TÉMA

Konvoj

168 hodin: Konvoj přivezl na Ukrajinu pomoc, medaili i vlajku potřísněnou krví

Na Ukrajinu sužovanou ruskou válečnou agresí se z Česka vydal humanitární konvoj. Vezl náklad pořízený ze sbírky, která vynesla 4,5 milionu korun. Obsahovala mimo jiné pozemní dron, osobní auto a medaili pro matku padlého česko-ukrajinského vojáka. Vezl i českou, respektive československou vlajku potřísněnou krví ze sovětské invaze z roku 1968. S konvojem cestoval i reportér 168 hodin David Sebíň.
13. 11. 2023|

Okupační správce Krymu chystá obranu. Ukrajinské protiofenzivě se má postavit Konvoj

Ozbrojenou skupinu Konvoj zformoval Ruskem dosazený správce Krymu Sergej Aksjonov. Má se postavit očekávané ukrajinské protiofenzivě, která se může pokusit o získání přístupu na poloostrov, jenž Rusko nezákonně anektovalo v roce 2014. Šéfovi Krymu pomohl i Jevgenij Prigožin – z jeho wagnerovců pochází i velitel Konvoje, který byl zapletený do vražd novinářů a má vazby Gazprom. Konvoj však není jedinou ozbrojenou skupinou, která má bránit Krym. Odlišné mocenské zájmy jejich vůdců však nakonec mohou být slabinou.
26. 5. 2023|

Uprchlíci z Ukrajiny si budou moci o rok prodloužit dočasnou ochranu v Česku. Zeman podepsal i další zákony

Uprchlíci z Ukrajiny napadené Ruskem si budou moci prodloužit dočasnou ochranu v Česku o rok do konce března 2024. Postup stanoví novela zákona zvaného lex Ukrajina, kterou podepsal prezident Miloš Zeman. Dočasná ochrana umožňuje běžencům přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce. Hlava státu podepsala i další zákony – například o rozšíření působnosti Vojenské policie či o snazším povolování výstavby malých obnovitelných zdrojů energie.
18. 1. 2023|

Konvoj francouzské armády dál projíždí Českem, večer zamíří na Slovensko

Českem už druhým dnem projíždí konvoj francouzské armády. Dvě desítky kusů vojenské techniky a asi padesát vojáků dorazilo nad ránem do Rančířova na Jihlavsku, kde mají plánovanou zastávku v připraveném stanovém táboře. Večer bude kolona pokračovat na Slovensko. Konečný cíl cesty francouzských vojáků není jasný.
1. 11. 2022|

V Jihlavě havaroval konvoj nizozemské armády

V Jihlavě se dopoledne srazila auta konvoje nizozemské armády, která se přesouvá přes Českou republiku. Silnice 38 byla v místě nehody přes pět hodin neprůjezdná. Provoz byl obnoven zhruba ve 14:45. Havarovalo pět aut. Informovala o tom mluvčí policie Dana Čírtková a upřesnila, že se lehce zranili dva vojáci. Původně totiž oznámila, že se nehoda obešla bez zranění. Konvoj po kolizi v přesunu směrem na Břeclav pokračoval, policie ho navedla na objízdnou trasu.
16. 4. 2022Aktualizováno16. 4. 2022, 16:37|

V masových hrobech i jednotlivě, v Makarivu nedaleko Kyjeva zatím podle starosty našli 132 zabitých civilistů

Nejméně sedm set lidí zemřelo kvůli ruskému ostřelování od začátku války v Černihivu, oznámil starosta, podle kterého jsou mezi oběťmi civilisté i vojáci. V Makarivu našli podle radnice více než stovku zabitých civilistů. Rusko poskytlo dosud nejchmurnější hodnocení své invaze na Ukrajinu a popsalo „tragédii“ rostoucích ztrát vojáků a ekonomický dopad sankcí. V očekávání nové ruské ofenzivy se z Ukrajinou kontrolované části Donbasu evakuovalo jen vlakem na západ země více než 170 tisíc lidí.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 20:52|

Všichni američtí vojáci projeli Českem, konvoj se vrátil z cvičení do Německa

Američtí vojáci, kteří se vracejí z cvičení na Slovensku, opustili české území. Vracejí se na základnu do Bavorska, odkud odjeli v polovině února. V každém směru se konvoj přesouval rozdělený do mnoha kolon vždy devět dní. Vojáci cestovali především po dálnicích D0, D1, D2 a D5, vážnější dopravní komplikace v souvislosti s jejich cestou nenastaly.
22. 3. 2022|

