TÉMA

Antonín Procházka

Slovenská národní galerie vystavuje hvězdy české moderny a poválečnou architekturu

Slovenská národní galerie připravila dvě výstavy, které se dotýkají českého umění. Pod názvem Hvězdy připomíná umělce české moderny, jako byli František Kupka, Emil Filla nebo Toyen. Druhá výstava se věnuje výjimečným stavbám realizovaným v Československu od šedesátých let do sametové revoluce.
21. 9. 2023|

Bylo nebylo, v Ostravě inspiruje děti k tvořivosti Špála i ruličky od toaletního papíru

V Galerii výtvarného umění v Ostravě (GVUO) pořádají výstavu, která má povzbudit dětskou fantazii. Interaktivní projekt Bylo nebylo se inspiruje konkrétními díly ze sbírek galerie. Každé má sloužit jako podnět pro tvořivost „dětí a jejich doprovodu“, ať už s využitím některé výtvarné techniky, hudby, nebo i divadla.
27. 7. 2022|

Československý Ústavní soud začal fungovat před 30 lety. Položil základy, míní Rychetský

Federální Ústavní soud sice fungoval jen krátce před rozpadem Československa, položil však základy a předurčil hodnotové zaměření pozdějšího Ústavního soudu České republiky. Politici věnovali jeho vzniku jen omezenou pozornost, nejspíš si tehdy mnozí ani neuvědomovali, jak velké kompetence soud má, že například může rušit jimi přijaté zákony. ČTK to v rozhovoru řekl nynější předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský. Na začátku 90. let byl místopředsedou federální vlády.
3. 2. 2022|

Jak jdete nahoru, žen ubývá, říká Šimáčková. Na Ústavním soudu chce místo sebe nástupkyni

Ústavní soud je po odchodu Kateřiny Šimáčkové k Evropskému soudu pro lidská práva nekompletní. Nového člena bude vybírat prezident. Šimáčková v Interview ČT24 sdělila, že by si přála, aby ji nahradila další žena. Mluvila také o tom, co si představuje pod pojmem „mužské právo.“
23. 12. 2021|

Dáma v klobouku i surrealismus. Výstava ukazuje 200 let českého portrétu

Tváře lidí dneška a těch, kteří žili před dvěma staletími. Zajímavé portréty napříč styly i rozdílnými epochami ukazuje nová výstava na Pražském hradě. Portrét v Čechách pohledem dvou staletí nabízí průřez tvorbou českých špiček malby. Poslední z obrazů pověsili kurátoři v úterý dopoledne.
18. 12. 2019|

Recenze: Spřízněni malbou. Kubišta a Filla disputují v Plzni v souladu i střetu

Výstava Kubišta – Filla, jež začátkem června začala v plzeňské galerii Masné krámy, má výstižný podtitul: Plzeňská disputace. Právě o tu totiž mimořádně vydařené výstavě jde.
23. 6. 2019Aktualizováno23. 6. 2019, 20:48|