TÉMA

Rozvadov

Celnice v Rozvadově ustoupí parkovišti. ŘSD slibuje u dálnice stovky nových míst

Bývalá celnice u dálnice D5 v Rozvadově jde k zemi. Ředitelství silnic a dálnic se rozhodlo zbourat devět budov, které nemají od vstupu Česka do schengenského prostoru využití. Vzniklý prostor chce využít k rozšíření parkoviště, na němž se zásadně zvýší počet prakovacích míst pro kamiony a zbude i na osobní auta.
7. 3. 2024|

Konvoj francouzské armády dál projíždí Českem, večer zamíří na Slovensko

Českem už druhým dnem projíždí konvoj francouzské armády. Dvě desítky kusů vojenské techniky a asi padesát vojáků dorazilo nad ránem do Rančířova na Jihlavsku, kde mají plánovanou zastávku v připraveném stanovém táboře. Večer bude kolona pokračovat na Slovensko. Konečný cíl cesty francouzských vojáků není jasný.
1. 11. 2022|

Českem projiždí konvoj francouzské armády

Přes Česko bude v pondělí večer a v úterý projíždět konvoj francouzské armády. Konvoj asi dvaceti kusů vojenské techniky v pondělí kolem 18:30 přejel přes hraniční přechod s Německem v Rozvadově na Tachovsku. Nyní míří do Rančířova na Jihlavsku, odkud budou vojáci v úterý pokračovat na Břeclav. Kvůli přesunu bude zhruba na hodinu obousměrně přerušen provoz na Radotínském mostě, který je součástí Pražského okruhu. S hodinovou uzavírkou ve směru jízdy konvoje je třeba počítat i v úterý večer na 11. kilometru dálnice D2.
31. 10. 2022Aktualizováno31. 10. 2022, 19:18|

Opravy dálnice D5 z Rozvadova na Plzeň skončí do pátku. Nové desky mají vydržet další čtvrtstoletí

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ukončí v pátek opravy několika úseků dálnice D5 ve směru z Rozvadova na Plzeň. Dálnice se opravuje za provozu od 3. října, doprava je svedena do jednoho jízdního pruhu. Oba pruhy se zprovozní v pátek ve 13:00, řekl technický ředitel firmy EDS Trade Krnov Michal Vysloužil. Během opravy za 13 milionů korun s DPH vybetonovala firma 127 nových desek, každá má délku pět metrů a hloubku 28 až 25 centimetrů.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 14:54|

D5 na Tachovsku, kde po nehodě zemřeli tři lidé, je plně průjezdná

Dálnici D5, kde po střetu kamionu a osobního vozu u Benešovic na Tachovsku zemřeli tři lidé včetně dvou dětí, se podařilo v noci na čtvrtek plně zprůjezdnit. Smrtelná nehoda se stala ve středu odpoledne, zranili se při ní další dva lidé.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 23:59|

Dálnice D5 u Rozvadova ve směru na Plzeň bude deset dnů částečně uzavřená

Do konce června bude částečně uzavřen téměř čtyřkilometrový úsek dálnice D5 u Rozvadova ve směru od hranic s Německem na Plzeň. Provoz mezi kilometry 143 a 139,3 bude veden pouze levým jízdním pruhem, odstavný a pravý pruh dálnice budou uzavřené. V místě bude omezena rychlost.
20. 6. 2022|

Plzeňský kraj chce stanové městečko pro uprchlíky, čeká na vyjádření krizového štábu

Vedení Plzeňského kraje věří, že v pondělí dostane od ústředního krizového štábu povolení a následně vybavení ke stavbě stanového městečka pro romské uprchlíky z Ukrajiny. Plánuje ho postavit v Nových Domcích u Rozvadova na Tachovsku, ale jako variantní má ještě další tři lokality mimo Plzeň. Prvních sedm uprchlíků už našlo zázemí v dokončeném stanovém městečku nedaleko automotodromu v katastru Ostrovačic na Brněnsku.
5. 6. 2022|

Česko opustil americký vojenský konvoj

Americký vojenský konvoj, který přes české území přejížděl od minulého úterý, opustil Českou republiku. Jeho poslední část v úterý večer vyjela ze stanového tábora v Rančířově na Jihlavsku a krátce před 23:00 překročila hraniční přechod Břeclav.
23. 2. 2022|

První vozy amerického vojenského konvoje jsou v Česku. Vojáci tu přespí, jedou na cvičení na Slovensko