Na Ukrajině pokračovaly evakuace civilistů, Mariupolu se to ale netýká

Ve čtvrtek se otevřelo několik koridorů pro evakuaci civilistů z měst obléhaných ruskou armádou. Již čtvrtý den se však nedaří evakuace z Mariupolu, městu navíc podle Červeného kříže dochází jídlo i pití. U Kyjeva učinil ruský konvoj jen malý posun a utrpěl další ztráty, uvádí Britové. Ruské invazní síly dosud na Ukrajině zničily infrastrukturu, budovy a další hmotný majetek za nejméně 100 miliard dolarů, řekl hlavní ekonomický poradce ukrajinské vlády Oleh Ustenko. Při středečním útoku na dětskou nemocnici v Mariupolu zemřeli tři lidé, včetně dítěte, uvedla ukrajinská agentura Unian. Dosud bylo evakuováno přes 400 tisíc lidí, informoval ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 20:17|

Ukrajina poprvé zaútočila. Rusové tvrdí, že dobyli Cherson a pálí rakety na města

Moskva tvrdí, že ruská invazní vojska mají kontrolu na Chersonem, stejnou informaci později podle BBC naznačil i tamní starosta. Z Ukrajiny přicházejí také další zprávy o útocích na Žytomyr, Charkov i Kyjev. Ruské rakety dopadaly na obytné čtvrti ukrajinských měst po celý den. Ukrajina tvrdí, že zničila ruský vojenský konvoj v Mykolajivské oblasti a poprvé zaútočila, a to na Horlivku okupovanou už od roku 2014. Ruští výsadkáři zaútočili na vojenskou nemocnici v Charkově. Turecko odepřelo ruským válečným lodím cestu přes Bosporský průliv.
2. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 22:43|

Ruský konvoj má v plánu odříznout a obklíčit Kyjev. Putin je podle Landovského na cestě k prohře

Kolona ruských vojenských vozidel mířících na ukrajinské hlavní město Kyjev měří až 64 kilometrů. V konvoji jsou stovky obrněných vozů, tanků, vozidla pěchoty, samohybné dělostřelecké zbraně či cisterny s palivem, uvedl deník The New York Times s odkazem na snímky. Cílem ruské armády může být úplné obklíčení a uzavření Kyjeva. Postup ruské armády na Kyjev se ale v posledních 24 hodinách v podstatě zastavil, zřejmě kvůli řadě logistických problémů, kvůli kterým se některé jednotky potýkají mimo jiné s nedostatkem jídla. Podle agentury Reuters to v úterý řekl nejmenovaný vysoce postavený americký bezpečnostní činitel.
1. 3. 2022|

Rusko tvrdí, že Ukrajině odřízlo přístup k Azovskému moři. Zasažena byla kyjevská televizní věž

Ruské rakety zasáhly v úterý televizní věž v Kyjevě, při útoku zahynulo pět lidí, další byli zraněni, uvedla agentura Reuters. K hlavnímu městu se blíží mnoho kilometrů dlouhý konvoj invazních jednotek. Ruská vojska obléhají Charkov. Hranice prý překročily i běloruské jednotky. V úterý chtěli okupanti dobýt Mariupol. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval NATO, aby zavedlo nad Ukrajinou bezletovou zónu. Rusko plně zablokovalo přístup ukrajinských sil k Azovskému moři, tvrdí tamní ministerstvo obrany podle agentury TASS.
1. 3. 2022Aktualizováno1. 3. 2022, 19:15|

V Česku je další část amerického konvoje, předchozí zamířila na Slovensko

V půl osmé večer přijela na rozvadovský hraniční přechod další část amerického vojenského konvoje. Jejím cílem je pro tuto část cesty Rančířov, kde vojáci – mířící na cvičení Saber Strike 2022 na Slovensko – stráví zbytek noci a většinu čtvrtka. Ve stanovém táboře u Rančířova vystřídají předchozí skupinu, která přijela v úterý večer, a ve středu navečer odjela směrem na Slovensko. Hraniční přechod Břeclav zablokovali slovenští autodopravci, kteří protestují proti cenám pohonných hmot a mýtného, slíbili však, že akci přeruší. Státní i vojenská policie podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové situaci na hranicích monitorují a jsou připraveny reagovat.
16. 2. 2022Aktualizováno16. 2. 2022, 21:02|

První vozy amerického vojenského konvoje jsou v Česku. Vojáci tu přespí, jedou na cvičení na Slovensko

První vozy amerického vojenského konvoje vjely ve 21:00 do Česka přes hranice v Rozvadově na Tachovsku. Vojáci se přesouvají z Německa na cvičení na Slovensko. Prvních zhruba 12 nákladních vozů vjelo do země s dvouhodinovým zpožděním oproti původnímu plánu.
15. 2. 2022|

Skoro dva tisíce vojáků a 700 vozidel. Českem projede zřejmě největší americký konvoj posledních let

Přes Česko se bude letos v únoru a březnu přesouvat jeden z největších vojenských konvojů za posledních několik let. Při cvičení Saber Strike 2022 projede Českou republikou z Německa na Slovensko ve druhé polovině února zhruba 1800 vojáků a 700 kusů techniky armády USA a ve druhé polovině března znovu při zpáteční cestě. Ve středu to oznámila mluvčí generálního štábu Armády ČR Magdalena Dvořáková.
2. 2. 2022|

