TÉMA

Hlodavci

Portugalští vědci náhodou vytvořili šestinohé myši bez pohlavních orgánů

Tým portugalských bioinženýrů přišel na způsob, jak pomocí genetického inženýrství přidat myším další končetiny anebo je zbavit pohlavních orgánů. Tento výzkum by v budoucnu mohl pomoci nejen v hlubším pochopení genetických zákonitostí. Jednou by se daly poznatky využít i v lidské medicíně, například při léčení genetických poruch.
6. 4. 2024|

Teplý víkend zvýší aktivitu klíšťat. Pozor si musí dát i lidé ve městech

S rostoucími teplotami se o víkendu zvýší aktivita klíšťat. Ta se podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vyšplhá na 3. stupeň, který představuje střední riziko napadení. Obezřetní by měli být lidé v lesích, ale i městských parcích. Nejčastěji se lidé nakazí bakteriemi lymeské borreliózy. Ta se od začátku roku podle dat Státního zdravotního ústavu potvrdila ve více než třech stovkách případů.
5. 4. 2024|

Některá zvířata si umí regenerovat zuby. Brněnský vědec zkoumá, jak to funguje

Jak rychle rostou zuby, co dynamiku jejich růstu ovlivňuje a jak zubní tkáně regenerují. To vše v detailu umožňuje sledovat nová monitorovací metoda vyvinutá výzkumnou skupinou Jana Křivánka z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Uplatnění může najít v regenerativní medicíně, při testování nových přístupů v hojení ran nebo při sledování vývojových vad kostí a zubů.
8. 8. 2023|

Výzkum u myší ukázal, jak ztráta sociálního postavení vede k depresivnímu stavu

Čínští vědci provedli experiment, ve kterém sledovali, jak se v mozku myší projeví, když slabší jedinec porazí dosud dominantního samce. U něj pak zaznamenali v části mozku, která je lidskou obdobou centra zklamání, výraznou aktivitu. To následně může ovlivňovat i další nervové oblasti. Ve studii, která vyšla v časopise Cell, biologové popsali, že při mírnění dotyčné nervové aktivity získali ponížení myší samci zpět své dřívější sociální postavení, což se jim bez potlačení depresivních příznaků nedařilo.
14. 3. 2023|

Rypoši mohou mít potomky po celý život. Vědci toho chtějí využít pro léčbu lidské neplodnosti

Lepšímu pochopení lidské plodnosti by mohl pomoci málo pravděpodobný tvor. Drobný východoafrický hlodavec rypoš lysý totiž podle nové studie představuje mezi savci výjimku – za celý život nikdy nepřestane být plodným.
23. 2. 2023|

Krysy mají vrozený smysl pro rytmus, při poslechu Mozarta pohupovaly hlavou

Krysy mají vrozený smysl pro rytmus. Podle listu The Guardian to zjistili vědci z Tokijské univerzity v Japonsku, když pouštěli hudbu od Wolfganga Amadea Mozarta a tito hlodavci začali instinktivně pohupovat hlavou v jejím rytmu.
16. 11. 2022|

V Kalifornii se mezi čipmanky šíří mor, úřady zavřely některé turistické lokality

Americká lesní správa tento týden oznámila, že musí uzavřít několik oblíbených lokalit v okolí kalifornského jezera Lake Tahoe – mezi tamními veverkami a čipmanky se totiž rozšířil dýmějový mor.
5. 8. 2021|

Ústav povolí povrchovou aplikaci jedu proti hrabošům. Reagovat je třeba rychleji, tvrdí zemědělci

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) bude individuálně povolovat aplikaci jedu proti hrabošům na půdní povrch. Zemědělci se proti hlodavcům budou moci takto bránit, jakmile ústav zveřejní podrobnosti povolení. Zemědělský svaz krok uvítal, hraboši už prý způsobili škody za 1,7 miliardy korun.
23. 1. 2020Aktualizováno23. 1. 2020, 22:10|

Jed jako poslední možnost. Někteří zemědělci zkoušejí proti hrabošům plyn a exploze

Někteří zemědělci na Olomoucku začali do hloubky rozorávat pole kvůli přemnoženým hrabošům. Chtějí tak narušit hnízda tohoto hlodavce a eliminovat jeho rozmnožování. V případě, že by tento postup populaci hrabošů nesnížil, jsou připraveni na plošnou deratizaci. Právě na střední Moravě je situace nejhorší, a zemědělci tak dostali povolení k plošnému trávení hraboše. Kvůli kritice odborníků však bylo nakonec pozastaveno.
13. 8. 2019|

Ministerstvo dočasně zakázalo plošné hubení hrabošů, diskuze bude pokračovat v pondělí

Zemědělci do pondělí nesmí plošně aplikovat jed Stutox II, který hubí přemnožené hraboše. K takovému závěru došlo ministerstvo zemědělství po diskuzi s odborníky. Po víkendu se zástupci státní správy s experty sejdou znovu. Zemědělci ale varují, že krize je příliš závažná a lokální aplikace toxinu nestačí.
9. 8. 2019|

Moravští zemědělci bojují s přemnoženými hraboši. Někteří hlásí až devadesátiprocentní ztráty

Moravští zemědělci varují před přemnoženými hraboši – plodiny ničí ve velkém. Někteří pěstitelé už teď vědí, že leckde nesklidí vůbec nic. Odborníci se kvůli tomu v úterý mimořádně sjeli na jednání do Kroměříže.
19. 6. 2019|