TÉMA

Boleslav Polívka

Jeden je ekofarmář, druhý obhospodařuje lány. Bohdan Sláma natáčí „krajinu v suchu“

Režisér Bohdan Sláma natáčí nový film. Námětem dramatu Sucho, k němuž Sláma napsal i scénář, jsou dvě proti sobě stojící venkovské rodiny a lhostejnost, která způsobí znečištění přírody. V těchto dnech filmový štáb natáčí na jižní Moravě.
1. 10. 2022|

Princ Mamánek musí opustit zámecký mamahotel. Na cestu dostal trailer

K narozeninám si Jan Budař nadělil oficiální upoutávku ke svému novému filmu. Vyšla přesně v den jeho pětačtyřicátin, v pohádce Princ Mamánek hraje jen o málo mladšího zhýčkaného královského potomka, který je donucen konečně dospět. Budař novinku také napsal a režíroval i si skládal hudbu. Je rovněž autorem stejnojmenné knihy.
1. 8. 2022|

„Chtěl jsem si zahrát prince,“ přiznává Budař. Mamánkovi v jeho filmové pohádce táhne na čtyřicet

Jan Budař na podzim uvede do kin pohádku Princ Mamánek. Ve své celovečerní režijní prvotině si zahrál i titulní roli – rozmazleného téměř čtyřicátníka Ludvíka, kterého donutí dospět, až když ho „tatík vykopne z baráku“. V roli královny se po bezmála třiceti letech vrací před kameru Jana Nagyová, známá jako princezna Arabela.
8. 6. 2022|

V Divadle Bolka Polívky se nad sestřeleným andělem přou o pravdu a lež

V Divadle Bolka Polívky se odehrává tragická komedie o střetu dvou světů v troskách civilizace. Novou hru Kdo sestřelil anděla (Voli slzy nepijí) napsal dramatik Karel Steigerwald přímo pro tuto scénu a jejího principála. V rolích Vojáka a Filozofa se o pravdu a spravedlnost handrkují Bolek Polívka a Cyril Drozda.
25. 4. 2022|

Trailer představuje Tichého společníka. Řeší málo místa na hřbitově a slivovici v přehradě

Režisér, scenárista a spisovatel Pavel Göbl natočil film podle novely, za niž získal cenu Magnesia Litera a nominaci na Cenu Josefa Škvoreckého. Tichý společník je poetickou tragikomedií o životě na vsi, kde dojde místo na hřbitově a kde na dně přehrady čeká na vylovení stará slivovice. V hlavních rolích se objeví Klára Issová, Boleslav Polívka a Ondřej Malý. Do kin Tichý společník vstoupí 1. října.
1. 9. 2020|

My věční šaškové počmáraní... Bolek Polívka slaví sedmdesátiny

„Barevnej svět láme mi hřbet, přesto chci být šašek počmáranej,“ zpíval Boleslav Polívka vždy na závěr své televizní Manéže. Za půlstoletí, během něhož před publikum předstupuje ať už na divadle, nebo ve filmu, si umí „lámat hřbet“ ve vážných rolích i bavit jako klaun. Když člověk rekapituluje, měl by mít sílu se tomu všemu i pousmát, říká koneckonců v dokumentu Klaunovo velmi pozdní odpoledne, který k jeho sedmdesátinám odvysílá Česká televize. A to den po hercových narozeninách, jež připadají na 31. července. Připomeňte si Bolka Polívku také v následující fotogalerii jeho rolí a záznamech z iVysílání.
31. 7. 2019|
1989

Praha i venkov, umělci i dělníci. Před 30 lety režimem otřáslo Několik vět

První polovina roku 1989 v Československu se nesla ve znamení sílící aktivity opozice, která postupně pronikala i mimo oblast disentu. Jednou z klíčových událostí té doby byl vznik petice, pod kterou se masově podepisovali představitelé kultury i dělníci. Text Několika vět byl poprvé zveřejněn 22. června v tehdy ilegálních Lidových novinách. Přesně o týden později manifest zazněl na rozhlasové stanici Svobodná Evropa. Petici pak postupně podepsalo na 40 tisíc lidí.
22. 6. 2019|