TÉMA

Sňatek

Sňatek na palubě letadla matrika odmítla uznat, neplatnost potvrdil i soud

Až soud musel rozhodnout o neobvyklém sňatku na palubě letadla. Svatbu Kristiny Šantrůčkové a Františka Tremla prohlásil za neplatnou. Piloti větroňů z letiště v Podhořanech na Chrudimsku se pro ni rozhodli vloni v létě. Při zvláštním letu je oddal kapitán letadla. Řídil se starším ustanovením zákona. Sňatek loni odmítla uznat specializovaná matrika v Brně.
19. 3. 2024|

Sněmovna ve druhém čtení debatovala o uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry

Poslanci ve středu odpoledne ve druhém kole projednávali návrh na uzákonění možnosti uzavírání manželství i pro stejnopohlavní páry, přihlásili se i k několika pozměňovacím návrhům. Norma je tak před schvalováním. Dopoledne podpořili zavedení funkčního sedmiletého období pro nejvyššího státního zástupce. V dolní komoře prošlo prvním čtením také zpřísnění trestů za znásilnění. Nově nemá být chápáno jako pohlavní styk vynucený silou, ale jako styk nesouhlasný.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 22:51|

Vzali se v obleženém Azovstalu. On padl v boji, ona zmizela v ruském zajetí

Když loni v květnu ruská armáda dobyla ocelárnu Azovstal v Mariupolu, zbylé ukrajinské obránce odvlekla do zajetí. Osud některých z nich dodnes zůstává neznámý. Nezvěstná je i Valerie Karpilenková, která se v krytu oceláren provdala za svého spolubojovníka. Po zmizelé ženě teď pátrá rodina vojáka, který při obraně Azovstalu zemřel.
29. 3. 2023|

Obyvatel Česka loni přibylo vlivem migrace. Narodilo se nejméně dětí od roku 2004

Počet obyvatel Česka se loni zvýšil zhruba o 16,7 tisíce na 10,533 milionu lidí. Vliv na to měla jen migrace. Přistěhovalo se 57 tisíc lidí, naopak vystěhovalo se jich dvacet tisíc. V zemi se loni po sedmnácti letech narodilo méně než sto tisíc dětí. Bylo jich 99 834, nejméně od roku 2004. Meziročně je to pokles o dvanáct tisíc narozených. Zemřelo 120 200 lidí, meziročně o 19 700 méně, uvedl Český statistický úřad.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 21:17|

V Pákistánu propustili odsouzeného na doživotí za znásilnění. Souhlasil, že si vezme svou oběť

Pákistánský soud po intervenci rady starších rozhodl o propuštění na svobodu muže odsouzeného na doživotí za znásilnění poté, co souhlasil, že si vezme svou oběť. Na sňatku se dohodl 25letý násilník Davlat Chán s rodinou mladé neslyšící ženy, která porodila jeho dítě. Rozhodnutí budí pohoršení u organizací na ochranu lidských práv, píše The Guardian.
31. 12. 2022|

„Láska je láska.“ Demokraté i republikáni v USA podpořili ochranu stejnopohlavních sňatků

Americký Senát v úterý schválil návrh zákona na ochranu manželství osob stejného pohlaví na federální úrovni. Pro připravovaný zákon, který nyní musí schválit ještě Sněmovna reprezentantů v závěrečném hlasování, se vyslovilo 61 senátorů včetně dvanácti republikánů. Proti jich bylo 36.
30. 11. 2022|

Ženy nejsou majetek. Taliban v nové vyhlášce otočil, mnoho práv přesto pomíjí

Vláda islamistického hnutí Taliban zveřejnila vyhlášku, podle níž ženy v Afghánistánu nemají být považovány za majetek a musí souhlasit se sňatkem. Dekret nicméně pomíjí přístup žen a dívek ke vzdělání nebo možnost pracovat mimo domov, poznamenala agentura Reuters. Některé přední Afghánky krok přivítaly, i ony však upozornily na nezodpovězené otázky. Taliban je od léta, kdy se dostal opět k moci, kvůli nedodržování ženských práv pod tlakem mezinárodního společenství.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 19:55|
Doporučujeme

Ve čtrnácti ji chtěli prodat o generaci staršímu ženichovi, dnes je Somálka Kafiya Mahdi úspěšnou modelkou

Dvaadvacetiletá Somálka Kafiya Mahdi dorazila do Maďarska jako nezletilá uprchlice v roce 2014. Ze své rodné země utekla před nuceným sňatkem. Její vlastní otec ji chtěl ve čtrnácti letech prodat o generaci staršímu muži. Dnes je z ní známá maďarská modelka a lidskoprávní aktivistka. Nedávno navštívila s filmovým dokumentem, který o ní vznikl, festival v Jilemnici.
13. 10. 2021|

V prvním pololetí zemřelo o třetinu více lidí než loni, počet obyvatel přesto překročil 10,7 milionu

V prvním pololetí zemřelo v Česku 76 300 lidí, což bylo o 33 procent více než loni za stejné období. I přes vysoký počet úmrtí celkový počet obyvatel země ke konci června opět překročil hranici 10,7 milionu, pod kterou se dostal v letošním prvním čtvrtletí. Za leden až červen přibylo 1200 občanů, což byl ale nejmenší populační růst mezi počátkem a polovinou roku za posledních osm let, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).
13. 9. 2021Aktualizováno13. 9. 2021, 13:29|

Počty svateb jsou rekordní. Lidé dohánějí, co jim překazila pandemie

Češi dohánějí zrušené svatby z loňského roku. Zájem o ně je teď tak vysoký, že se konají i uprostřed týdne a kvůli pandemii často po několika odkladech. Pro svatebčany v případě účasti více než třiceti osob ale dál platí určitá omezení. Vyžadována je bezinfekčnost a v určitých situacích je třeba mít i zakrytá ústa.
1. 8. 2021|

V Česku za první čtvrtletí přibyly tři tisíce obyvatel. Víc je nových manželství, méně rozvodů

Počet obyvatel Česka se v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšil zhruba o 3 tisíce na 10,653 milionu lidí. K přírůstku opět nejvíce přispělo přistěhovalectví z ciziny. Počet narozených dětí stejně jako v předchozích čtvrtletích meziročně klesl, a to o více než tisícovku na 26 400. Oproti loňsku ubylo i úmrtí. Počet zemřelých, který dosáhl téměř 30 tisíc, ale nadále převyšoval počet narozených. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).
12. 6. 2019|