TÉMA

Tencent

Používání aplikace WeChat může být hrozba, varuje NÚKIB. Data prý mohou posloužit k vydírání

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozorňuje na hrozbu spojenou s používáním aplikace WeChat, za kterou stojí čínská společnost Tencent. Aplikace podle instituce sbírá značný objem dat, která by mohla sloužit k přesnému zacílení kybernetických útoků či k vydírání. Kybernetický úřad o tom informoval ve čtvrtek na svém webu. V tuzemsku aplikaci podle úřadu používá asi 40 tisíc lidí, například diplomaté či obchodníci.
30. 11. 2023|

Dvě hodiny denně, v noci vůbec. Čína hodlá nezletilým omezit přístup k internetu

Čínský úřad pro dohled nad internetem stanovil předpisy, které mají omezit dobu, již děti tráví na svých chytrých telefonech. Má to snížit jejich problémy se závislostí na mobilních technologiích. Analytici to považují za silný úder firmám, jako jsou Tencent a ByteDance, tedy společnostem provozujícím sociální média a online hry.
4. 8. 2023|

Britský regulátor zablokoval Microsoftu záměr převzít firmu Activision Blizzard

Britský antimonopolní úřad (CMA) zablokoval americké softwarové společnosti Microsoft záměr převzít za 69 miliard dolarů (bezmála 1,5 bilionu korun) firmu na vývoj počítačových her Activision Blizzard. Transakce by podle něj změnila budoucnost rychle rostoucího trhu s cloudovými hrami, což by v následujících letech vedlo k omezení inovace a k menšímu výběru pro britské hráče, uvedl úřad ve středeční tiskové zprávě. Firmy se proti rozhodnutí chtějí odvolat.
26. 4. 2023|

Jižní Korea rázně zakročila proti Googlu a Applu. Už nebudou mít jisté provize od vývojářů aplikací

Jižní Korea v přelomovém rozhodnutí omezila nadvládu amerických internetových firem Apple a Google v platbách za aplikace v jejich virtuálních obchodech. Stala se první zemí, která takto rázně zasáhla, informuje server CNBC. V praxi to znamená, že Apple a Google už nebudou moci vývojáře aplikací nutit, aby používali jejich platformy.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 14:38|

Jen tři hodiny týdně. Čína zkrátila dobu povolenou na videohry

Čínské regulační orgány v pondělí v reakci na rostoucí obavy ze závislosti zkrátily dobu, kterou mohou děti mladší osmnácti let strávit on-line hrami. Budou si je moci zahrát jen jednu hodinu denně, a to pouze v pátek a o víkendu.
30. 8. 2021|

Čína chce ještě víc regulovat ekonomiku. Zasáhne monopoly či technologické firmy

Čína se chystá ještě více regulovat značnou část své ekonomiky. Peking představil plán, který se v příštích čtyřech letech dotkne národní bezpečnosti, technologií a monopolů v druhé největší světové ekonomice. Komunistická vláda se už dříve zaměřila na technologický sektor a firmy činné ve vzdělávání.
12. 8. 2021|

Čína chce trestat vlastní firmy, které neodmítnou americké sankce, píše BBC

Čína zavádí nová pravidla, která jí umožní chránit vlastní firmy před zahraničními zákony, jejichž aplikaci vláda v Pekingu považuje za neoprávněnou. To se týká i mnoha amerických sankcí, které vyhlásila vláda prezidenta Donalda Trumpa. Změny, které Peking oznámil o víkendu, čínským soudům například umožní trestat i firmy, které sankce neodmítnou. Informuje o tom BBC.
11. 1. 2021|

Peking nařídil cenzuru zpráv o antimonopolním vyšetřování Alibaby, píše britský list

Čínská vláda nařídila tamním médiím, aby cenzurovala zpravodajství o antimonopolním vyšetřování internetové společnosti Alibaba. Zakladatel firmy a jeden z nejbohatších Číňanů Jack Ma zmizel před dvěma měsíci z očí veřejnosti, když předtím kritizoval čínský regulační systém. Ten podle něj brzdí inovace. Fakt, že Peking chce kontrolovat informování o této kauze, svědčí o tom, že věc nabyla na politické důležitosti, napsal v pátek list Financial Times (FT).
8. 1. 2021|