Přes Česko se vrací konvoj americké armády, první vozy překročily hranici u Břeclavi

Do České republiky vjela přes hraniční přechod u Břeclavi krátce před 21:30 první vozidla amerického vojenského konvoje, který se vrací ze cvičení NATO v Maďarsku na svoji základnu v Německu. Sdělila to mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Kvůli plynulosti dopravy je konvoj opět rozdělen na menší části, které po českých silnicích pojedou asi s hodinovými rozestupy. Další skupiny konvoje přijedou v pondělí a v úterý večer. Celkem se přes Česko přesune asi 600 vojáků s více než 200 vozidly.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 21:50|

Do Rančířova dorazili další vojáci amerického konvoje, ti poslední Česko opustí v noci

Do Rančířova na Jihlavsku v úterý nad ránem dorazili další vojáci amerického konvoje. Dvě ze tří skupin, které do Česka přijely v pondělí v pozdně večerních hodinách z Německa, jsou již ve stanovém táboře. Třetí je ještě na cestě – krátce před osmou ranní jela po dálnici D1. Informovala o tom mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. V Rančířově je také konvoj, který v úterý zůstal na pražské Ruzyni. Větší část již Česko opustila, poslední američtí vojáci odjedou v noci.
25. 5. 2021|

V Česku je další část amerického vojenského konvoje

Do Česka dorazily ve večerních hodinách další části konvoje amerických vojáků, kteří se přes české území přesouvají na cvičení do Maďarska. Stejně jako jejich předchůdci zamíří do Rančířova na Jihlavsku, kde přenocují. Do stanového tábora v Rančířově již v pondělí nad ránem dorazily tři skupiny konvoje, který do Česka přijel v neděli večer. Čtvrtá skupina zůstala kvůli zpoždění v ruzyňských kasárnách v Praze. Důvodem bylo, aby neblokovala ve špičce provoz na dálnici. Do Rančířova odsud vyrazila v pondělí krátce po 20:30.
24. 5. 2021Aktualizováno24. 5. 2021, 22:39|

Část konvoje NATO už je v Rančířově, po přespání budou vojáci pokračovat do Maďarska

Do Rančířova na Jihlavsku časně ráno dorazila první část konvoje amerických vojáků, kteří přes Česko přejíždí z Německa na cvičení NATO v Maďarsku. Na cestu se opět vydají večer, Českou republiku opustí na hraničním přechodu v Břeclavi. Další dvě části konvoje do Česka přijedou v neděli a v pondělí večer.
23. 5. 2021Aktualizováno23. 5. 2021, 11:57|

Stovky amerických vojáků projedou od soboty do středy českými silnicemi. Zastaví se v Rančířově

Od soboty do středy budou přes Českou republiku projíždět američtí vojáci. Pojedou z Německa do Maďarska na mezinárodní cvičení Severoatlantické aliance (NATO), při svém přesunu budou odpočívat v Rančířově na Jihlavsku. V konvojích bude šest stovek vojáků a 190 kusů techniky.
20. 5. 2021Aktualizováno20. 5. 2021, 20:05|

Všechny americké konvoje už odjely z Česka

Všechny konvoje amerických vojáků, kteří jedou na cvičení do Rumunska a Maďarska, již opustily Českou republiku. Poslední z nich přejel hranici se Slovenskem kolem 5.30. Části konvoje ve čtvrtek způsobily velké komplikace na dálnici D1, cesta z Prahy do Brna se řidičům mohla protáhnout až o několik hodin.
31. 5. 2019Aktualizováno31. 5. 2019, 23:02|

Část amerického konvoje se večer znovu rozjela. Přes den vojáci před zúžením zablokovali D1

Průjezd amerického vojenského konvoje ze Staré Boleslavi na Břeclav umocnil dopravní komplikace na dálnici D1 a spolu se stavebními zúženími způsobil zpoždění a dlouhé kolony. Premiér Andrej Babiš (ANO) situaci popsal jako krizovou. Část konvoje dálnici opustila a vojáci čekali do večera, až se uklidní provoz. Po 20:00 část konvoje znovu vyrazila na dálnici, celý konvoj ale ve čtvrtek odjet nestihne.
30. 5. 2019Aktualizováno30. 5. 2019, 20:57|

Na české dálnice v úterý večer vyjeli američtí vojáci. Za tři dny se chtějí dostat od Rozvadova k Břeclavi

Po dálnicích mezi Rozvadovem, Prahou a Starou Boleslaví od úterního večera až do středečního odpoledne projíždějí americké vojenské kolony. Celkově konvoj čítá více než 350 vozidel. Vojáci zahájí přesun ze základny v Bavorsku na cvičení do Maďarska, pokračovat budou v noci na čtvrtek, kdy se chtějí dostat na Slovensko.
28. 5. 2019Aktualizováno28. 5. 2019, 21:39|