TÉMA

Adam Černý

Slovenská vláda schválila zákon o televizi a rozhlasu, šéf stanice má skončit

Slovenská vláda schválila na výjezdním zasedání v Trnavském kraji novelu o veřejnoprávní televizi a rozhlasu. Podle ní má ředitel stanice Ľuboš Machaj skončit ve funkci. Návrh nyní zamíří do parlamentu. Jeho původní verzi kritizovalo současné vedení Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS), opozice, unijní instituce i Evropská vysílací unie.
24. 4. 2024Aktualizováno24. 4. 2024, 22:56|

Změny RTVS jsou účelové, říká ředitel Machaj. Kolidují s evropským aktem o ochraně médií, upozorňuje Souček

Vláda Roberta Fica (Smer–SD) chystá výrazné změny ve fungování veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). Návrhy vzbudily ostrou kritiku jak na slovenské, tak české mediální scéně, nevole zní i z Bruselu. Podle stávajícího ředitele RTVS Ľuboše Machaje jsou změny účelové, vláda si chce vybrat nové vedení média. Generální ředitel ČT Jan Souček vidí jako největší problémy návrhu odvolatelnost ředitele RTVS bez udání důvodu a vznik programové rady, která bude počínání média pravidelně vyhodnocovat. Poslanec vládní SNS Roman Michelko v Událostech, komentářích popřel, že by si Ficův kabinet chtěl vytvořit státní médium a ujistil, že odvolatelnost ředitele RTVS bez udání důvodu nakonec v novele zákona nebude.
15. 3. 2024|

Desítkám rodin v obci Hory hrozí ztráta domovů. Developer je ve sporu s původním vlastníkem pozemků

V kauze kolem prodeje pozemků v obci Hory u Karlových Varů poprvé promluvil právní zástupce developerské firmy VCSP. Pozemky ruského majitele podle něj společnost prodávala s jeho souhlasem, na základě platné plné moci. Podle advokáta dědice byly smlouvy uzavřené až rok po jeho smrti. Šesti desítkám rodin hrozí, že přijdou o své domovy.
1. 2. 2024|

Expremiér Nečas a jeho manželka dostali v kauze poslaneckých trafik podmíněné tresty

Podmíněné a peněžité tresty udělil soud bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS), jeho manželce Janě Nečasové a někdejšímu náměstkovi ministra zemědělství Romanu Bočkovi. Všechny uznal vinnými v kauze takzvaných poslaneckých trafik. Nečas i advokáti dalších obžalovaných v závěrečných řečech apelovali na soud, aby je zprostil obžaloby, tvrdili, že jsou nevinní. Verdikt – zatím nepravomocný – ale odpovídá spíše tomu, co navrhl státní zástupce Rostislav Bajger.
13. 6. 2023Aktualizováno13. 6. 2023, 18:57|

Soud s Nečasovými kvůli poslaneckým trafikám se bude po výměně soudkyně celý opakovat

Soud s expremiérem Petrem Nečasem a jeho manželkou Janou se bude muset celý opakovat; začne v prosinci. Po výměně soudkyně obžalovaní odmítli, aby se v novém kole procesu pouze četly staré výpovědi svědků. Prvoinstanční soud se ke kauze poslaneckých trafik vrací. Osvobozující verdikt zrušila nadřízená instance.
7. 10. 2022|

Rath se má vrátit do vězení, rozhodl soud. Metrostavu potvrdil tříletý zákaz účasti na veřejných zakázkách

Odvolací pražský vrchní soud uznal bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha a všechny jeho spoluobžalované vinnými v druhé větvi korupční kauzy někdejšího politika. Rathovi soud prodloužil dříve uložený sedmiletý trest o rok. Bývalý politik se tak bude muset minimálně na několik měsíců vrátit do vězení.  V případu čelí obžalobě z přijímání úplatků a manipulace s tendry ve Středočeském kraji. Senát uznal vinnými i stavební firmu Metrostav a její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure, kterým potvrdil tříletý zákaz účasti na veřejných zakázkách. Metrostav už potvrdil, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 20:03|

Prezident Zeman odvolí na zámku v Lánech. Na doporučení lékaře změnil program

Prezident Miloš Zeman bude na doporučení svého ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala volit v pátek na zámku v Lánech. Upraven bude i další prezidentův program. Ve čtvrtek to sdělil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.
7. 10. 2021Aktualizováno7. 10. 2021, 23:07|

Veřejnoprávní novináři by měli podávat majetková přiznání. Návrh komunistů podpořila ministryně Benešová

Návrh komunistů, aby novináři veřejnoprávních médií podávali majetková přiznání, překvapivě podpořila ministryně spravedlnosti i někteří poslanci vládního hnutí ANO. Kabinet Andreje Babiše přitom stejný návrh odmítl. Podle KSČM redaktoři České televize a Českého rozhlasu ovlivňují veřejné mínění a jsou placeni z veřejných peněz, proto by měli stejně jako třeba poslanci nebo starostové přiznávat majetek.
30. 4. 2021|

