TÉMA

Impresionismus

Malíř Bonnard a jeho múza. Komplikovaný vztah otevírá nový film

Malíř intimních výjevů i krajin, umělec s mimořádným barevným cítěním, který se nebál jít vlastní cestou. To byl Pierre Bonnard, jedna z nejpozoruhodnějších osobností francouzského výtvarného umění přelomu 19. a 20. století. Nový film Malíř jejího těla se soustředí na Bonnardův pobyt v Normandii, kde žil se svou múzou Marthe de Méligny. Její nahé tělo se objevilo na mnoha jeho obrazech. S představitelkou Marthe Cécilí de France i s režisérem filmu natáčela Tereza Willoughby.
7. 2. 2024|

Sto tisíc dílků lega a dveře do vyhnanství. Aj Wej-wej „přemaloval" Monetovy lekníny

Londýnské Muzeum designu otevřelo výstavu čínského výtvarníka a disidenta Aj Wej-Weje. Po obsáhlejších retrospektivních výstavách v New Yorku či Vídni se londýnská expozice s názvem Making Sense (dávat smysl) zabývá především umělcovými novějšími díly, která lze označit za designová. Už poněkolikáté v nich hraje velkou roli lego.
11. 4. 2023|

Veslař s cylindrem míří do Musée d’Orsay. Za miliardu korun

Do sbírky nejslavnějšího muzea impresionismu pařížského Musée d’Orsay přibylo další významné plátno – obraz Veslař s cylindrem (v originále Partie de bateau) od Gustava Caillebotta. Za 43 milionů eur, tedy v přepočtu za více než jednu miliardu korun, ho pro muzeum, a tedy potažmo pro francouzský stát, zakoupil koncern LVMH, za nímž stojí nejbohatší člověk světa Bernard Arnault.
1. 2. 2023|

Aktivisté v Postupimi vylili na Monetův obraz bramborovou kaši, ochránilo ho ale sklo

Dva aktivisté v neděli vylili v muzeu Barberini v německé Postupimi řídkou bramborovou kaši na obraz známého francouzského malíře Claudea Moneta. Chtěli tím protestovat proti využívání fosilních paliv. K činu se přihlásila ekologická skupina Letzte Generation (Poslední generace). Muzeum později informovalo, že akce dílo nepoškodila, uvedla agentura AP.
23. 10. 2022Aktualizováno23. 10. 2022, 21:28|

Patřil prezidentu Benešovi. Nyní se obraz Františka Kupky prodal za 20 milionů

Obraz Františka Kupky z raného období Pískaři na Seině ze sbírky prezidenta Edvarda Beneše, datovaný do roku 1907, se na sobotní aukci v Praze prodal za 16 milionů korun. I s aukční přirážkou kupec za dílo zaplatí 19,8 milionu korun. Oznámil to Miloš Svoboda za pořádající společnost European Arts. Vyvolávací cena byla 15,5 milionu korun.
2. 11. 2019|

Od úsvitu do soumraku a od Francie do Slovinska. Dvě výstavy impresionismu zanechají dojem

Díla Claudea Moneta, Camilla Pissarra nebo třeba Edgara Degase jsou k vidění v pražském paláci Kinských. Výstava Francouzský impresionismus ukazuje tvorbu francouzských mistrů ze sbírky dánského státního muzea. Na výtvarnou hru světel a stínů láká v těchto dnech také Pražský hrad, který pro změnu představuje slovinský impresionismus.
7. 7. 2019|