TÉMA

Pavel Juráček

Juráček a Horáková v garsonce. Hra O Pavlovi vypovídá o samotě i střetu dvou výrazných osobností

Režisér a scenárista Pavel Juráček a jeho manželka Daňa Horáková byli po podpisu Charty 77 nuceni odejít na Západ. Usadili se v Německu. Jejich desetileté soužití vylíčila Horáková v oceněné knize O Pavlovi, podle ní vznikla nyní stejnojmenná inscenace v pražském Divadle Na zábradlí. Klaustrofobní mnichovská garsonka, v níž žili, posloužila divadelním tvůrcům k výpovědi o samotě a izolaci ve vztahu.
4. 5. 2023|

Provokoval jeho Belmondo i politické názory. Tvůrce nové vlny Jean-Luc Godard slaví 90 let

Rozhodl se, že začne natáčet jinak a proměnil světovou kinematografii. Spojil populární žánry s vytříbenou intelektuální a formální hrou. Natočil dnes už klasické snímky jako U konce s dechem nebo Bláznivý Petříček, ale i v posledních letech zaujal experimenty, jakými jsou Socialismus nebo Sbohem jazyku. Jean-Luc Godard, patrně nejslavnější autor francouzské nové vlny, ve čtvrtek slaví devadesáté narozeniny.
3. 12. 2020|

Tip z iVysílání: Ikarie XB 1 letí k lepším zítřkům přes jadernou zkoušku

„Člověk není dokonalý jako stroj, a proto mu občas nezbývá než doufat a věřit.“ V roce 1963 natočil Jindřich Polák dramatickou výpravu za hranice sluneční soustavy. K posádce Ikarie XB 1 se mohou diváci v iVysílání připojit ještě do 1. srpna.
29. 7. 2020|

Zemřel režisér Jan Schmidt. Autor Osady havranů patřil k Nové vlně šedesátých let

Ve věku pětaosmdesáti let zemřel režisér Jan Schmidt, který byl jedním z představitelů takzvané Nové vlny československé kinematografie šedesátých let. Natočil filmy Osada Havranů, Volání rodu nebo televizní seriál Stříbrná paruka. Pro Českou televizi zpracoval i pohádkový příběh Nevěsta s nejkrásnějšíma očima s Milanem Kňažkem v hlavní roli.
29. 9. 2019Aktualizováno29. 9. 2019, 15:19|

Obrazy pražské periferie nejsou okrajové pro Lhotáka, Sudka ani Císařovského

Okrajové části hlavního města v minulosti inspirovaly mnoho umělců, kteří by je dnes nejspíše vůbec nepoznali. Jak se tyto oblasti za poslední desítky let proměnily, ukážou 26. června na ČT art Obrazy pražské periferie. Dokument natočil Josef Císařovský.
25. 6. 2019|