První vozy amerického vojenského konvoje vjely ve 21:00 do Česka přes hranice v Rozvadově na Tachovsku. Vojáci se přesouvají z Německa na cvičení na Slovensko. Prvních zhruba 12 nákladních vozů vjelo do země s dvouhodinovým zpožděním oproti původnímu plánu.
15. 2. 2022|

Přes Česko se vrací konvoj americké armády, první vozy překročily hranici u Břeclavi

Do České republiky vjela přes hraniční přechod u Břeclavi krátce před 21:30 první vozidla amerického vojenského konvoje, který se vrací ze cvičení NATO v Maďarsku na svoji základnu v Německu. Sdělila to mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Kvůli plynulosti dopravy je konvoj opět rozdělen na menší části, které po českých silnicích pojedou asi s hodinovými rozestupy. Další skupiny konvoje přijedou v pondělí a v úterý večer. Celkem se přes Česko přesune asi 600 vojáků s více než 200 vozidly.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 21:50|

Do Rančířova dorazili další vojáci amerického konvoje, ti poslední Česko opustí v noci

Do Rančířova na Jihlavsku v úterý nad ránem dorazili další vojáci amerického konvoje. Dvě ze tří skupin, které do Česka přijely v pondělí v pozdně večerních hodinách z Německa, jsou již ve stanovém táboře. Třetí je ještě na cestě – krátce před osmou ranní jela po dálnici D1. Informovala o tom mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. V Rančířově je také konvoj, který v úterý zůstal na pražské Ruzyni. Větší část již Česko opustila, poslední američtí vojáci odjedou v noci.
25. 5. 2021|

V Česku je další část amerického vojenského konvoje

Do Česka dorazily ve večerních hodinách další části konvoje amerických vojáků, kteří se přes české území přesouvají na cvičení do Maďarska. Stejně jako jejich předchůdci zamíří do Rančířova na Jihlavsku, kde přenocují. Do stanového tábora v Rančířově již v pondělí nad ránem dorazily tři skupiny konvoje, který do Česka přijel v neděli večer. Čtvrtá skupina zůstala kvůli zpoždění v ruzyňských kasárnách v Praze. Důvodem bylo, aby neblokovala ve špičce provoz na dálnici. Do Rančířova odsud vyrazila v pondělí krátce po 20:30.
24. 5. 2021Aktualizováno24. 5. 2021, 22:39|

Část konvoje NATO už je v Rančířově, po přespání budou vojáci pokračovat do Maďarska

Do Rančířova na Jihlavsku časně ráno dorazila první část konvoje amerických vojáků, kteří přes Česko přejíždí z Německa na cvičení NATO v Maďarsku. Na cestu se opět vydají večer, Českou republiku opustí na hraničním přechodu v Břeclavi. Další dvě části konvoje do Česka přijedou v neděli a v pondělí večer.
23. 5. 2021Aktualizováno23. 5. 2021, 11:57|

První vozy amerického vojenského konvoje přejely hranice Česka na Rozvadově

Do České republiky vjely v sobotu krátce po 20:30 první vozidla amerického vojenského konvoje, který se přesouvá na cvičení NATO v Maďarsku. Přes dálniční hraniční přechod Rozvadov na Tachovsku jako první přejelo 15 vozů.
22. 5. 2021|

Stovky amerických vojáků projedou od soboty do středy českými silnicemi. Zastaví se v Rančířově

Od soboty do středy budou přes Českou republiku projíždět američtí vojáci. Pojedou z Německa do Maďarska na mezinárodní cvičení Severoatlantické aliance (NATO), při svém přesunu budou odpočívat v Rančířově na Jihlavsku. V konvojích bude šest stovek vojáků a 190 kusů techniky.
20. 5. 2021Aktualizováno20. 5. 2021, 20:05|

Českem projedou američtí vojáci směřující na cvičení NATO

Přes Česko přejedou od 22. do 26. května tři konvoje amerických vojáků směřujících z Německa na mezinárodní cvičení Severoatlantické aliance (NATO) v Maďarsku. Bude v nich šest set vojáků a 190 kusů techniky. Přesuny po dálnicích jsou naplánovány na večer a brzké ráno, aby neomezovaly běžný provoz. Po stejné trase se jednotky USA budou vracet v půlce června. Informoval o tom Generální štáb Armády ČR. Američtí vojáci se na alianční cvičení NATO Defender Europe přesunují přes Česko pravidelně od roku 2015. Výjimkou byl loňský rok, kdy se cvičení nekonalo.
12. 5. 2021|