Jako byste kupovali potravinu a neznali výrobce, říká Adam Černý ze Syndikátu novinářů k článkům bez podpisu

Je to tradice, která se postupně začíná rozvolňovat. Místo jména a příjmení se pod zpravodajským textem objevují zkratky nebo jen označení redakce. Deník Právo teď dokonce publikuje články s označením „vlastní zpráva“, týkají se léku ivermektin. Je chyba neuvést autora? A zajímá vůbec čtenáře, kdo je autorem daného textu? Na to se pořad Newsroom ČT24 ptal předsedy Syndikátu novinářů Adama Černého.
30. 3. 2021|

Zpravodajský text bez podpisu není důvěryhodný. Zvlášť o ivermektinu, kritizují někteří novináři

Píší o ivermektinu, o očkování, o opatřeních, o vědě. Články vydávají denně, jenže zásadní údaj v nich chybí. Jméno novináře, který text vytvořil. Místo toho, který by se k takovému textu hlásil, jen slova vlastní zpráva nebo třeba dost obecná zkratka red. Proč texty podepisovat? Kdy se může jméno autora v médiích vynechat a co důvěra čtenářů, když je autor neznámý? Debatu nad tím, kdy článek podepsat celým jménem, kdy zkratkou a kdy je možné podpis vynechat, otevírá pořad Newsroom ČT24.
28. 3. 2021|

David Rath bude zřejmě pracovat v brněnské věznici jako lékař

Lékař a bývalý středočeský hejtman David Rath, který si odpykává sedmiletý trest za korupci, bude podle informací ČTK pracovat v brněnské vězeňské nemocnici. Mluvčí Vězeňské služby (VS) Petra Kučerová potvrdila, že bezpečnostní sbor chystá v tomto týdnu zařazení druhého lékaře z řad odsouzených. Rathův advokát Adam Černý bez dalších podrobností sdělil, že VS už jeho klienta převezla do Brna.
9. 2. 2021|
Kauza Rath

Žalobce směl říct, že Rath lhal, rozhodl soud. Licoměrné, reaguje jeho obhájce

Středočeské krajské státní zastupitelství se nemusí omlouvat Davidu Rathovi za mediální výrok, že bývalý hejtman ve své korupční kauze lhal. Pravomocně o tom rozhodl odvolací soud. Zároveň vrátil k novému projednání další část Rathovy žaloby na ochranu osobnosti. Někdejší politik měl totiž podle soudců správně zažalovat ministerstvo spravedlnosti, nikoliv státní zastupitelství.
3. 9. 2020|

Případ poslaneckých trafik. Soud zprostil viny Nečase i jeho manželku

Soud zprostil viny bývalého premiéra Petra Nečase (ODS), jeho manželku Janu (dříve Nagyovou) i někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka v kauze takzvaných trafik pro trojici poslanců ODS. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec stal. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se odvolal. Soud zároveň zastavil stíhání Nečasové, které se týkalo nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů.
20. 8. 2020Aktualizováno20. 8. 2020, 19:32|

Trestní příkaz neplatí. Údajnou křivou výpověď Petra Nečase znovu projedná soud

Státní zástupce Jan Lelek podal odpor proti trestnímu příkazu, který uznal bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) vinným z křivé výpovědi ve prospěch manželky Jany Nečasové. Soud tak bude kauzu projednávat v hlavním líčení, uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. Expremiérovi tak stále hrozí až tři roky vězení. Zrušený trestní příkaz ukládal Nečasovi roční podmínku a peněžitý trest 100 tisíc korun. Podle státního zástupce není trest v souladu s trestním řádem. Podle Nečasova právníka Adama Černého podá odpor i jeho klient.
9. 6. 2020Aktualizováno9. 6. 2020, 16:14|

David Rath nastoupil do vězení v Teplicích

Bývalý ministr zdravotnictví a středočeský hejtman za ČSSD David Rath v pondělí večer nastoupil do věznice v Teplicích, aby si začal odpykávat sedmiletý trest za korupci při zadávání tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Do pondělí měl také zaplatit desetimilionovou sankci, to ale nestihl. V kauze bylo kromě Ratha obžalováno dalších deset lidí. Některé z nich uznal soud vinnými.
7. 10. 2019Aktualizováno7. 10. 2019, 23:04|

Mají novináři přiznávat majetek? Zlepšilo by to vztah občanů k veřejnoprávnímu médiu, tvrdí Filip

Tento týden se v médiích objevila překvapivá zpráva, že předseda KSČM Vojtěch Filip chystá návrh, podle kterého by měli být novináři voleni. Také by podle něj měli přiznávat majetek. O den později Filip přiznal, že šlo o nadsázku. Na majetkových přiznáních novinářů ale trvá. Návrh zákona chce připravovat přes léto. Proč by měli novináři přiznávat majetek? Ptal se pořad Newsroom ČT24 – premiéru má dnes od 22:02.
9. 6. 2019|