TÉMA

Padělky

Nemusí udělat nic, ale můžou taky ohrozit zdraví. Poptávka po padělcích léků neklesá

Poptávka po padělaných lécích či doplňcích na růst svalů i na hubnutí na černém trhu neklesá. Užívaní neoriginálních přípravků ale může ohrožovat zdraví. Odborníci tak doporučují je raději nekupovat přes internet.
12. 8. 2023|

Penězokazové chtěli tisknout bankovky za miliardy. Případu se bude věnovat vrchní soud

Vrchní soud v Olomouci může zasáhnout do kauzy padělání peněz organizovanou skupinou z Česka a Slovenska. Pětice obžalovaných by měla strávit šest až devět let za mřížemi, proti rozsudku ostravského krajského soudu ale podal odvolání žalobce i jeden ze souzených, a případ tak putuje do Olomouce. Podle prvoinstančního rozsudku chtěli muži s vazbami na italskou mafii tisknout eurobankovky a české koruny v řádu miliard.
30. 5. 2023|

Russia Today chce práva na označení „zahraniční agent“. Dělá si monopol, tvrdí Meduza

Ruský státní mediální holding Rossija segodňa, známý spíše pod anglickou zkratkou RT jako Russia Today, usiluje o výlučná práva a monopol na značku „zahraniční agent“. Upozornil na to nezávislý zpravodajský server Meduza v souvislosti s žalobou RT proti moskevskému obchodu Feelosophy Store, který začal nabízet trička s potiskem „zahraniční agent“ právě na podporu Meduzy. Té tuto hanlivou nálepku přiřkly úřady letos na jaře.
16. 12. 2021|

30 let zpět: Dezinformace jako nástroj politického boje

Dezinformačními kampaněmi byla mladá tuzemská demokracie ohrožována od samého začátku. Více než půl roku před nadcházejícími volbami v červnu 1992 se začala objevovat falešná prohlášení politických stran, padělaná s cílem tyto strany v očích veřejnosti očernit.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
6. 11. 2021|

Je to ten pravý? Padělané umění někdy nepoznají znalci ani autoři

Tržní hodnota děl na jedné z aktuálních výstav v Galerii moderního umění v Hradci Králové by šplhala ke čtvrt miliardě korun. Pokud by ovšem všechna vystavená díla byla pravá. Jenže nejsou. Kurátoři totiž shromáždili do hradecké galerie padělky. Podle kurátorky Petry Příkazské je trh s výtvarným uměním v Česku zamořen falzy odhadem z více než třiceti procent, největší skeptici hovoří dokonce o sedmdesáti až osmdesáti procentech.
3. 10. 2021|

Falešný Apple nebo Pokémoni. Inspekce loni zajistila padělky za 32,5 milionu korun

Více než 18 tisíc kusů padělaného zboží za 32,5 milionu korun zabavila loni Česká obchodní inspekce (ČOI). V roce 2019 přitom zajistila padělků skoro třikrát víc. Podle mluvčího inspekce Jiřího Fröhlicha čísla výrazně klesla kvůli omezení stánkového prodeje v souvislosti s koronavirem. Mezi zabaveným zbožím byly jako už tradičně hlavně hračky a textil. Nejvíce se kopírovaly produkty značek Pokémon, Apple, Tommy Hilfiger a Volkswagen.
19. 2. 2021|

Němci odhalili obchod s drogami a falešnými dokumenty s miliardovým obratem

Německé policii se podařilo odhalit a vyřadit z provozu platformu na takzvaném darknetu, na které se prodávaly drogy, falešné úřední dokumenty i bankovky. V tiskové zprávě o tom informovaly zvláštní policejní útvar a oddělení generální prokuratury, které se zaměřují na kybernetickou kriminalitu. Podle nich to byl zřejmě největší nelegální internetový obchod na světě. Zadržet se podařilo i jeho provozovatele.
12. 1. 2021|

Systém na zjišťování pravosti léků má i po téměř ročním testování chyby. Ostrý start se proto odkládá

Lékárníci můžou i po Novém roce vydávat pacientům neověřená balení léků. Původně jim za to měla hrozit pokuta. Systém na zjišťování pravosti léčiv má ale i po skoro ročním testování stále chyby. Na odložení ostrého startu se domluvilo ministerstvo zdravotnictví s lékárnickou komorou.
30. 12. 2019|

Úbytek padělaných bankovek a mincí. ČNB jich v pololetí zadržela zhruba sedm set

Česká národní banka zadržela v prvním pololetí 743 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. To je v meziročním srovnání pokles o 37 procent, loni v pololetí ČNB zadržela 1182 padělků. Klesl počet padělků v korunách, eurech i dolarech.
23. 7. 2019|

Ochranné proužky vystřižené z menších bankovek. ČNB varuje před padělanými penězi

V Olomouci, Šumperku, Brně a Ostravě se podle České národní banky objevilo několik padělaných pětistovek vzor 2009 a tisícovek vzor 2008.  Padělky mají ochranný proužek vytvořený z nalepených kousků pravého ochranného proužku menších bankovek. Centrální banka v pondělí varovala, že falešné bankovky se mohou rychle rozšířit do dalších regionů a jejich počet se může zvýšit.
1. 7. 2019|

Většina zabavených padělků z tržnic končí ve spalovnách. Na charitu šlo loni jenom šest procent

Celkem pět tisíc padělků za 18,5 milionu korun zabavila minulý týden Česká obchodní inspekce (ČOI) v tržnici Hatě na Znojemsku. Zboží, které inspektoři v pytlích odvezli, musejí zaevidovat a roztřídit. Většina padělků ale obecně skončí ve spalovně. Na dobročinné účely bývá vyčleněna jen malá část.
31. 5. 2019|