TÉMA

Sajid Javid

Británii povede Trussová. Slíbila snížení daní i volební vítězství

Novou britskou premiérkou bude dosavadní ministryně zahraničí Liz Trussová. Po stranickém hlasování nahradí v čele Konzervativní strany končícího premiéra Borise Johnsona. V souboji o předsednické křeslo porazila bývalého ministra financí Rishiho Sunaka.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 20:00|

Konzervativci už rozhodli, kdo obsadí britské premiérské křeslo

Ve Velké Británii v pátek skončilo interní stranické hlasování Konzervativní strany. Necelých 200 tisíc členů v něm rozhodlo o tom, kdo se stane příštím stranickým lídrem, a tedy i premiérem země. Výsledky strana oznámí v pondělí.
3. 9. 2022|

O post nového lídra britské Konzervativní strany se utká osmička kandidátů

O post nového lídra britské Konzervativní strany a příštího premiéra, který nahradí končícího Borise Johnsona, se bude ucházet osm kandidátů. Oznámil to v úterý Graham Brady, předseda Výboru 1922, který sdružuje většinu konzervativních poslanců. Favoritem klání je zřejmě bývalý ministr financí Rishi Sunak, který na svou stranu získal zatím nejvíc zákonodárců. Průzkumy favorizují i exministryni obrany Penny Mordauntovou.
12. 7. 2022|

Johnsonův pád nemá obdoby, píší britská média. Labouristé tlačí na brzký konec

Politický pád, který nemá v dějinách britské demokracie obdoby – tak označují komentáře britských médií čtvrteční rezignaci premiéra Borise Johnsona, který se s úřadem loučí po sérii skandálů a po masivní ztrátě důvěry svých spolustraníků. Souboj konzervativních kandidátů o to, kdo Johnsona nahradí, otevřeli v pátek poslanec Tom Tugendhat a bývalý ministr financí Rishi Sunak. Opoziční labouristé zvažují hlasování o nedůvěře vládě.
8. 7. 2022Aktualizováno8. 7. 2022, 18:29|

Britští ministři financí a zdravotnictví rezignovali, odmítají pracovat v Johnsonově kabinetu

Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid a ministr financí Rishi Sunak oznámili, že rezignují na své vládní posty. Uvedli, že nechtějí pokračovat ve vládě premiéra Borise Johnsona, kterou v posledních měsících zmítalo několik skandálů. Javid oznámil rezignaci v prohlášení, v němž uvedl, že už nemůže s čistým svědomím pokračovat. O chvíli později oznámil odchod z vlády i Sunak. Johnson oběma napsal dopis, v němž vyjádřil nad jejich rozhodnutím lítost. Novým ministrem zdravotnictví byl následně jmenován Steve Barclay, ministrem financí se stal Nadhim Zahawi.
5. 7. 2022Aktualizováno5. 7. 2022, 23:04|

Pandemie ve světě: Itálie zpřísnila, obavy dále vyvolává omikron

Vstup do italských restaurací, kin či diskoték mají nově povolen jen očkovaní nebo ti, kteří nemoc prodělali. Německé ministerstvo zdravotnictví povede lékař a epidemiolog Karl Lauterbach, který by měl pomoci zavést povinné očkování. Francie se připravuje na vrchol páté vlny. Dle Ursuly von der Leyenové darovala EU na 350 milionů dávek vakcíny chudším zemím. Brazilský prezident Jair Bolsonaro chce omezit používání covidových certifikátů. V USA se dál šíří varianta omikron, ve Francii a Anglii se šíři již komunitně. V JAR se kvůli ní připravují nemocnice na další vlnu onemocnění.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 20:39|

Británie jako první schválila molnupiravir, lék proti covidu v tabletě. Zájem o něj má i Česko

Británie ve čtvrtek jako první země na světě schválila použití antivirotika molnupiravir pro léčbu covidu-19. Pilulku od americké farmaceutické společnosti Merck & Co lze jako první léčivo v tabletě používat i při domácí léčbě covidu. Podle výsledků klinických testů tento lék u nakažených koronavirem snižuje riziko hospitalizace a úmrtí nejméně na polovinu.
4. 11. 2021|

Pandemie ve světě: Macron se ostře pustil do demonstrantů, Javid se omluvil za slova o krčení strachy

Nenechat se očkovat proti covidu-19 a pak s touto chorobou skončit v nemocnici není svoboda, ale nezodpovědnost. Francouzský prezident Emmanuel Macron tak reagoval na sobotní protesty proti novým protiepidemickým opatřením zaváděným jeho vládou. Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid se zase omluvil za svůj twitterový příspěvek, ve kterém napsal, že by se lidé neměli před covidem-19 „krčit strachy“. Nakonec ho kvůli kritice smazal.
25. 7. 2021|

