TÉMA

Podivín

Most nad dálnicí D2 nikomu nepatří a stále chátrá. Silničáři slíbili jeho opravu během září

Téměř dva roky mělo ŘSD na to, aby opravilo kritické části nadjezdu nad D2 na Břeclavsku. Doteď ale zábradlí chátrá a podle odborníků ohrožuje provoz na dálnici. Silničáři slibují, že se most dočká oprav ještě v září. O majiteli nadjezdu, který doteď není známý, by měl v budoucnu rozhodnout soud.
12. 9. 2023|

Dálnice D2 byla u Slovenska neprůjezdná. Uzavřela ji nehoda několika aut

Dálnici D2 u hranic se Slovenskem uzavřela ve středu ráno v obou směrech na pět hodin nehoda dvou nákladních a jednoho osobního auta. Dálnici se podařilo znovu zprůjezdnit po deváté hodině, řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Auta se srazila v místě, kde je doprava omezená a dálnice se opravuje. Podle mluvčí záchranné služby Michaely Bothové se zranil jeden člověk.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 09:36|

Dálnice D2 je po nehodě kamionů za Břeclaví směrem na Slovensko znovu průjezdná

Dálnice D2 je po nehodě tří kamionů za Břeclaví na padesátém kilometru ve směru na Slovensko znovu průjezdná, kolona se rozjíždí. Je třeba počítat se zdržením. Policie eviduje jedno lehké zranění.
12. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 15:25|

Mapují se dálniční nadjezdy, o které se nikdo nestará. Bez jasného vlastníka jich je nejméně deset

Silničáři začali mapovat dálniční nadjezdy, u kterých je nejasný vlastník. Ve většině případů jsou také ve špatném stavu. Spory o vlastnictví se zatím řešit nedaří. Nehlásí se k nim ani stát, ani kraje, ani města. V jednom případě padla žaloba, na dalším mostě zase úřady omezily pohyb.
15. 1. 2022|

V Hruškách se bourá poslední objekt. Český červený kříž proplatí náklady na odhadce

Hasiči v pátek v Hruškách na Břeclavsku bourají poslední dům zničený červnovou bouří a tornádem. Demolice ale mají pokračovat i v Mikulčicích a Moravské Nové Vsi, řekl po jednání krizového štábu v Podivíně hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Celkem bylo ke stržení určeno asi dvě stě domů z dvanácti set zasažených, zhruba polovinu poslali k zemi hasiči a zboření druhé části zajistili sami majitelé. Od pátku lze také žádat o dotaci na úklid odpadů a obnovu infrastruktury a zeleně poničených tornádem. Ministerstvo životního prostředí na to vyčlenilo 500 milionů korun. Český červený kříž by měl proplácet náklady na odhadce, kteří určují výši škody.
16. 7. 2021Aktualizováno16. 7. 2021, 20:03|

Hasiči musí po tornádu zbourat ještě dvacet domů. V Hruškách jsou stále domácnosti bez plynu

Hasičům v jihomoravských obcích zasažených červnovými bouřemi a tornádem zbývá zdemolovat dvě desítky domů. Po jednání krizového štábu v Podivíně to řekl jejich krajský ředitel Jiří Pelikán. Bouře poničila dvanáct set domů a skoro dvě stovky jich bylo nutné zbourat. V Hruškách je ještě pětaosmdesát domácností bez plynu, nové vedení potrvá vybudovat dva týdny.
14. 7. 2021|

Při demolici jednoho domu v Hruškách našli munici. Podle pyrotechniků není nebezpečná

Při demolici jednoho domu v tornádem zasažené oblasti se objevila munice. Podle přivolaných pyrotechniků už není nebezpečná. Jedná se o typ ze sedmdesátých let. Odvezli ji k likvidaci, evakuace nebyla nutná. Po bouřích na Břeclavsku a Hodonínsku je k demolici momentálně určeno 157 domů. Na místo dorazí těžká armádní technika a další dobrovolníci. S likvidací následků by mohlo pomoci až tisíc vojáků.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 20:17|

Na jižní Moravě se bude muset po tornádu strhnout až 150 domů. Číslo ale stále není konečné

