TÉMA

Speciální síly

Drsná izraelská Fauda se stala realitou. Seriálový Doron pomáhá „bratrům“ v boji s Hamásem

Izraelský herec Lior Raz, hvězda seriálu Fauda, se vydal do jihoizraelského města Sderot, které napadli teroristé z Hamásu. Informoval o tom The Jewish Chronicle a další média. Bývalý člen speciálních sil pomáhá dobrovolníkům, kteří se spolu s vojáky snaží obnovit pořádek na hranicích s Gazou. Seriálový velitel elitní izraelské jednotky známý jako Doron dostal za úkol osvobodit dvě rodiny ze zajetí.
11. 10. 2023|

Rusko ve válce zničilo své speciální síly, obnova bude trvat roky, uvádí USA v uniklých dokumentech

Válka na Ukrajině zdecimovala jednotky ruských speciálních sil a Moskvě bude trvat roky, než je obnoví, domnívají se američtí představitelé. Píše to list The Washington Post (WP) s odkazem na utajené dokumenty, které se po masivním úniku v posledních týdnech rozšířily na internetu. Nejmenovaní představitelé v uniklých hodnoceních uvádějí, že ruští velitelé se příliš spoléhali na speciální síly a nasadili je spolu s pěchotou do přední linie, píše WP.
14. 4. 2023|

Dny NATO navštívilo během víkendu v Mošnově dohromady zhruba šedesát tisíc lidí

Na letišti v Mošnově na Novojičínsku pokračovaly Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Během dvou dnů je navštívilo dohromady zhruba šedesát tisíc lidí. V sobotu bylo diváků okolo třiatřiceti tisíc, v neděli o něco méně, sdělil za pořadatele Jaromír Krišica. Další stovky lidí sledovaly letecké ukázky v okolí letiště.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 18:09|

Švédsko reaguje na zhoršující se bezpečnost v zemi, posiluje policii a přidává pravomoce ochrankám

Švédsko si vydobylo pověst jedné z nejbezpečnějších zemí světa. Ta se ale postupně začíná hroutit. Roste počet bombových útoků i přestřelek, které mají na svědomí tamní pouliční gangy. Švédská vláda proti nim hodlá bojovat pomocí programu na potlačení pouliční kriminality. V nejbližší době by měla vzniknout i speciální jednotka, která by se měla zaměřit právě na pouliční gangy.
28. 11. 2019|

HRW: Afghánské jednotky vycvičené CIA vraždí a unášejí civilisty

Speciální afghánské jednotky fungující pod dohledem americké CIA se dopouštějí hromadných vražd, únosů, útoků na nemocnice a dalších porušení humanitárního práva a válečných konvencí, upozornila organizace Human Rights Watch (HRW). Její zpráva vychází z rozhovorů s desítkami svědků.
31. 10. 2019|

Babiš chce vysílat vojáky do zahraničí bez souhlasu parlamentu. Odmítají to ale i jeho spojenci

Kdyby dokázal premiér Andrej Babiš (ANO) prosadit svou, mohla by vojáky do zahraničí vysílat vláda bez souhlasu parlamentu. Podpora poslanců je zatím nutná, aby mohli vojáci vyjet za hranice. Babiš to řekl při návštěvě elitní 601. skupiny speciálních sil v Prostějově. Na jeho myšlenku ale zatím přišly odmítavé reakce, a to i od Babišových politických spojenců – šéfů ČSSD Jana Hamáčka a KSČM Vojtěcha Filipa.
3. 5. 2019Aktualizováno3. 5. 2019, 20:02|