TÉMA

Hradčany

Linku A ochromí víkendová výluka, metro nepojede mezi Dejvickou a Můstkem

Na víkend se zastaví metro A pod historickým centrem Prahy. Nebude jezdit mezi stanicemi Dejvická a Můstek, neobslouží tedy Hradčany, Malou Stranu, Staré a převážně ani Nové Město. Jako náhradu zavede dopravní podnik tramvajové linky XA a 35 a částečně pomohou i prodloužené autobusy 107 a 147.
29. 9. 2023|

Hrzánský palác se otevírá veřejnosti. Letos naposledy

Zájemci mohou během soboty navštívit Hrzánský palác na pražských Hradčanech. Běžně nepřístupná budova, která slouží k reprezentačním účelům vlády a premiéra, se letos veřejnosti otevře naposledy. Stejně jako každou sobotu od počátku května mohou lidé navštívit také zahradu sídla vlády, Strakovy akademie.
2. 9. 2023|

Hasiči zlikvidovali požár skládky na Přerovsku. Zplodiny limity nepřekročily

Hasiči v noci na neděli těžkou technikou rozhrabávali požářiště v Hradčanech na Přerovsku, kde celé sobotní odpoledne likvidovali oheň na skládce s nebezpečným odpadem. Požár vznikl v sobotu po poledni, náročný zásah trval téměř dvacet hodin, řekla v neděli mluvčí hasičů Lucie Balážová s tím, že požár už zlikvidovali. Příčina zatím není známá, škoda je nulová. Limity zplodin v ovzduší překročeny nebyly.
4. 6. 2023Aktualizováno4. 6. 2023, 15:13|

V Hradčanech na Přerovsku hoří skládka s nebezpečným odpadem. Situace je pod kontrolou

Hasiči zasahují u požáru skládky s nebezpečným odpadem v Hradčanech na Přerovsku. Na místě je šestnáct jednotek hasičů, hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. Pomáhá i vrtulník, sdělila mluvčí hasičů Lucie Balážová. Obyvatelé okolních obcí by neměli větrat. V 19:30 hlásil zpravodaj ČT z místa, že hasiči už mají situaci pod kontrolou.
3. 6. 2023Aktualizováno3. 6. 2023, 19:55|

Pavel potvrdil stěhování do Lumbeho vily, termín ale zatím není jasný

Prezident Petr Pavel v pondělí potvrdil, že přes týden bude s manželkou bydlet v Lumbeho vile v blízkosti Pražského hradu. Pozdně klasicistní dům v minulosti využívali manželé Klausovi, ve vile bydlela ještě těsně před koncem mandátu Miloše Zemana i jeho žena Ivana. Teď prochází interiér rekonstrukcí. Kdy přesně se nynější prezidentský pár do domu přestěhuje, ale zatím není jasné.
17. 4. 2023|

Zástupci světových náboženství v České republice vyzvali lidi k očkování

Zástupci světových náboženství připomněli památku obětí pandemie. Na pražských Hradčanech vystoupil kněz Tomáš Halík, biskup Václav Malý, rabín Karol Sidon a představitelé pražské muslimské obce. Věřící poté vyzvali k očkování proti covidu-19 a k dodržování opatření. Mluvili také o sjednocení rozdělené společnosti a nutnosti vzájemného pochopení.
31. 12. 2021|

V Praze se sešli na demonstraci odpůrci povinného očkování

Na Václavském náměstí v neděli odpoledne protestovali odpůrci protiepidemických opatření svolaní iniciativou Chcípl pes. Demonstrovali proti povinnému očkování proti covidu-19 a proti údajnému porušování osobních svobod a české Ústavy. Později se vydali na pochod městem, prošli kolem úřady vlády a demonstraci ukončili vpodvečer na Hradčanech.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 21:06|

Centrum Prahy je už 50 let památkovou rezervací. Mimořádné je svou rozlohou i počtem zajímavostí

Historické jádro Prahy je už padesát let městskou památkovou rezervací. Tou bylo vyhlášeno 21. července 1971, se svou rozlohou 866 hektarů je jednou z největších památkových zón na světě. Jedinečnost a mnohotvárnost pražského centra uznala v roce 1992 i Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), když střed metropole zařadila na seznam světového kulturního a přírodního dědictví lidstva.
20. 7. 2021|

Národní muzeum dominuje Václavskému náměstí už 130 let. Jeho stavbu komplikovalo počasí i hledání vhodného místa

Za výstavbou Národního muzea v Praze stála potřeba získat větší prostory pro jeho sbírky. Myšlenku na Panteon, který by dominoval Václavskému náměstí, přitom navrhoval už František Palacký. Stavbu vítězného projektu od Josefa Schulze pak komplikovala jednání o parcele, ale i nepříznivé počasí. Budova byla nakonec slavnostně otevřena 18. května roku 1891. Potřeba získat větší prostory tím ale neskončila.
18. 5. 2021|

V Ralsku půjde k zemi dalších jedenáct budov v bývalém vojenském areálu

Na demolice zchátralých budov v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku dá letos Liberecký kraj dalších osm milionů korun. K zemi půjde od konce roku jedenáct nevyužívaných objektů v Hradčanech a Svébořicích.
3. 3. 2021|

Do Prahy se na Vánoce vracejí turisté. Jsou to hlavně Češi, říká průvodkyně

Letošní Vánoce v Praze zachraňují turisté z Česka. Kvůli pandemii koronaviru jsou svátky jiné oproti těm předchozím, kdy na konci roku příjížděly každoročně do hlavního města stovky tisíc turistů z celého světa. V centru metropole nejsou letos ani tradiční velké vánoční trhy, výstavy a koncerty, kde by se mohli lidé potkávat. Prahou teď provádíme pouze Čechy, vypráví Andrea Zimová, která ukazuje turistům hlavní město už přes dvacet let.
21. 12. 2020|
Reportéři ČT

Hrdina Pražského povstání Voženílek se odměny nedočkal. Sověti ho poslali do Terezína

Před 75 lety, 11. května 1945, sovětští agenti zatkli a uvěznili v Terezíně jednoho z hrdinů Pražského povstání Jana Voženílka. V internačním táboře se tento vlivný aktér konce války v protektorátu nakazil tyfem a zemřel. Komunisté se snažili jeho jméno, stejně jako jména celé řady dalších povstalců a jejich velitelů, vymazat z dějin. O bílých místech historie Pražského povstání natáčel Miroslav Petráček pro pořad Reportéři ČT.
12. 5. 2020|

Stěhování národů a chodící trabant. Čechy a Sasko jsou v Národní galerii blízko i daleko

Na vztahy Čech a německého Saska se zaměřila výstava ve Šternberském paláci na Hradčanech. Nese název Čechy-Sasko/Jak blízko, tak daleko a představuje artefakty z doby kamenné i památky středověku, malby Lucase Cranacha nebo Oskara Kokoschky i model ke známé soše chodícího trabantu Quo Vadis Davida Černého.
28. 5. 2019|