Německo zpřísní požadavky pro pendlery, na přechodu v Rozvadově stojí kolony

Německé ministerstvo vnitra sjednotilo pro pendlery požadavek dokladů o důležitosti jejich profese. V Sasku i Bavorsku bude požadován shodně od pátku. Německo považuje Českou republiku za oblast s výskytem nebezpečných mutací koronaviru, proto v neděli obnovilo kontroly a přes hranice pouští jen vybrané profese pendlerů. Od středy platí i přísnější vstup na Slovensko. Cestující se budou muset registrovat na webových stránkách e-hranice. Kromě studentů, přeshraničních pracovníků nebo umělců budou muset do karantény.
17. 2. 2021Aktualizováno17. 2. 2021, 21:37|

Havlíček věří, že od 22. února by se mohly otevřít obchody. Personál by povinně používal respirátory

Obchodníci doufají, že po zhruba dvou měsících nuceného uzavření budou moci nadcházející pondělí otevřít. Čekají na jasná pravidla provozu, jsou připraveni se jim maximálně přizpůsobit. Pokud se prodejny otevřou, personál by v nich měl mít povinnost nošení respirátorů třídy FFP2. Podle prodejců se jedná o splnitelné pravidlo, přestože se jim tak opět zvýší náklady. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) toto otevření vládě navrhne.
16. 2. 2021Aktualizováno16. 2. 2021, 17:48|

Na hranicích s Bavorskem a Saskem se kvůli přísnějším kontrolám tvořily kolony

Na českých hranicích s Bavorskem a Saskem se v pondělí kvůli nově zavedeným kontrolám tvořily několikakilometrové kolony především na dálničních přechodech. Němečtí policisté kontrolují každého, kdo do SRN míří, zda splňuje podmínky vstupu, má vyplněn elektronický příjezdový formulář a zda má negativní test na koronavirus. Německo od neděle považuje Českou republiku za oblast s výskytem nebezpečných koronavirových mutací a proto kontroly obnovilo.
15. 2. 2021Aktualizováno15. 2. 2021, 14:29|

Dorazila první dodávka vakcín proti koronaviru

V sobotu přibližně ve dvě hodiny ráno do Rozvadova přijela dodávka s 9750 dávek vakcín proti koronaviru. Na české straně čekala vojenská policie, která ji celou dobu doprovázela. Ráno vakcíny převzala Fakultní nemocnice Motol, odkud se distribuují do dalších tří pražských a dvou brněnských nemocnic.
26. 12. 2020Aktualizováno26. 12. 2020, 22:04|

Osobních aut na silnicích výrazně ubylo. Naopak kamiony mají napilno, i díky automobilkám

Kamion za kamionem. Dvacet kilometrů před Prahou je na první pohled znát, že tento rok se vymyká zvyklostem z minulosti. Každé druhé auto, které tu právě projíždí, je nákladní. Přitom za normálního stavu – podle výsledků posledního sčítání – to bývala jen asi čtvrtina.
11. 11. 2020|

30 let zpět: Na Rozvadov a dál

Jak se asi cítil cizinec, který přijel do Československa v roce 1990 přes hraniční přechod Rozvadov? Mohl si vyměnit peníze, kde narazil na prvního veksláka a jak vůbec vypadaly a fungovaly ostatní služby?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
8. 9. 2020|

Při nehodě autobusu a nákladního auta u Plzně zemřel jeden člověk

U Plzně se ve středu ráno srazil autobus s nákladní autem. Policie informovala, že při nehodě zemřel jeden člověk, další tři zranění byli převezeni do nemocnice. Silnice I/26 z Plzně směrem na Sulkov byla kvůli vyšetřování a následně kvůli nesnadné nakládce havarovaného autobusu většinu dne zavřená, řidiči nemohli využít ani nájezd na dálnici D5 směr Rozvadov. Do Plzně byla silnice průjezdná.
26. 8. 2020Aktualizováno26. 8. 2020, 20:54|

30 let zpět: Kající se ropák

Nač by zahraniční návštěvíci draze nakupovali oficiální poukázky na benzin a naftu, když se vždycky najde nějaký ten český chytrák, který jim za kýžené valuty prodá levněji? Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
25. 4. 2020|