TÉMA

Nelson Mandela

Trumpova můra, Hitlerův brouk. Vědci zvažují změnu systému pojmenování zvířat

Brouk pojmenovaný po nacistickém vůdci Adolfu Hitlerovi a další zástupci rostlinné a živočišné říše vzbuzují mezi vědci rozepře. Část vědecké obce chce upravit mezinárodní systém udělování vědeckých názvů, aby mohla být nevhodná jména změněna. Někteří odborníci chtějí dokonce názvy vycházející ze jmen reálných lidí zrušit úplně, napsal list The Guardian. Současné taxonomické předpisy takové změny neumožňují.
8. 11. 2023|

Laureátem Sacharovovy ceny je ukrajinský lid

Letošním laureátem Sacharovovy ceny za svobodu myšlení se stal „statečný ukrajinský lid zastoupený prezidentem, zvolenými lídry a občanskou společností“. Oznámila to předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. Ukrajina se už od konce února brání agresi sousedního Ruska. Metsolaová zdůraznila, že bojuje nejenom za svou vlast, ale také za evropské hodnoty. Prezident Volodymyr Zelenskyj za ocenění poděkoval a uvedl, že země dokazuje své odhodlání bránit svobodu a demokracii každý den na bojišti.
19. 10. 2022Aktualizováno19. 10. 2022, 19:42|

Evropský parlament předal Sacharovovu cenu. Vězněného Navalného zastoupila jeho dcera

Evropský parlament (EP) předal Sacharovovu cenu určenou ruskému opozičnímu politikovi Alexeji Navalnému. Jelikož ten si odpykává trest ve vězeňské kolonii, ocenění zdůrazňující svobodu myšlení ve Štrasburku převzala jeho dcera Daria. V projevu vyzvala evropské lídry, aby neustupovali diktátorům.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 13:45|

Soumrak apartheidu přišel s de Klerkem. Před 30 lety vyhlásil rušení segregačních zákonů v JAR

Všechny apartheidové zákony budou do konce roku zrušeny, oznámil přesně před třiceti lety prezident Jihoafrické republiky Frederik Willem de Klerk. Vysloužil si za to společně s Nelsonem Mandelou Nobelovu cenu za mír. Předpisy umožňující rasovou segregaci a nerovnost v zemi platily od začátku 50. let. Poslední bělošský prezident tak zároveň umožnil obnovení diplomatických vztahů s ostatními zeměmi, které na Jihoafrickou republiku uvalily kvůli rasistické politice sankce.
1. 2. 2021|

Vůdce bez země, filozof a šiřitel míru. Tändzin Gjamccho je dalajlamou už 80 let

Tändzin Gjamccho, známý jako 14. dalajlama, byl vysvěcen 22. února 1940. V exilu žijící duchovní vůdce Tibetu si respekt a úctu vydobyl zejména snahou o nenásilné řešení problémů světa a své domoviny. Nositel Nobelovy ceny za mír z roku 1989 se nesnaží o úplnou nezávislost Tibetu, ale o širší autonomii. Peking ho opakovaně obviňuje z toho, že se snaží oblast od Číny odtrhnout.
22. 2. 2020|

FSB mi nabízela kratší vězení, pokud budu vypovídat proti Ukrajincům, řekl ČT Sencov

Ruská kontrarozvědka FSB nabízela Olegu Sencovovi kratší vězení výměnou za to, že bude vypovídat proti ukrajinským politikům. Režisér to řekl v rozhovoru pro ČT v Evropském parlamentu, kde převzal Sacharovovu cenu za svobodu myšlení. Udělena mu byla už loni, tehdy si ale v Rusku odpykával dvacetiletý trest za odmítání ruské anexe Krymu a za údajné plánování teroristických útoků na poloostrově. Ruské úřady Sencova propustily letos v září v rámci výměny vězňů mezi Moskvou a Kyjevem. Ve Štrasburku se s ním sešel zpravodaj ČT Lukáš Dolanský.
27. 11. 2019|

Sacharovovu cenu dostal Ilham Tohti, Čínou vězněný bojovník za práva Ujgurů

Evropský parlament ocenil Sacharovovou cenou za svobodu myšlení ujgurského akademika Ilhama Tohtiho. Aktivista, který je vězněn v Číně, byl oceněn za své dlouholeté úsilí o zlepšení situace čínské menšiny Ujgurů. Na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku to oznámil předseda europarlamentu David Sassoli.
24. 10. 2019Aktualizováno24. 10. 2019, 13:04|

Nejtěsnější výhra od pádu apartheidu. Lidé v JAR trestají vládní stranu i za bující rasovou nerovnost

Vládní strana Africký národní kongres (ANC) podle předběžných výsledků opět vyhrála parlamentní volby v Jihoafrické republice (JAR). Zisk necelých 58 procent hlasů je však pro stranu nejhorší výsledek za posledních 25 let. Podle expertů obyvatelé reagují mimo jiné na špatnou ekonomickou situaci, ale také na neúspěšný boj s korupcí a rasovou nerovnost v zemi.
11. 5. 2019|