ukrajinci během posledních šesti měsíců změnili dějiny, svět i sebe a dali lidstvu naději na spravedlnost. Čtyřiadvacátého února se na světě objevil nový stát, řekl. Ukrajina se podle něj po ruské invazi znovu narodila, nevzdala se a je odhodlaná zvítězit. Nejméně 15 mrtvých a 50 zraněných si vyžádal ruský útok na nádraží v obci Čaplyne.
24. 8. 2022Aktualizováno24. 8. 2022, 21:27|
Ukrajina se připravuje na oslavy Dne nezávislosti. Zelenskyj vyzval k obezřetnosti
Ukrajina se připravuje na středeční oslavy Dne nezávislosti, kdy si připomene 31. výročí vzniku samostatného státu. Tentýž den uplyne také přesně půl roku od okamžiku, kdy do země vtrhla ruská invazní vojska. Bezpečnostní služby v této souvislosti varovaly, že hrozí masivnější raketové útoky a provokace ze strany Ruska. Prezident Volodymyr Zelenskyj také dočasně zakázal organizovat hromadné akce a oslavy a posílil činnost bezpečnostních složek v ulicích měst.
23. 8. 2022|
Americká policie obvinila podezřelého ze střelby u Chicaga ze sedmi vražd, útok plánoval týdny
Policisté v Highland Park na předměstí Chicaga vypátrali muže podezřelého ze zastřelení sedmi lidí při průvodu k pondělnímu Dni nezávislosti. Později v úterý uvedli, že dotyčný útok plánoval několik týdnů a zbraň si opatřil legálně. Muž je v zadržovací vazbě a čelí obvinění ze sedmi vražd. K dalšímu incidentu došlo ve Filadelfii, kde byli postřeleni dva policisté. Ti v centru města dohlíželi na bezpečnost lidí při koncertu a ohňostroji při příležitosti svátku 4. července.
5. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 07:34|
Země Střední Ameriky slaví dvě stě let nezávislosti. Region sužuje nejhorší krize od studené války
Pět zemí Střední Ameriky slaví nezávislost bez velké pozornosti světových médií. Oficiálních ceremonií je málo a vlády Guatemaly, Nikaraguy, Kostariky, Hondurasu a Salvadoru nenaplánovaly ani tradiční ohňostroj a okázalé vojenské přehlídky. Dvousté výročí svobody regionu zachycuje jednotlivé země ve víru sociálních, politických i migračních problémů, které pandemie ještě zvýraznila.
15. 9. 2021|Monika Durajová
Bývalý indický premiér Néhrú velice trpěl Mnichovskou dohodou, vzpomíná velvyslanec Kotalwar
Indie si připomíná 74. výročí vyhlášení nezávislosti, kterou se chystá slavit i indická komunita v Česku. Velvyslanec Hemant Kotalwar při této příležitosti ve Studiu 6 zavzpomínal na složitou minulost země, na vřelé vztahy s Československem z období první republiky i na profesora Vincence Lesného.
13. 8. 2021|
Stovky organizací v desítce zemí zasáhl kybernetický útok, hackeři podle Reuters žádají výkupné
Stovky firem i veřejných organizací nejen ve Spojených státech zasáhl o víkendu kybernetický útok. Hackeři, kteří za ním zřejmě stojí, požadují sedmdesát milionů dolarů (asi 1,5 miliardy korun). S odkazem na informace na blogu, který obvykle používá kybernetický gang REvil, to uvedla agentura Reuters.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 18:47|
Díky vakcínám máme navrch, covid-19 ale není minulostí, vzkázal Biden v Den nezávislosti
Nezávislost na covidu-19 je díky vakcínám na dosah, boj proti epidemii ovšem stále ve Spojených státech neskončil. S takovým vzkazem vystoupil v Den nezávislosti americký prezident Joe Biden, když v neděli v Bílém domě hostil oslavu pro více než tisíc lidí včetně „klíčových pracovníků“ pandemické doby. Hlava státu opět apelovala na stále váhající Američany, aby se nechali očkovat, a pomohli tak ukončit „temnotu“ uplynulých měsíců.
5. 7. 2021|
30 let zpět: Bývalý sovětský satelit slaví americký Den nezávislosti
Na chuchelském závodišti se konaly oslavy 215. výročí vyhlášení americké nezávislosti. Vzdát hold svobodě a demokracii přijeli do Chuchle mimo jiné tehdejší ministr zahraničí Jiří Dienstbier, místopředseda federální vlády Pavel Rychetský či předsedkyně České národní rady Dagmar Burešová.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
4. 7. 2021|Archiv ČT
V červenci už budeme slavit spolu, slíbil Biden. Od května se mají očkovat všichni dospělí
Americké státy musí do 1. května rozšířit skupinu kandidátů na očkování proti covidu-19 na všechny obyvatele starší 18 let. S takovým pokynem přišel prezident Joe Biden ve svém prvním projevu k národu v hlavním vysílacím čase. Nastínil v něm plán překonání pandemie, který má umožnit oslavy Dne nezávislosti 4. července s blízkými.
12. 3. 2021Aktualizováno12. 3. 2021, 11:48|
30 let zpět: Václav Havel ke dni nezávislosti
Televizní pozdrav prezidenta Václava Havla všemu americkému lidu ke Dni nezávislosti. Hlava státu v projevu připomněla svojí návštěvu v USA i to, jak velký vzor je pro Československo americké pojetí svobody a demokracie.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
3. 7. 2020|
Záleží na všech životech, heslo Black Lives Matter je rasistické, řekl prezident Zeman
Heslo amerických protestů Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) je podle českého prezidenta Miloše Zemana rasistické. Záleží totiž na všech životech, zdůraznil. Hlava státu to řekla v projevu ke Dni nezávislosti Spojených států, který přednesla v rezidenci amerického velvyslance v Praze. Zeman také v projevu kritizoval názorové vůdce spojené s protesty.
30. 6. 2020|
Izraelci slaví Den nezávislosti. Kvůli koronaviru doma
Izrael slaví Den nezávislosti, kvůli přísným opatřením zavedeným s cílem bránit šíření koronaviru se ale nekonají jindy bujaré oslavy, kdy lidé vyrážejí na pláž, pořádají grilování a pozorují ohňostroje. Vyhlášení nezávislosti v roce 1948 si tak Izraelci letos připomínají v nejužším rodinném kruhu doma, píše agentura AP. Mnozí také sledují, zda se podaří rozetnout dlouhotrvající politický pat.
29. 4. 2020|
USA slaví Den nezávislosti. Trump slíbil tanky, stíhačky a ten největší ohňostroj
Spojené státy slaví svůj hlavní státní svátek – Den nezávislosti. Oslavy ve Washingtonu, do jejichž příprav se zapojil i prezident Donald Trump, ale vyvolávají mezi demokraty obavy. Těm se nelíbí jejich nákladnost a obávají se, že Trump ze svátku na účet daňových poplatníků učiní svůj předvolební mítink.
4. 7. 2019|