Britský premiér Johnson vyměnil několik ministrů, nečekaně rezignoval i šéf financí Javid

Necelé dva týdny po odchodu Velké Británie z Evropské unie premiér Boris Johnson učinil ve vládě několik změn. Kabinet musela opustit ministryně obchodu, ministryně životního prostředí či ministr pro Severní Irsko. Nečekaně na svou funkci rezignoval také ministr financí Sajid Javid, informoval zpravodajský web BBC. Nahradil jej Rishi Sunak. Ve vedení ministerstev zahraničí a vnitra zůstávají Dominic Raab a Priti Patelová.
13. 2. 2020|

Zemřel Roger Scruton. Filozof a politolog se slabostí pro Československo

Ve věku 75 let zemřel britský konzervativní filozof a politolog Roger Scruton, jenž působil v takzvané podzemní univerzitě, která fungovala v komunistickém Československu v době normalizace. Scruton podle prohlášení na svých internetových stránkách zemřel po šestiměsíčním boji s rakovinou. Loni v listopadu v Praze od předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) obdržel za činnost v podzemní univerzitě stříbrnou pamětní medaili Senátu.
12. 1. 2020|

Začarovaný kruh brexitu. Londýn čeká na vývoj v Bruselu, Brusel zase na kroky Londýna

Spojené království má podle současných předpokladů opustit Evropskou unii už za šest dní. Zda k brexitu 31. října skutečně dojde, však stále není jasné a na definitivní odpověď si budou muset nejen Britové podle všeho ještě pár dní počkat. V Bruselu o posunu termínu brexitu jednali velvyslanci unijních zemí. Na novém datu se neshodli, chtějí počkat až na vývoj dění v Londýně. Tam by měla v pondělí Dolní sněmovna hlasovat o vypsání předčasných voleb. Britská opozice svůj souhlas s volbami ovšem podmiňuje unijním ujištěním o delším odkladu.
25. 10. 2019Aktualizováno25. 10. 2019, 16:12|
Brexit

Miliardy liber a zásoby léků. Britská vláda posiluje přípravy na brexit, opozice ji viní z mrhání

Britská vláda oznámila, že uvolní další 2,1 miliardy liber (59 miliard korun) na opatření spojená s přípravami na brexit bez dohody, píše BBC. Zdvojnásobí tak částku vyčleněnou letos k tomuto účelu. Podle opozice je to mrhání penězi daňových poplatníků, protože tento scénář rozluky s EU vůbec nemusí nastat. Televize Sky News mezitím získala vládní dokument, podle kterého by v prvních týdnech po brexitu bez dohody hrozila „panika spotřebitelů“, nedostatek potravin a neklid v Severním Irsku.
1. 8. 2019|

Johnson spustil vládní revoluci. Změny se dotkly 17 lidí, kabinet dostal úkol završit brexit

Nový britský premiér po nástupu do čela vlády neotálel a spustil to, co server Politico nazval „prvním dnem revoluce Borise Johnsona“. Výměna se týká celkem 17 ministrů a členů širšího kabinetu, někteří rezignovali sami, jiné odstranil sám Johnson. Ten označil za hlavní úkol své vlády dokončit proces brexitu. Diplomacii vede nově Dominic Raab, šéfem financí je Sajid Javid a ministrem pro brexit zůstává Stephen Barclay. Opozici se změny ve vládě nelíbí a žádá nové volby.
25. 7. 2019Aktualizováno25. 7. 2019, 19:54|

Z boje o lídra konzervativců vypadl ministr Stewart. Johnson zvyšuje náskok

Do dalšího kola volby lídra britské Konzervativní strany ve středu postoupili exministr zahraničí Boris Johnson, současný šéf diplomacie Jeremy Hunt, ministr životního prostředí Michael Gove a ministr vnitra Sajid Javid. Ve třetím hlasování konzervativních poslanců získal nejméně hlasů ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart, a byl tedy z boje vyřazen.
19. 6. 2019Aktualizováno19. 6. 2019, 23:05|

Konzervativci hledají náhradu za Mayovou. Zastánce brexitu Johnson v prvním kole drtivě zvítězil

Britští konzervativní poslanci začínají vybírat nového šéfa strany, který zároveň nahradí ve funkci premiérku Theresu Mayovou. O její křeslo po prvním hlasování usiluje celkem sedm kandidátů. Největší naděje má bývalý ministr zahraničí Boris Johnson, který v prvním kole získal 114 hlasů z 313. Esther McVeyová, Mark Harper a Andrea Leadsomová do druhého kola nepostoupili. Další vyřazování proběhne v úterý.
13. 6. 2019Aktualizováno13. 6. 2019, 15:14|