TÉMA

Zneužití pravomoci úřední osoby

Brněnský soud exřediteli finančního úřadu Kubovi udělil za přijetí úplatku podmínku

Krajský soud v Brně opět uložil podmíněný a také peněžitý trest bývalému řediteli brněnského finančního úřadu Miroslavu Kubovi, a to za přijetí úplatků a pokusu o zneužití pravomoci úřední osoby. Soud ve věci potrestal i další dva lidi. Jde o část původního případu, jehož základem byly podvody týkající se daňových odpočtů. Je to opětovné vyhlášení rozhodnutí, věc totiž už dvakrát vrátil krajskému soudu Vrchní soud v Olomouci. Muž vinu odmítl. Rozhodnutí není pravomocné, strany si ponechaly lhůtu pro možné odvolání.
24. 4. 2024|

Liberecká koalice bude kvůli obvinění Židka bez ODS

Petr Židek, který je obviněný v korupční kauze, rezignoval na funkce náměstka primátora Liberce, radního města a předsedy dozorčí rady libereckého dopravního podniku. V prohlášení to zdůvodnil tím, že nechce narušovat práci radniční koalice. Do vedení pátého největšího města v zemi byl Židek zvolený za ODS, členství ve straně mu výkonná rada ODS zrušila v pátek. V reakci na kauzu vypověděly ostatní strany liberecké koalice koaliční smlouvu a pokračovat budou bez ODS. Nadále mají většinu.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 21:13|

Část kauzy úniků z policejních databází míří k soudu. Padla obžaloba na dva policisty a civilistu

Státní zástupce obžaloval dva policisty a jednu civilní osobu v části případu Tumorr, který se týká údajných úniků informací z policejních databází. České televizi to sdělil Marcel Faktor z Krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích. O obžalobě dalších osmi lidí a dvou firem stíhaných v kauze rozhoduje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Část obviněných měla podle dřívějších informací za úplatu poskytovat informace podnikatelům.
5. 2. 2024|

Policie obvinila strážníka z Lipníku nad Bečvou kvůli agresivnímu zásahu proti opilému muži

Přerovští kriminalisté obvinili strážníka, který letos v únoru fyzicky napadl ležícího opilého muže. Šedesátiletého muže z Lipníku nad Bečvou na Přerovsku viní ze zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí mu až deset let vězení. Dvojici strážníků lidé při zásahu natočili na mobilní telefon a záznam zveřejnili. Druhý ze strážníků obviněn není, řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 13:11|

Soud potvrdil tresty policistům, kteří manipulovali vyšetřování nehody v Přerově

Krajský soud v Olomouci potvrdil tresty trojici policistů za zmanipulované vyšetřování dopravní nehody v Přerově. Podle rozsudku jeden z nich způsobil nehodu pod vlivem alkoholu a dva jeho kolegové mu poskytli krytí. Oba se tak dopustili podle soudu zneužití pravomoci úřední osoby a kromě podmíněného trestu jim soud uložil také čtyřletý zákaz činnosti. Policista, který podle rozsudku nehodu způsobil, dostal podmíněný a peněžitý trest. Policisté jsou momentálně mimo službu. K soudu nepřišli s tím, že jsou zaneprázdněni.
23. 10. 2023|

Bývalá ředitelka pozemkového úřadu v Praze Benešová opět dostala v kauze Bečvářova statku podmínku

Odvolací soud uložil bývalé ředitelce pražského pozemkového úřadu Evě Benešové tříletý podmíněný trest v kauze takzvaného Bečvářova statku. Uznal ji vinnou z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Žena byla spolu s dalšími dvěma úředníky – Janem Horákem a Petrem Chmelíkem – obžalovaná z toho, že nezákonně přiřkla Emilii Bednářové a dalším restituentům náhradní pozemky za nemovitosti původně patřící Janu Marii Bečvářovi. Způsobili tak škodu nejméně 1,4 miliardy korun.
1. 2. 2023|

Žena, kterou Zeman odmítl jmenovat viceprezidentkou NKÚ, na sobě nevidí nic závadného

Simeona Zikmundová, kterou prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat viceprezidentkou Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), nevidí ve svém profesním ani morálním profilu nic závadného. S případem odsouzeného bývalého prezidenta NKÚ Františka Dohnala neměla nic společného, řekla v rozhovoru, který v sobotu zveřejnil portál Seznam Zprávy.
28. 5. 2022|

Bývalé starostce Čejče uložil soud nepravomocně 8,5 roku vězení, mimo jiné za podvod a zpronevěru

Krajský soud v Brně uložil bývalé starostce Čejče na Hodonínsku Martě Výmolové osm a půl roku vězení, a to za zpronevěru, podvod a zneužití pravomoci úřední osoby a pokus o podvod. Obci Čejč během svého vedení způsobila škodu asi tři miliony korun a jednotlivé lidi připravila o sedmnáct milionů korun. Rozsudek není pravomocný, strany si ponechaly lhůtu pro možnost odvolání.
4. 3. 2022|

Nejvyšší soud znovu otevřel kauzu Bečvářova statku, zrušil zprošťující rozsudek nad úředníkem

Nejvyšší soud zrušil zprošťující rozsudek v kauze Bečvářova statku, uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Neplatí tedy verdikt, podle kterého bývalý úředník pražského pozemkového úřadu Jan Horák nezneužil pravomoc při vyřizování restitučního nároku na statek. Pražský vrchní soud musí rozhodnout znovu. Nejvyšší soud rozhodl také o dovolání, které se týkalo Horákovy nadřízené, která byla částečně uznána vinnou. Není však zatím zřejmé, jak rozhodl.
6. 12. 2021|

