TÉMA

Kárný senát

Kárný soud odvolal exekutora Homolu. Neodůvodnil převody desítek milionů korun

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) ve středu odvolal z funkce brněnského exekutora Jaroslava Homolu, a to kvůli neodůvodněným převodům desítek milionů korun. Senát jednal v nepřítomnosti kárně žalovaného, bez omluvy nedorazil. Muž podle zástupkyně navrhovatele vinu dříve popřel, kárný návrh považoval za nesmysl. Homola byl dlouholetým soudním exekutorem v obvodu Brno-město. Proti rozhodnutí není odvolání přípustné.
10. 4. 2024|

Ústavní soud odmítl stížnost bývalé soudkyně Pilařové, kterou odvolal kárný senát

Bývalá pražská soudkyně Adriana Pilařová neuspěla s ústavní stížnosti proti rozhodnutí kárného senátu, který ukončil její působení v justici. Kárný senát ji loni odvolal z funkce kvůli tomu, že využívala ve svůj prospěch majetek bratrance s handicapem, byla jeho opatrovnicí. Pilařová, která dříve působila na civilním úseku Obvodního soudu pro Prahu 8, vinu od počátku popírala. Ústavní soud její stížnost odmítl, vyplývá z usnesení v databázi soudu.
9. 4. 2024|

Kárný senát snížil pražské soudkyni Bartákové kvůli průtahům plat o 30 procent na dva roky

Kárný senát Nejvyššího správního soudu snížil pražské soudkyni Jitce Bartákové plat o 30 procent na dva roky. Za průtahy v insolvenčních spisech u Krajského soudu v Praze jí hrozilo odvolání z funkce. Kárný senát nakonec uložil nejpřísnější možný peněžitý postih, ale talár jí ponechal. Bartáková tak podle něj přijde během dvou let zhruba o 1,4 milionu korun.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 11:38|

Kárný senát zprostil žaloby soudce Dufka. Blažek si na něj stěžoval kvůli dokumentům, které vydal médiím

Místopředseda Městského soudu v Brně Aleš Dufek se nedopustil kárného provinění, i když nepostupoval zcela správně. Rozhodl tak Nejvyšší správní soud, ke kterému podal kárnou žalobu na Dufka ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Ten se domníval, že Dufek pochybil, když médiím poskytl vyžádané informace k brněnské kauze Taxis, která se týká obecních bytů a údajného pokusu o ovládnutí Černovické pískovny.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 15:06|

Pražský soudce Martin Valehrach přišel o funkci kvůli průtahům

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zbavil funkce soudce Martina Valehracha z Obvodního soudu pro Prahu 8, a to za průtahy. Kárné žalobě čelil potřetí během několika let. Odvolání z funkce je nejpřísnější postih ukládaný v kárném řízení. Valehrach vinu popřel.
5. 6. 2023|

Exekutor pozdě zastavil osmnáct exekucí, kárný senát mu vyměřil pokutu 50 tisíc

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) uložil píseckému soudnímu exekutorovi Stanislavu Pazderkovi pokutu 50 tisíc korun. Podle ministerstva spravedlnosti v osmnácti případech neučinil nezbytné kroky k okamžitému zastavení exekuce po pravomocném osvobození povinného od placení pohledávek. Prodlení při zastavování exekučních řízení trvalo od devíti do 63 měsíců. Uložený postih odpovídá návrhu ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS).
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 11:52|

Za zfalšovaný protokol snížil kárný senát žalobkyni plat, zvažoval odvolání

Kárný senát Nejvyššího správního soudu snížil Daně Koptišové z Okresního státního zastupitelství v Českých Budějovicích plat o třicet procent na jeden rok. Vypracovala protokol o podání trestního oznámení, který neodpovídal skutečnosti, opatřila ho falešnými podpisy.
18. 1. 2023|

Kárný senát potrestal žalobce Petra a Žďárskou za průtahy a promeškání lhůt snížením platů

Za neobvykle dlouhé průtahy bude Pavel Petr z Okresního státního zastupitelství Brno-venkov jeden rok pobírat plat snížený o dvacet procent. Kárný senát Nejvyššího správního soudu schválil dohodu, kterou Petr uzavřel s nadřízeným. Na trestu se dohodla i brněnská státní zástupkyně, která promeškala lhůtu k podání obžaloby cizince podezřelého z pokusu o vraždu.
16. 11. 2022Aktualizováno16. 11. 2022, 14:14|

