TÉMA

SZIF

V programu rozvoje venkova chyběly cíle, využití dotací nešlo vyhodnotit, tvrdí NKÚ

Konkrétní a měřitelné cíle nevyžadovaly ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) od žadatelů o dotace z programu rozvoje venkova na roky 2014 až 2020. Uvedl to Nejvyšší kontrolní úřad, který chtěl zkontrolovat využití peněz z programu, ale jejich vliv na rozvoj venkova vyhodnotit nemohl. Zároveň obvinil příjemce, že v monitorovacích zprávách uváděli nesprávné údaje, a centrální úřady, že se těmito chybami nijak nezabývaly. Ministerstvo zemědělství nicméně uvedlo, že kontrola nenašla žádné pochybení při administraci, kontrolách či zadávání zakázek z programu, a tvrdí, že monitorovací zprávy využívalo a ověřovalo. Celkový dopad podpory bude podle resortu vyhodnocen v roce 2026.
18. 3. 2024|

Agrofert žaluje zemědělský fond, který ukončil předjednané dotace, píše iRozhlas

Firmy z koncernu Agrofert podaly žalobu na Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který rozhodl neproplatit dotace u jejich 21 předjednaných projektů. Server iROZHLAS.cz uvedl, že jde o dotace pro společnosti Penam, Olma či Kostelecké uzeniny. Fond žádosti o dotace pozastavil a poté ukončil kvůli unijnímu auditu ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Agrofert je součástí Babišových svěřenských fondů.
1. 6. 2023|

Agrofert by mohl vracet dotace ve výši až 4,5 miliardy korun, uvedl Nekula. Koncern to odmítá

Koncern Agrofert by mohl podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) vracet státu a Evropské unii dotace ve výši až 4,5 miliardy korun. Důvodem je střet zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Nekula to uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. Mluvčí Agrofertu to však v následném vyjádření pro ČTK odmítl.
19. 6. 2022|

Reportéři ČT: Agrofert označil Babiše za příjemce výhod a čeká na další zemědělské dotace

Koncern Agrofert přiznal, že je premiér Andrej Babiš (ANO) hlavním beneficientem příjmů z jeho podnikání. Ve stejnou dobu koncern žádá o státní dotace – podle Evropského parlamentu byl dokonce Agrofert největším příjemcem zemědělských dotací v Unii. Premiér dál uvádí, že s Agrofertem nemá nic společného a že se jedná o poškozující kampaň. Tématu se pro Reportéry ČT věnovala Jana Neumannová.
7. 6. 2021|

Kriminalisté zadali kvůli Babišovu možnému střetu zájmů znalecký posudek. Prověřování dotací a zakázek pro Agrofert se rozšiřuje

Policie si kvůli možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) při čerpání dotací a získávání zakázek společnostmi z holdingu Agrofert nechává zpracovat znalecký posudek. Policejní prověřování se postupně rozšiřuje. Na dotaz ČT to uvedl dozorující státní zástupce Boris Havel z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Šetření souvisí s širším trestním oznámením kvůli porušení zákona o střetu zájmů.
25. 5. 2021|

Stát zastavil proplácení některých dotací firmám rodině ministra Tomana i Agrofertu

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) nebude proplácet dotace holdingu Agrofert od února 2017, kdy ho premiér Andrej Babiš (ANO) vložil do svěřenských fondů kvůli platnosti novely o střetu zájmů. Od té doby proplatil projekty za 63 milionů korun. Stejný způsob zvolí i u podniků rodiny ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD), a to od 2. srpna 2018. Na čtvrteční tiskové konferenci to řekl ředitel SZIF Martin Šebestyán.
6. 6. 2019Aktualizováno6. 6. 2019, 13:07|