Soud potrestal podmínkou stavební úřednici v kauze podvodu se solární elektrárnou u Borovan

Olomoucký vrchní soud v úterý potvrdil podmíněný trest úřednici Tamaře Hlávkové ze stavebního úřadu v kauze podvodu se solární elektrárnou u Borovan na Českobudějovicku. Případ majitele elektrárny Daniela Exnera, který se z jednání u vrchního soudu opět omluvil, vyloučil k samostatnému projednání. V kauze už soud potrestal také zástupce stavební firmy Marka Klimeše a revizního technika Tomáše Goldmanna. Kauza souvisí se zapojením elektrárny do distribuční sítě před koncem roku 2010 kvůli výhodné výkupní ceně elektřiny, ačkoliv nebyla dokončená. Za dvacet let provozu a garantovaných cen je škoda 160 milionů korun.
21. 9. 2021|

Policisté prý vynášeli informace soukromým očkům. V kauze Listerin nyní padla obžaloba

Státní zástupce obžaloval dva policisty a další tři lidi ze zneužívání neveřejných policejních evidencí. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Obžalovaní policisté podle obžaloby údajně předávali informace z databází soukromým detektivům, nyní jim hrozí až pět let vězení.
17. 6. 2021|

Státní zástupce obžaloval bývalého náměstka civilní rozvědky Blahuta

Státní zástupce obžaloval bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuta, uvedl server Aktuálně.cz. Blahuta byl předloni v srpnu obviněn z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby kvůli hospodaření civilní rozvědky. Podle serveru je to poprvé, kdy se takto vysoce postavený důstojník českých zpravodajských služeb bude zodpovídat před trestním soudem.
23. 5. 2021|

Vyšetřovatel navrhl obžalovat exnáměstka ÚZSI Blahuta, píše Deník N

Pražské městské státní zastupitelství podalo návrh na obžalobu bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuta, uvedl Deník N. Muž byl předloni v srpnu obviněn z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby kvůli hospodaření civilní rozvědky. Kvůli vysoké škodě za to v případě odsouzení hrozí až dvanáctiletý trest vězení.
23. 3. 2021|

Nutit člověka při výslechu k přiznání je podle soudu kázeňský přestupek

Krajský soud v Českých Budějovicích i napodruhé osvobodil českobudějovického policistu, který podle vyšetřovatelů spolu se svým kolegou nutil při výslechu k přiznání romského recidivistu. Podle soudu mohl policista spáchat kázeňský přestupek a případ znovu předal k posouzení jeho nadřízeným. Krajský soud tak rozhodl navzdory loňskému verdiktu Nejvyššího soudu, podle kterého odvolací soud posoudil jednání policisty příliš benevolentně. To si myslí také nejvyšší žalobce Pavel Zeman, který s novým rozsudkem nesouhlasí a v případu se znovu obrátil na Nejvyšší soud.
25. 2. 2021|

MfD: Policie navrhla obžalovat exstarostu Varnsdorfu Horáčka kvůli radarům

Policie ukončila vyšetřování pronájmu radarů na měření rychlosti ve Varnsdorfu na Děčínsku a navrhla obžalovat čtyři lidi a jednu firmu. Mezi nimi i bývalého starostu Stanislava Horáčka, který byl několik týdnů ve vazbě, a někdejšího místostarostu Josefa Hambálka. V sobotu to napsal deník Mladá fronta Dnes.
12. 12. 2020|

Soud zrušil rozsudek o osvobození soudkyně, která údajně varovala dceru před policií

Městský soud v Praze zrušil osvobozující rozsudek nad jabloneckou soudkyní Lucií Treglerovou, která podle obžaloby varovala svou dceru před policejní akcí. Soudkyni zprostil obžaloby letos v červenci Obvodní soud pro Prahu 1, podle městského soudu měl ale kauzu řešit jiný soud. Případ teď míří k Vrchnímu soudu v Praze, aby určil, který soud je příslušný případ rozhodovat.
27. 12. 2019|

Starostku Chropyně definitivně zprostil soud obžaloby kvůli dohodám o provedení práce

Odvolací soud ve čtvrtek definitivně zprostil obžaloby starostku Chropyně na Kroměřížsku Věru Sigmundovou (ČSSD) a tajemníky tamního městského úřadu Jaroslava Kotulu a Jiřího Roseckého. Potvrdil tak červnový rozsudek kroměřížského okresního soudu, který zamítl odvolání žalobce a opatrovnice města. Obžalováni byli ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Žalobce je vinil z nezákonného uzavírání dohod na provedení práce. Obžalovaní vinu odmítali, hrozilo jim až pět let vězení. Rozsudek je pravomocný.
7. 11. 2019|

Bývalý dopravní policista si údajně nechával část peněz z pokut. GIBS ho navrhuje obžalovat

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) navrhuje obžalovat bývalého dopravního policistu z Ústeckého kraje. Ten si podle vyšetřovatelů v loňském roce nechával část pokut uložených řidičům. Získat tak měl více než 40 tisíc korun. Informaci ČT potvrdil náměstek krajského státního zástupce Dan Anděl z Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem. Muži hrozí až tři roky vězení.
3. 7. 2019|