Podle Štrasburku není kárný senát českého Nejvyššího správního soudu nezávislý

Kárný senát českého Nejvyššího správního soudu (NSS), který vede řízení proti soudcům, státním zástupcům a exekutorům, nemá podle Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) potřebnou nezávislost a nestrannost. Česko podle ESLP porušilo právo na spravedlivý proces a soud ho vyzval k nápravě. Rozsudek, na který upozornil server Česká justice, zatím není konečný.
23. 6. 2022Aktualizováno23. 6. 2022, 16:50|

Třebíčský soudce Krátký skončí kvůli velkým průtahům. O odvolání rozhodl kárný senát

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) v pondělí potrestal soudce Okresního soudu v Třebíči Jaroslava Krátkého odvoláním z funkce. Důvodem byly podle rozhodnutí průtahy ve 111 trestních případech. Některé se týkaly vážných trestných činů, další například žádostí o podmínečné propuštění z vězení. Krátký u soudu vinu doznal, navrhovaný trest odvolání z funkce ale odmítl jako příliš přísný. Rozhodnutí NSS nemá odkladný účinek.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 17:56|

Účast soudce Čapka na oslavě v Teplicích by měl nejdříve řešit magistrát, rozhodl kárný senát

Údajnou účastí teplického soudce Miroslava Čapka na oslavě podnikatele Petra Bendy, která se konala v době nouzového stavu, by se měl nejprve zabývat v přestupkovém řízení teplický magistrát. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) přerušil řízení o návrhu předsedy okresního soudu Jana Tichého na odvolání Čapka z funkce.
11. 11. 2021Aktualizováno11. 11. 2021, 14:18|

Benešová zažaluje soudkyni, která prodloužila Janouškovi přerušení trestu

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) se rozhodla podat kárnou žalobu na soudkyni brněnského krajského soudu Jaroslavu Bartošovou, a to v souvislosti s přerušením trestu lobbisty Romana Janouška. Uvedl to mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Benešová věc prošetřovala na základě interpelace poslance a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky.
20. 10. 2021Aktualizováno20. 10. 2021, 16:34|

Teplický soudce Čapek by měl kvůli účasti na nelegálním večírku přijít o svou funkci, navrhuje jeho nadřízený

Předseda teplického soudu Jan Tichý v kárné žalobě na soudce Miroslava Čapka navrhuje, aby ho kárný senát zbavil funkce soudce. Důvodem je, že se Čapek podle Tichého zúčastnil na konci ledna oslavy narozenin teplického podnikatele Petra Bendy. Soudce Čapek obvinění popírá a předseda kárného senátu dal stranám ke zvážení možnost uzavřít dohodu o kárném provinění a opatření. Píše to server Česká justice. Oslava se konala v teplickém hotelu Prince de Ligne za účasti desítek lidí v době, kdy byly hotely kvůli šíření covidu uzavřeny a hromadné akce omezeny.
27. 7. 2021|

Vedla exekutorskou komoru a měla realitní firmu. Trest pro Fučíkovou platí, rozhodl Ústavní soud

Ústavní soud odmítl stížnost exekutorky Pavly Fučíkové, která dostala v kárném řízení pokutu 50 tisíc korun. Důvodem byly vazby mezi exekutorským úřadem Fučíkové a společností Hicra Reality, ve které měla majoritní podíl. Vazby mohly podle kárného senátu Nejvyššího správního soudu vyvolávat dojem, že část exekuční činnosti vykonává právě soukromá společnost.
25. 9. 2019|

Bradáčová trvá na odvolání Karabce. Tvrdí, že zneužil funkci žalobce k prosazování soukromých zájmů

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová trvá na tom, že její podřízený Jan Karabec zneužil svou funkci státního zástupce k prosazování soukromých zájmů. Kárnému senátu Nejvyššího správního soudu v Brně po ukončení dokazování navrhla Karabcovo odvolání z funkce. Podle ní jde o jedinou možnost, zároveň ale řekla, že důvěru už obnovit nelze. Kárný senát by měl o profesní budoucnosti Jana Karabce rozhodnout v pondělí.
12. 6. 2019Aktualizováno12. 6. 2019, 15:12|