Po bouřkách a tornádu na Břeclavsku a Hodonínsku se musí strhnout 150 domů, řekl dnes po jednání krizového štábu v Podivíně ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. Podle něj však číslo stále není konečné, protože se zatím nepodařilo projít všechny poškozené objekty. Do konce týdne chtějí hasiči vyklidit obce od suti, trámů a rostlinných zbytků, které se neustále objevují na ulicích a komplikují dopravu. Čtvrteční bouře na jihu Moravy poničila 1200 domů a vyžádala si šest životů.
30. 6. 2021Aktualizováno30. 6. 2021, 18:28|

Silničáři začnou opravovat poslední úsek D2. Obce na objížďkách čeká nápor dopravy

Opravu posledního úseku dálnice D2 chystají stavbaři u Hustopečí. Začnou 14. března a dálnice tím bude po osmi letech kompletně opravená. Hustopeče a okolní obce čeká nápor dopravy, přes jejich území povedou objízdné trasy.
3. 3. 2021|

Víc zeleně, vodní prvky, kavárna. Kuřim chce na náměstí vrátit život

Náměstí Osvobození v Kuřimi se změní. Úprava je podle vedení města navržená tak, aby lidé měli opět důvod se tam setkávat nebo třeba pohodlně nakoupit. Ještě letos začnou dělníci upravovat silnici.
3. 3. 2021|

Signalista neměl zvedat závory. Před 70 lety zahynulo u Podivína při vlakovém neštěstí 34 lidí

Srážka rychlíku s autobusem na přejezdu u Podivína na Moravě si před 70 lety, 21. prosince 1950, vyžádala 34 mrtvých a 56 zraněných. Je to zatím nejtragičtější nehoda na železničních přejezdech v českých zemích. Podle zápisu tehdejšího velkobílovického kronikáře více než polovina tragicky zemřelých pocházela z Velkých Bílovic.
21. 12. 2020|

Odhalení skoro padesátky migrantů na jihu Moravy má dohru. Dva lidé jsou ve vazbě

Týden staré odhalení skoro padesátky migrantů v tureckém kamionu na jihu Moravy má dohru daleko od místa zadržení. Díky spolupráci české policie s kolegy z Rakouska a Německa skončili v německé vazbě dva lidé z Turecka podezřelí z převaděčství. Mezi nimi i jeden z řidičů kamionu.
12. 11. 2020|

Místo dlaždic převáželi turečtí řidiči kamionu desítky uprchlíků. Policie je podezírá z převaděčství

Policie podezřívá dva řidiče kamionu, který převážel uprchlíky z Turecka a Sýrie, z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Celníci odhalili 17 Turků a 31 Syřanů ve čtvrtek při kontrole na dálnici, většinu skupiny tvořili muži, byla mezi nimi jedna žena. Přítomnost osob namísto nákladu dlaždic odhalil snímek z velkokapacitního rentgenu, který měli celníci k dispozici.
6. 11. 2020|

Padesát let od tragédie na přejezdu v Bezděčíně. Nehoda vzala život 24 lidem

Přesně před padesáti lety došlo k jedné z nejtragičtějších nehod v Československu. 28. července 1969 zemřelo na přejezdu u Mladé Boleslavi 23 lidí a další člověk později v nemocnici. Autobus s vlekem vjel tehdy přímo pod rozjetý parní vlak.
28. 7. 2019|

Všechny americké konvoje už odjely z Česka

Všechny konvoje amerických vojáků, kteří jedou na cvičení do Rumunska a Maďarska, již opustily Českou republiku. Poslední z nich přejel hranici se Slovenskem kolem 5.30. Části konvoje ve čtvrtek způsobily velké komplikace na dálnici D1, cesta z Prahy do Brna se řidičům mohla protáhnout až o několik hodin.
31. 5. 2019Aktualizováno31. 5. 2019, 23:02|

Přítluky se brání kamionům. Zakázaly jim vjezd

V obci Přítluky na Břeclavsku nově platí zákaz vjezdu pro nákladní auta těžší 19 tun. Na vjezdech i v okolí na to upozorňují cedule. Obec chce zákazem vjezdu kamionů, které si přes ni zkracují cestu z dálnice D2 směrem do Rakouska, zabránit špatnému stavu silnice a s tím spojenému hrozícímu sesuvu půdy. Část obce totiž leží ve svahu a na svém území má vinařské podzemní sklepy, z nichž některé bylo kvůli problémům potřeba v minulosti zasypat, ohrožené byly i rodinné domy.
11. 5. 2019|