TÉMA

Světová výstava

Před 40 lety skončila výstava, která navždy změnila svět. Představila kouli, kostku a vizi konce civilizace

Roku 1982 ukousl Ozzy Osbourne hlavičku netopýrovi, ABBA vydala svůj poslední singl Under Attack a v Československu se v čele hitparád projížděl Poslední kovboj Michala Tučného. Na druhé straně planety, v nenápadném americkém městě Knoxville, se ale mezitím psaly dějiny.
31. 10. 2022|

30 let zpět: Restaurace Praha napravovala reputaci na Expu 92

Československý pavilon na světové výstavě Expo 92 ve španělské Seville vyvolával mezi veřejností rozpačité dojmy. Reputaci naopak napravovala Restaurace Praha, která už excelovala na několika minulých výstavách a pokaždé byla výbornou vizitkou. V Seville na československou gastronomii přilákala denně až šest set lidí.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
28. 5. 2022|

Kupka a Mucha se po Paříži potkali i na pražské výstavě

František Kupka a Alfons Mucha se po šestaosmdesáti letech setkávají na společné výstavě. Uspořádala ji nová výstavní síň v bývalém pavilonu postaveném pro světovou výstavu Expo 58 na pražské Letné. Instalace je volnou připomínkou první společné expozice těchto malířů v Paříži.
9. 3. 2022|

Paříž se připravuje na olympiádu. Řeší bezpečnost okolo Seiny a otevření katedrály Notre-Dame

V Pekingu už probíhají generální zkoušky slavnostního zahájení zimní olympiády. Hry v Číně začínají za necelé dva týdny. Paříž bude letní svátek sportu hostit až za dva a půl roku, francouzští organizátoři už však také připravili plán příprav. A netají se ambicí uspořádat nejvelkolepější událost moderních dějin.
24. 1. 2022|

Pandemie ve světě: Francie i Británie hlásí nejvyšší počty nakažených za den od začátku šíření covidu

Francie za posledních 24 hodin zaznamenala 179 807 nových výskytů koronaviru. Je to dosud nejvíce, předchozí maximum bylo 104 611. Obdobně je na tom Británie, která za uplynulý den zjistila 129 471 nových případů nákazy covidem, což je nejvyšší počet od začátku pandemie.
28. 12. 2021Aktualizováno28. 12. 2021, 20:35|

Expo 58 se na pražské Letné otevírá veřejnosti. Uvnitř plánuje výstavy, na terase koncerty

Nejslavnější československá vzpomínka na světovou výstavu v Bruselu Expo 58 se znovu otevřela veřejnosti. Po pětiměsíční rekonstrukci zahájilo v objektu zakřivené bruselské restaurace na pražské Letné provoz Expo 58 Art. Plánuje tam pořádat výstavy nebo aukce a na přilehlé terase i kulturní akce či koncerty.
3. 11. 2021|

Začala světová výstava Expo 2020. Poprvé ji hostí arabská země

V Dubaji se návštěvníkům otevřely brány světové výstavy Expo 2020, která potrvá do konce března příštího roku. Na dvojnásobku rozlohy Monaka vystavuje skoro dvě stě zemí, z nichž šedesát včetně Česka postavilo vlastní pavilony. Mottem Expa je propojování myšlenek a vytváření budoucnosti. Výstava má tři podtémata –⁠ udržitelnost, mobilitu a příležitosti –⁠ přičemž každé má vlastní pavilon. Ten pro udržitelnost nese název Terra a v této oblasti se nachází i český pavilon zvaný Czech Spring, oznámila kancelář generálního komisaře české účasti v Dubaji.
1. 10. 2021Aktualizováno1. 10. 2021, 20:24|

Český pavilon bude v Dubaji vyrábět vodu ze vzduchu. Vsadili jsme na hi-tech, vysvětlil Potužník

Výroba vody ze suchého pouštního vzduchu, 3D tisk, český design, umění a technologie. To vše má světu představit český pavilon na výstavě Expo v Dubaji. Kvůli pandemii začne s ročním zpožděním 1. října. Při rozhodování o finálních úpravách interiérů pavilonu pomáhá i jeho model převedený do virtuální reality. Hostem Událostí, komentářů byl generální komisař české účasti na výstavě Jiří František Potužník.
20. 5. 2021|

Český pavilon na Expu v Dubaji zastíní Mrak olomouckého výtvarníka Jana Dostála

Olomoucký sochař Jan Dostál dokončuje v Dubaji plastiku pro český pavilon Expo. Světová výstava začne letos v říjnu, poprvé v arabské zemi. Téměř deset metrů vysoká obří skulptura s názvem Mrak je vytvořená z devíti kilometrů nerezových trubek. Sochař ji tvořil ze sedmnácti tun materiálu přímo na místě tři měsíce.
11. 5. 2021|

Vizovická firma dostala designovou cenu. Navrhla domy jako skládačku z modulů

Vizovický výrobce modulárních systémů, společnost Koma Modular, získala ocenění Red Dot Design Award 2021 v kategorii Produktový design za svou novou řadu Fashion Line Relax. Jde o prefabrikované moduly, ze kterých je možné sestavit objekt pro rekreaci, podnikání či bydlení.
23. 3. 2021|

„Vnímal světlo jako hmotu.“ Scénograf Svoboda proměnil světové divadlo, jeho tvorbu prezentuje GASK

Změnil podobu divadla a předbíhal svou dobu. Josefa Svobodu, jednu z nejvýraznějších postav světové jevištní scénografie, představuje znovuotevřená výstava v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře (GASK). Vznikla k letošnímu stému výročí jeho narození. Podílel se na ní mimo jiné i Svobodův vnuk, filmový střihač Jakub Hejna.
13. 12. 2020|

Výstava prezentuje luxusní design z dob socialismu. Fenomén je spojen s identitou Křišťálového údolí

Luxusní bižuterie z doby budování socialismu je na nové výstavě muzea v Jablonci nad Nisou. V expozici jsou výtvory, které byly prezentované v letech 1948 až 1989 na prestižních výstavách v zahraničí i doma, včetně světových výstav EXPO.
4. 12. 2020|

Češi odlili skleněnou Venuši. Největší socha svého druhu ozdobí pavilon EXPO v Dubaji

Český pavilon výstavy Expo 2020 v Dubaji představí dílo umělce Vlastimila Beránka. Jeho Venuše z olovnatého křišťálu je největší leštěnou plastikou z odlévaného skla na světě. Vznikala ve šluknovské společnosti Crystal Caviar, váží 243 kilogramů a její průměr je 88 centimetrů, řekl ředitel Crystal Caviar Marek Landa.
23. 9. 2020|

S novým císařem začala v Japonsku éra „Krásné harmonie“. Akademik Naruhito je vášnivý ochránce přírody

V Japonsku slavnostně převzal korunovační insignie nový císař Naruhito. Formálně však usedne na trůn až po říjnové korunovaci. Prvním květnem v zemi začíná nová éra „Krásné harmonie“. Dosavadní vládce Akihito po třiceti letech abdikoval kvůli vysokému věku. Naruhito klade důraz na rodinu a je akademik celou svou duší. Bojuje také za ochranu životního prostředí. V minulosti navštívil Československo a údajně obdivuje českou hudbu.
1. 5. 2019Aktualizováno1. 5. 2019, 11:12|