TÉMA

Hlasování o nedůvěře

Z konsolidačního balíčku ponecháme jen zvýšení daně z hazardu a ze závislostí, říká Schillerová

Konsolidační balíček by mohl – podobně jako například vládní důchodové novely – skončit před Ústavním soudem. Podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové to připadá v úvahu mimo jiné kvůli tomu, že koalice prosadila pevný čas hlasování ve sněmovně. Opozice se ale podle ní nepokusí dalšími obstrukcemi toto hlasování dál odkládat. I kdyby však následně u Ústavního soudu neuspělo, podstatnou část změn, které balíček zavádí, chce ANO zrušit, pokud se v budoucnu dostane do vlády, řekla Schillerová v Interview ČT24.
12. 10. 2023|

Fialova vláda ustála hlasování o nedůvěře. Poslanci jednali přes 22 hodin

Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) odolala ve sněmovně prvnímu pokusu opozičních ANO a SPD o svržení. Povede dál zemi s důvěrou dolní komory. Debata trvala přes 22 hodin. Hlasování o nedůvěře vyvolala opozice kvůli aféře kolem již bývalého ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka a vládnímu postupu v řešení zejména energetické krize. Hlasování se uskutečnilo zhruba osm měsíců po jmenování kabinetu ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů.
2. 9. 2022Aktualizováno2. 9. 2022, 13:00|

Koalice jednala o Mlejnkovi. Výsledek ponechali politici zcela bez komentáře

Beze slova opustili představitelé koaličních stran uzavřené jednání, na kterém se zabývali výhradami Pirátů vůči novému řediteli Úřadu pro zahraniční styky a informace Petru Mlejnkovi. Ten byl v minulosti v kontaktu s Michalem Redlem, který je nyní jedním z obviněných v kauze údajné korupce v pražském dopravním podniku. Vláda se jej v minulosti zastala, poslanecký klub Pirátů ale konstatoval, že Mlejnka považuje na nedůvěryhodného.
30. 8. 2022|

Piráti narušují vládní jednotu. Vyzvali k výměně Mlejnka na pozici šéfa civilní rozvědky

Skončila dosavadní jednota vládních stran v podpoře Petra Mlejnka na pozici šéfa civilní rozvědky. K jeho výměně čerstvě vyzval poslanecký klub Pirátů. Mlejnkovy kontakty s obviněným podnikatelem Michalem Redlem jsou i jedním z důvodů hlasování o nedůvěře vládě, vyvolaného opozicí. Uskuteční se ve čtvrtek. Na něm Piráti kabinet podpoří.
28. 8. 2022Aktualizováno28. 8. 2022, 20:55|

ANO zkusí kvůli šéfovi rozvědky svrhnout vládu. Poslanecký klub se na hlasování o nedůvěře shodl jednomyslně

Poslanecký klub ANO se jednomyslně shodl, že vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. Silnější z dvojice opozičních hnutí to zdůvodňuje kontakty nového ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka s trestně stíhaným podnikatelem. O vyslovení nedůvěry vládě se bude hlasovat poprvé od jmenování kabinetu Petra Fialy (ODS), zároveň to bude první takové hlasování od loňského června. Tehdy se opozice pokusila svrhnout Babišův kabinet poté, co komunisté vypověděli smlouvu o toleranci.
25. 8. 2022Aktualizováno25. 8. 2022, 21:49|

Francouzská vláda přestála hlasování o nedůvěře

Návrh francouzské levice na vyslovení nedůvěry premiérce Élisabeth Borneové a její vládě v pondělí v parlamentu neuspěl. Pro vyjádření nedůvěry byl nutný souhlas většiny, tedy 289 hlasů. Pro návrh však bylo jen 146 poslanců, přičemž opoziční konzervativci a členové krajní pravice se rozhodli nehlasovat.
11. 7. 2022Aktualizováno11. 7. 2022, 21:05|

Johnson přistoupil k menším změnám ve vládě, chce tím uklidnit spolustraníky

Britský premiér Boris Johnson v úterý provedl několik drobných personálních změn ve vládě. Stalo se tak v době, kdy čelí hrozbě vnitrostranického hlasování o důvěře. Toryovský ministerský předseda vyměnil šéfa vládní agendy v dolní sněmovně či člena kabinetu, který zodpovídá za hlasovací disciplínu poslanců Konzervativní strany. Na obsazení důležitých ministerských postů se nic nezměnilo.
8. 2. 2022|

Vláda v demisi by se podle Vystrčila měla zdržet zásadních rozhodnutí. Ústava jí to nezakazuje, poukazuje Vondráček

Za nesmyslné považuje hlasování o vyslovení nedůvěře vládě, které vyvolala opozice a uskuteční se ve čtvrtek, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Opoziční strany podle něj nemají „plán B“, co by dělaly, kdyby se svým návrhem uspěly. Je přesvědčen, že pokud nechá prezident vládu dovládnout, byť v demisi, nijak to její činnost nenaruší. Naopak Vondráčkův protějšek z horní parlamentní komory Miloš Vystrčil (ODS) se domnívá, že vláda bez důvěry by neměla činit zásadní rozhodnutí, jako je jmenování nového nejvyššího státního zástupce. Předsedové obou parlamentních komor diskutovali o politické situaci v Událostech, komentářích.
2. 6. 2021|

Sociální demokraté budou hlasovat proti nedůvěře vládě. Kladou si ale podmínky

Všichni poslanci ČSSD budou příští středu hlasovat proti opozičnímu návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. Po pátečním jednání širšího vedení to řekl šéf sociální demokracie Jan Hamáček. Podle jeho zprávy, kterou schválilo předsednictvo strany, by měla ČSSD pokračovat v menšinové vládě s ANO, pokud jí státní rozpočet pro příští rok umožní naplňovat programové cíle, bude garantována nezávislost justice či bude dořešena situace kolem výměny ministra kultury. Komunisté podle svého předsedy Vojtěcha Filipa pád vlády nepodpoří. Opozice hlasování vyvolala kvůli auditním zprávám o střetu zájmů premiéra Babiše.
21. 6. 2019Aktualizováno21. 6. 2019, 22:35|