TÉMA

Šalamounovy ostrovy

Klimatologovi hrozí výpověď. Odmítl se vrátit do Evropy letadlem, chce cestovat s menšími emisemi

Klimatologovi, zaměstnanci Institutu pro světovou ekonomiku (IfW) v Kielu, hrozí výpověď za to, že se odmítl narychlo vrátit do Německa letadlem ze Šalamounových ostrovů, kde dokončil výzkum v terénu. O případu informoval britský deník The Guardian.
4. 10. 2023|

Mocnosti zápasí o nerozvinuté země v Tichomoří. Mají velký strategický význam

Západ hledá spojence mezi ostrovními státy v Tichomoří. Tento týden oblast kromě amerických ministrů navštívil i francouzský prezident. Postoj dlouho přehlížených a nerozvinutých zemí zásadně ovlivňuje bezpečnost v oblasti, kde získává převahu Čína.
29. 7. 2023|

Zemětřesení v Indonésii má již 268 obětí

Počet obětí pondělního zemětřesení na indonéském ostrově Jáva stoupl na 268 a 151 lidí se stále pohřešuje. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na indonéský úřad pro řešení katastrof. Dalších tisíc lidí utrpělo zranění. Konzulární odbor indonéského ministerstva zahraničí oficiálně potvrdil, že mezi zraněnými nejsou žádní cizinci, sdělila mluvčí české diplomacie Mariana Wernerová.
22. 11. 2022Aktualizováno22. 11. 2022, 14:00|

První tichomořští mořeplavci migrovali za ženami. Ty byly základem společnosti

První mořeplavci, kteří se před téměř třemi tisíci lety vydali kolonizovat odlehlé tichomořské ostrovy, byli společností organizovanou kolem žen. Naznačila to analýza DNA těchto lidí.
15. 7. 2022|

Čína a USA soupeří o vliv v Indo-Pacifiku, ve hře je Tchaj-wan i tichomořské ostrovy

Česko odstartovalo Pražský dialog k Indo-Pacifiku, který navštívila i náměstkyně amerického ministra zahraničí Camille Dawsonová. Ve stínu války na Ukrajině se tam odehrává mocenský souboj, o sféry vlivu soupeří především Spojené státy s Čínou.
14. 6. 2022|

Čínský ministr vyrazil na diplomatickou tour do Pacifiku. Snaží se posílit vliv a získat strategické pozice

Čínsky ministr zahraničí Wang I vyrazil na desetidenní tour po deseti ostrovních zemích v Tichém oceánu, s nimiž chce Peking uzavřít rozsáhlé bezpečnostní a hospodářské smlouvy, a posílit tak svůj ekonomický vliv. Oblast má i zásadní strategický význam. Cestu začal na Šalamounových ostrovech a skončit by měl na Fidži.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 20:03|

Čínská snaha o velkou pacifickou dohodu selhala. Nejméně jeden tichomořský stát byl proti

Číně se nepodařilo prosadit svůj plán na uzavření rozsáhlé bezpečnostní a hospodářské dohody s tichomořskými státy, která by značně rozšířila vliv Pekingu v regionu. Po skončení virtuální schůzky ministrů zahraničí Číny a zemí Pacifiku o tom informovala agentura Reuters. Peking ale v oblasti uzavřel řadu bilaterálních dohod.
30. 5. 2022|

Podmořská žraločí sopka je zase aktivní. Vědci se těší na neobvyklé zážitky

Americká agentura NASA ve své zprávě popsala, že v sopce Kavachi přezdívané Sharkano, která se nachází na Šalamounových ostrovech u pobřeží Papuy-Nové Guineje, se děje něco pozoruhodného. Tento podmořský vulkán podle nových dat z 19. května začal po půlroční aktivitě opět soptit.
29. 5. 2022|

Čína se snaží dostat malé země Tichého oceánu na svou stranu. Soupeří o vliv se Spojenými státy

Čínský ministr zahraničí Wang-I zahájil velké turné po malých zemích Tichého oceánu. Cílem desetidenní cesty po osmi státech je posílit pozici asijské velmoci v soupeření se Spojenými státy. Ty v pondělí oznámily vznik indo-pacifického fóra spolupráce. Jeho deset členů včetně Austrálie, Japonska nebo Vietnamu chce navýšit vzájemný obchod a odrážet rostoucí ambice Pekingu.
27. 5. 2022|

Kvůli zavlečeným případům roste v Číně xenofobie, podle Pekingu Rusko selhalo

Čína nezvykle tvrdě a otevřeně kritizuje svého tradičního spojence Rusko. Viní jej z nezvládnutí současné epidemie koronaviru. Většina zavlečených případů nákazy do Číny totiž pochází právě z Ruska. Guvernér amerického státu New York Andrew Cuomo řekl, že neuposlechne příkazy prezidenta Donalda Trumpa ohledně opětovného spuštění ekonomiky, pokud by to ohrozilo životy Newyorčanů.
14. 4. 2020Aktualizováno14. 4. 2020, 22:03|
Obrazem

Cyklisté blokující dopravu i aktivisté předstírající smrt. Lidé po světě demonstrují kvůli klimatu

Aktivisté ve 2,5 tisících městech v téměř sto šedesáti zemích světa na pátek svolali protestní akce na podporu ochrany klimatu. Stovky tisíc lidí demonstrovaly třeba v Austrálii či Německu, kde místy blokovaly dopravu. Postupně se připojily další země, včetně České republiky. Převážně mladí účastníci chtějí přimět světové vůdce, kteří se příští týden sejdou v New Yorku na klimatickém summitu, aby přijali opatření s cílem zabránit světové ekologické katastrofě.
20. 9. 2019Aktualizováno20. 9. 2019, 19:55|

Na indonéských ostrůvcích objevili dva nové druhy ptáků. Oba mají veliké kruhy kolem očí

Přírodovědci identifikovali na jednom z indonéských ostrovů dva nové druhy ptáků – kruhooček. Tým profesorky Nicoly Marplesové svůj poznatek publikoval v odborném časopise Zoological Journal of the Linnean Society.
26. 4. 2019|