TÉMA

CHKO Broumovsko

Umírala několik týdnů. Policie odložila případ upytlačené vlčice, lidské zavinění se nepodařilo prokázat

Královehradečtí kriminalisté odložili případ údajně upytlačené vlčice na Broumovsku. Nepodařilo se jim zjistit, jestli uhynutí způsobil konkrétní člověk. ČT to sdělila policejní mluvčí Iva Kormošová. Kvůli zvířeti, které bylo nedaleko obce Šonov chycené do oka a vysílením uhynulo, podali ochranáři v červnu trestní oznámení. Policie případ prošetřovala jako neoprávnění nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, týrání zvířat a pytláctví.
24. 10. 2023|

Královéhradecký kraj vydal výjimku na lov problematických vlků

Královéhradecký krajský úřad vydal výjimku na lov problémových jedinců vlka obecného. Nejde o bezprostřední povolení k odstřelu, ale o administrativní rámec, který po vyčerpání všech možností na zapuzení vlka lov umožní. Případný odstřel je až poslední možností a bude mu předcházet posouzení v takzvaném pohotovostním štábu. Opatření se týká sedmnácti honiteb na Trutnovsku. Sdělil to mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Důvodem rozhodnutí úřadu je ztráta plachosti několika jedinců v Podkrkonoší letos na jaře. Trvalý výskyt vlků byl v minulosti potvrzen v česko-polském pohraničí na severu kraje.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 13:29|

V Heřmánkovicích odstranili část německého hřbitova. Podle starostky jde o nedorozumění

Obec Heřmánkovice na Broumovsku odstranila na pokyn starostky Jany Králové (nestr.) hřbitov německých starousedlíků. Bagr zboural ve vsi v pohraničí v okrese Náchod přes padesát hrobů, což vyvolalo kritiku. Starostka to ale označila za nedorozumění, hřbitov prý chtěla pouze upravit. V Heřmánkovicích žili před druhou světovou válkou téměř výhradně Němci, kteří byli po válce odsunuti. Na případ upozornil redaktor ČT Vlastimil Weiner.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 18:51|

V Teplických skalách uhynuli na ptačí chřipku vzácní sokoli stěhovaví

V Teplických skalách na Náchodsku, v CHKO Broumovsko, o víkendu uhynuli dva sokoli, kteří tam hnízdili. Mrtvá jsou i jejich tři mláďata. Pitva Státního veterinárního ústavu prokázala nákazu ptačí chřipkou. Podle ochranářů nejsou uhynutí volně žijících ptáků kvůli ptačí chřipce výjimečná. Letos pracovníci agentury zatím na Broumovsku zaznamenali pokusy o hnízdění osmi sokolích párů. Úhynem sokolího páru v Teplických stěnách pominul důvod pro uzavření tamního okruhu pro turisty.
18. 5. 2023|

Na trati do Broumova na Náchodsku je kvůli opravám kolejí výluka, potrvá do konce května

Začala nepřetržitá výluka na trati mezi Broumovem a Policí nad Metují. Místo vlaků jezdí autobusy, cestující ale nemají garantovaný přestup na všechny navazující spoje. S omezením musí počítat také turisté mířící do Adršpašsko-teplických skal.
4. 4. 2023|

Krkonoše se staly dalším vlčím teritoriem v Česku, jsou tam zřejmě dvě smečky

V Krkonoších se v roce 2022 potvrdil trvalý výskyt vlka obecného. Jsou tam usazené zřejmě dvě vlčí smečky. Informoval o tom mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Krkonoše se tak staly dalším vlčím teritoriem v Česku. Trvalý výskyt vlků v Královéhradeckém kraji byl již dříve potvrzen na Broumovsku a také v Orlických horách.
1. 3. 2023|

Vrtulníky čistí lesy na Broumovsku. Pomáhají odvážet stromy napadené kůrovcem

Na Broumovsku pomáhají vrtulníky čistit lesy od stromů napadených kůrovcem. Je to jediný způsob, jak vykácené smrky z nepřístupného skalního terénu dostat. Lýkožrout se do severních pohraničních lesů dostal ve velkém až v letošním roce, kvůli náročné přepravě dřeva je tak nyní část přírodní rezervace Broumovské stěny veřejnosti zhruba na dva týdny nepřístupná.
13. 11. 2022|

Kůrovcové dřevo tahá z broumovských roklí lanovka. Nebezpečnou práci komplikují turisté

Těžba kůrovcového dřeva pokračuje i na Broumovsku. Ohniska lýkožrouta se tam nacházejí i v těžko přístupných terénech pískovcových skal. Jedinou možností, jak napadené stromy odsud dostat, je nasazení nákladní lanovky. Manipulaci s těžkým nákladem ale lesníkům komplikují turisté.
24. 7. 2021|

Ostrůvky divoké přírody protkané stovkami tůní nebo unikátní skalní města. Nejen to střeží už 30 let tři chráněné krajinné oblasti

K Železným horám na západě Českomoravské vrchoviny patří vedle památné Tisícileté lípy v Klokočově třeba i Keltové, roubené chalupy, dramatické rokle, táhlé hřebeny, zříceniny či přehrady, podobně jako je Broumovsko na severovýchodě Čech známé především svými skalními městy nebo Poodří v Moravskoslezském kraji pro své mimořádné rybničnaté krajiny, nad kterými krouží dravci. Aby tyto přírodní krásy nezmizely, vláda vyhlásila 27. března 1991 tato území za chráněné krajinné oblasti (CHKO). Soustavná péče už tak vrátila do krajiny například vlky nebo rysy.
27. 3. 2021|

Nocování v obytných vozech či parkování na chráněném území. Strážci přírody letos rozdávají více pokut

Více nezodpovědných řidičů letos zaznamenávají správci a strážci národních parků, chráněných krajinných oblastí i jeskyní. Za vjíždění nebo parkování na chráněná území už letos rozdali desítky pokut, někde až o polovinu více než loni. Na problém s nadměrným množstvím aut už tradičně upozorňují třeba v Adršpachu nebo v Jeseníkách. V Českém Švýcarsku řidiči letos dokonce začali nocovat v obytných vozech.
8. 8. 2020|

Do Adršpachu dojedou vlakem i ti, kdo vyrazí autem. Nová parkoviště budou v sousedních Teplicích

U nádraží v Teplicích nad Metují vzniknou nová záchytná parkoviště pro turisty mířící do Adršpachu. S jejich stavbou souhlasí správa CHKO Broumovsko. Parkoviště mají ulevit dopravně přetíženému Adršpachu – turisté, kteří se na zdejší parkoviště nevejdou, zaparkují v Teplicích a do Adršpachu dojedou vlakem.
26. 4. 2019|