TÉMA

Kampa

Kniha mapuje, co zbylo z devadesátek. Squaty byly společenskou alternativou

Pražský Klub 007, Ladronka, Milada nebo Zlatá loď byla místa, která po revoluci představovala kulturní a společenskou alternativu. Squaty a centra popisuje nová kniha Radima Kopáče a Gabriely Kontra s názvem Padáme i na tvou hlavu. Snažili se ukázat, co bylo a zbylo z devadesátek.
21. 2. 2022|

Filmový dům vodníků na pražské Kampě se otevírá veřejnosti. Skauti lákají na výstavu

Michnovský letohrádek na pražské Kampě, častěji nazývaný Rybářský domek, který nedávno město zapůjčilo Skautskému institutu, se ve čtvrtek otevírá veřejnosti. Objekt, který je kulturní památkou, byl dlouho prázdný a nevyužitý. Dříve tam sídlil Český rybářský svaz nebo také rybí restaurace. Lidé však mohou dům znát například jako sídlo hastrmanské rodiny z filmu Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, který se tam natáčel v 70. letech minulého století.
5. 8. 2021|

Lidem se otevírá Lichtenštejnský palác v Praze a vila Benešových v Sezimově Ústí

Po několikaměsíční pauze se veřejnosti v sobotu opět otevírá Lichtenštejnský palác na pražské Kampě, který využívá vláda především jako reprezentační prostory premiéra. Lidé mohou navštívit i další vládní objekt, a to vilu někdejšího československého prezidenta Edvarda Beneše a jeho manželky Hany v Sezimově Ústí na Táborsku. V obou objektech musí mít návštěvníci předepsanou ochranu dýchacích cest.
5. 6. 2021|

Požár v Muzeu Kampa nebyl trestným činem. Policie má podezření na zanedbání ochrany

Policisté vyloučili, že by se při loňském požáru pražského Muzea Kampa stal trestný čin. Mají ale podezření na spáchání přestupku, a to zanedbání požární ochrany. České televizi to v pátek řekl policejní mluvčí Jan Daněk. O pokutě rozhodnou pražští hasiči. Podle jejich mluvčího Martina Kavky může dosáhnout několika tisíc korun.
19. 2. 2021|

Do demonstrantů najížděli auty a pouštěli na ně psy. Zákroky komunistů u Lennonovy zdi byly brutální

Letos uplynulo 40 let od úmrtí hudebníka Johna Lennona. A v polovině prosince to bude také 40 let od chvíle, kdy na pražské Kampě vznikl jeho symbolický hrob – takzvaná Lennonova zeď. Ta se pak stala nejen prostorem pro každoroční pietní shromáždění, ale postupně i místem protestů a střetů s Veřejnou bezpečností. Někteří pamětníci vzpomínají, že tyto brutální zásahy u Lennonovy zdi pro ně byly jedny z nejhorších před rokem 1989.
16. 12. 2020|

Vánoce dostanou letos jinou podobu. Budou se muset obejít bez tradičních trhů, řada akcí proběhne on-line

Omezení namířená proti šíření koronaviru poznamenají také blížící se vánoční svátky. Ty budou za měsíc, advent začíná už příští víkend. A podle dosavadních náznaků je pravděpodobné, že Česko během něj bude ve třetím, tedy prostředním stupni rizika. Bez doprovodných akcí se tak rozsvítí například osmnáct metrů vysoký vánoční smrk na Staroměstském náměstí v Praze.
23. 11. 2020|

Vandalové poničili část výstavy o Miladě Horákové, hrozí jim vězení

V noci na pondělí někdo poničil panely z výstavy připomínající justiční vraždu Milady Horákové a procesy 50. let v pražském parku Kampa. Případem se zabývají policisté. Vandalové se podle nich mohli dopustit trestného činu poškození cizí věci, za který v případě odsouzení hrozí až roční vězení. Na Twitteru o tom informovali policie a Jiří Pospíšil, předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových – Museum Kampa a pražský zastupitel za TOP 09.
10. 8. 2020Aktualizováno10. 8. 2020, 14:53|

Sametový most od Petra Síse na Kampě připomíná československé století. Hotový bude na jaře

Sametovou revoluci v Praze na Kampě od neděle připomíná nové dílo mezinárodně uznávaného autora dětských knih, ilustrátora a grafika Petra Síse. Obří instalace s názvem Velvet Bridge, tedy Sametový most, zobrazuje historii Československa v letech 1918 až 1989. V neděli 17. listopadu ji přímo na místě odhalil sám autor.
17. 11. 2019Aktualizováno17. 11. 2019, 22:16|

Sousedé Werich a Holan sdílejí své hadry, kosti, kůže

Básník Vladimír Holan a herec Jan Werich byli přes dvacet let sousedy ve vile na pražské Kampě. O jejich nesnadném soužití a propletených osudech vznikla nová divadelní hra s názvem vypůjčeným z Holanovy sbírky: Hadry, kosti, kůže. Na jevišti Švandova divadla stejný prostor sdílejí Miroslav Hanuš jako Jan Werich a Luboš Veselý v roli Vladimíra Holana.
27. 9. 2019|

Zavřená vrata na Čertovce a stavění zábran. Praha se cvičně připravovala na velkou vodu

Sobotní protipovodňová cvičení v Praze odstartoval test vrat na Čertovce, která by se jako první uzavřela i v případě reálných povodní. Součástí cvičení byla také stavba mobilních zábran. Kromě Malé Strany a Kampy akce zahrnula také okolí Smíchova, Výtoně a Podolí. Zástupci města uvedli, že cvičení potvrdilo dobrý stav zábran. Praha má 19,6 kilometrů protipovodňové ochrany, což zahrnuje mobilní i pevné zábrany. Délka mobilních zábran je téměř sedm kilometrů, při letošním cvičení se stavěl necelý kilometr z nich.
21. 9. 2019Aktualizováno21. 9. 2019, 16:39|

ZÁZNAM: Zuzanu Čaputovou přivítali s vojenskými poctami na Pražském hradě

Nová prezidentka Slovenské republiky Zuzana Čaputová přijela ve čtvrtek na návštěvu Česka. Je to její první zahraniční cesta ve funkci hlavy státu, do které byla uvedena v sobotu. Setkala se s prezidentem Milošem Zemanem, jednat bude také se zástupci Senátu, sněmovny i vlády. V plánu má schůzku s krajany nebo účast na koncertu na pražské Kampě, kde jí zazpívají čeští a slovenští umělci.
20. 6. 2019Aktualizováno20. 6. 2019, 11:34|