TÉMA

Učebnice

Budoucí architekt i právnička. Osmi desítkám mladých Romů pomůže k dalšímu vzdělání stipendium

Dalších 80 mladých Romů získalo stipendia a míří na střední a vysoké školy. Rok od roku jich přibývá. Za posledních sedm let jich organizace ROMEA s pomocí donátorů podpořila na 300. Mnozí si vybírají náročné obory a tím i bourají zažité vzorce.
20. 10. 2023|

Nové vzdělávací programy se opozdí

Učit se podle nových vzdělávacích programů začnou děti minimálně o rok později, než bylo původně v plánu. Posun připustil ministr školství. První školy měly začít s výukou, ve které mají mít žáci společný omezený základ a pak víc prostoru na další obsah podle své volby, už příští rok. Čas navíc má umožnit přípravu metodické podpory pro učitele, včetně nových učebnic.
23. 9. 2023|

K ukrajinským uprchlíkům míří více než dvě stě tisíc učebnic češtiny. Ministerstvo bude platit další kurzy

Dalších sto milionů korun na jazykové kurzy pro ukrajinské děti vyčlenilo ministerstvo školství. Žádosti o dotace začne přijímat od června. Do škol poputuje zdarma i víc než dvě stě tisíc učebnic češtiny, které bude od středy možné objednávat na webovém portálu Učebnice pro Ukrajinu.
1. 6. 2022|

Učebnice kvůli vyšším cenám papíru i energií zdraží o desítky korun

Učebnice a pracovní sešity budou mít od nového roku vyšší cenovku. Nakladatele ke zdražení vede nejen rostoucí cena papíru a energií, ale i vyšší náklady na mzdy. Ceny učebnic a dalších pomůcek vyráběných z papíru tak mohou vzrůst o desítky korun. Podle ředitelů škol by výdaje za dražší učebnice mělo kompenzovat ministerstvo školství, na které se kvůli tomu chtějí obrátit.
21. 11. 2021|

Zkušenost s distanční výukou i zastaralými učebnicemi přetavili pedagogové do nových pomůcek

Výukový portál zaměřený na zeměpis nebo aplikaci, která pomůže učitelům s výukou přírodopisu – i tyto novinky budou testovat na školách odborníci z Univerzity Palackého v Olomouci. K jejich vzniku pomohly zkušenosti s distanční výukou, ale i nespokojenost s neaktuálními učebnicemi.
25. 8. 2021|

KSČM zahájila předvolební kampaň. Za minulost se nestydíme, říká Filip

KSČM zahájila kampaň před podzimními volbami do Poslanecké sněmovny. Za svůj slogan si strana zvolila „Šance na nový začátek“. Podle jejího předsedy se nestydí za svoji minulost ani za toleranci vlády. Jako svoji devizu komunisté vnímají nezatíženost kauzami nebo vysoké zastoupení žen lídryň na své kandidátce.
4. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 15:52|
168 HODIN

Čech zachraňuje téměř zapomenutý jazyk, kterým mluví jen čtyři ostrované

Už jen čtyři rodilí mluvčí používají řeč ostrova Sark v Lamanšském průlivu. Starému normanskému jazyku tak hrozí zánik. Zachránit se ho rozhodl mladý český lingvista Martin Neudörfl. Sarkézsky se naučil tak dobře, že teď obyvatele ostrova sám učí jazyk jejich předků.
20. 5. 2019|