Trump nařídil zákaz transakcí s čínskými aplikacemi včetně Alipay a WeChat

Americký prezident Donald Trump podepsal vládní nařízení zakazující transakce s osmi čínskými softwarovými aplikacemi, včetně čínské Alipay patřící Ant Group. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vysokého představitele vlády. Trumpovo rozhodnutí tak dále zvyšuje napětí mezi Washingtonem a Pekingem, než se tento měsíc ujme funkce nově zvolený prezident Joe Biden.
6. 1. 2021|

S čínskými telekomunikačními firmami se bude na newyorské burze obchodovat dál, jejich akcie reagují růstem

Akciová burza v New Yorku (NYSE) překvapivě odstoupila od rozhodnutí vyřadit z obchodování akcie tří čínských telekomunikačních firem. Situaci chce ještě podrobněji posoudit s regulátory a dalšími úřady. Záměr vyřadit akcie společností China Mobile, China Telecom a China Unicom burza původně oznámila minulý týden; své rozhodnutí tehdy zdůvodnila nařízením prezidenta Donalda Trumpa.
5. 1. 2021|

Čína hrozí odvetou kvůli aplikacím TikTok a WeChat. Trump podle ní překročil své pravomoci

Čína hrozí odvetou za rozhodnutí administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa začít ve Spojených státech blokovat čínské aplikace TikTok a WeChat. Čínské ministerstvo obchodu  vyjádřilo „rezolutní odpor“ vůči takovému postupu a samotný TikTok podle agentury Bloomberg požádal americký soud, aby rozhodnutí Trumpovy vlády zneplatnil.
19. 9. 2020|

Trump zakázal stahovat čínské aplikace TikTok a WeChat. Nařízení má platit od neděle

Administrativa prezidenta Donalda Trumpa od neděle ve Spojených státech zablokuje možnost stahovat aplikace TikTok a WeChat, které jsou v čínském vlastnictví. Oznámilo to v pátek americké ministerstvo obchodu. Trump své tažení proti čínským aplikacím zdůvodňuje obavami o národní bezpečnost.
18. 9. 2020|

Česká firma Bohemia Interactive popřela, že v ní získala podíl čínská společnost Tencent

Česká společnost vyvíjející počítačové hry Bohemia Interactive popřela informace médií, že do ní majetkově vstoupila čínská internetová firma Tencent. Firmy spolu dřív jednaly a v budoucnu mohou spolupracovat,  oznámila česká společnost. V úterý server The Information napsal, že čínský technologický gigant měl v české firmě získat podíl mezi 70 a 80 procenty za 260 milionů dolarů (6,2 miliardy korun).
3. 6. 2020Aktualizováno3. 6. 2020, 12:51|

Čínský Tencent vstoupil za 6,2 miliardy do českého studia Bohemia Interactive, píše server

Čínský technologický gigant Tencent vstoupil podle serveru The Information do české firmy Bohemia Interactive, která se zabývá vývojem počítačového softwaru či videoher. Za 260 milionů dolarů, zhruba 6,2 miliardy korun, získal podíl mezi 70 a 80 procenty. The Information se odvolává na dobře obeznámený zdroj. Tencent odmítl věc komentovat, české herní studio zatím na žádost webu o komentář nereagovalo.
2. 6. 2020|

Téměř pětina českých dětí hraje na počítači přes čtyři hodiny denně, ukázal výzkum

Celkem 17 procent dětí a mladistvých od 11 do 19 let v Česku tráví hraním digitálních her čtyři a víc hodin denně. Závislost na hraní pak hrozí skoro čtyřem procentům žáků, učňů, středoškoláků a gymnazistů. Ukázala to studie týmu expertů Univerzity Palackého v Olomouci, do níž se v minulém školním roce zapojilo 3950 osob od 11 do 19 let ze základních a středních škol, učilišť a gymnázií. Výsledky zveřejnilo Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti.
11. 11. 2019|

Nejhodnotnější značkou světa je Amazon, až za ním Apple a Google

Americký internetový obchod Amazon letos po 12 letech přeskočil Apple a Google a s ohodnocením 315,5 miliardy dolarů (7,15 bilionu korun) se stal nejhodnotnější značkou světa. Vyplývá to z žebříčku BrandZTop 100, který sestavuje reklamní agentura WPP a její firma pro průzkum trhu Kantar.
11. 6. 2019|