TÉMA

Bataclan

Francie si připomněla osm let od útoku islámských teroristů v Paříži

Francie si v pondělí připomněla nejkrvavější atentát svých dějin. Před osmi lety zaútočilo teroristické komando takzvaného Islámského státu na několika místech v Paříži. Při hromadné střelbě a výbuších zahynulo 130 nevinných obětí. Policie zlikvidovala sedm teroristů. Jediného útočníka, který přežil, a jeho devatenáct kompliců soud vloni odsoudil v procesu století.
13. 11. 2023|

Ve Francii byl Abdeslam odsouzen za terorismus na doživotí, nyní ho čeká další soud v Belgii

Salah Abdeslam, kterého francouzská justice koncem června odsoudila k doživotnímu vězení za teroristické útoky v Paříži z roku 2015, byl odvezen z francouzské věznice, aby mohl být vydán do Belgie. V zemi, v níž se narodil, ho totiž čeká další proces v souvislosti s teroristickým útokem v Bruselu v březnu 2016.
13. 7. 2022|

Doživotní trest pro Salaha Abdeslama za útoky v Paříži platí. Neodvolal se

Salah Abdeslam, kterého soud ve Francii koncem června poslal na doživotí do vězení za teroristické útoky v Paříži v roce 2015, se proti verdiktu neodvolal. Informovala o tom v úterý agentura AFP s odkazem na vyjádření prokuratury. Znamená to, že rozsudek je pravomocný.
12. 7. 2022|

Salah Abdeslam byl za teroristické útoky v Paříži odsouzen na doživotí

Francouzský soud ve středu odsoudil na doživotí bez možnosti předčasného propuštění Salaha Abdeslama, jediného přeživšího ze strůjců teroristických útoků v Paříži v roce 2015. Z terorismu kromě něj dříve uznal vinnými také dalších 18 obžalovaných. Odsouzené osoby mají deset dní na to, aby se proti verdiktu odvolaly. Při atentátech na hudební klub Bataclan a další místa v Paříži 13. listopadu 2015 zemřelo 130 lidí.
29. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 22:06|

Doživotí bez možnosti propuštění, žádá prokuratura pro strůjce teroristických útoků v Paříži

Francouzská prokuratura žádá pro jediného přeživšího ze strůjců teroristických útoků v Paříži z listopadu 2015, Salaha Abdeslama, doživotní trest bez možnosti propuštění. Výjimečný trest odpovídá podle prokurátorky Camille Hennetierové nesmírné závažnosti činů.
10. 6. 2022|

Přeživší terorista z útoků v Paříži u soudu prohlásil, že nikoho nezabil

Hlavní podezřelý z teroristických útoků v Paříži z roku 2015 Salah Abdeslam ve středu u soudu odmítl, že by někoho zabil nebo komukoliv ublížil. Prohlásil také, že miluje Islámský stát, který Západ považuje za teroristickou organizaci. O procesu ve Francii informovaly světové agentury a místní média.
9. 2. 2022Aktualizováno9. 2. 2022, 20:17|

Francie si připomněla oběti útoků na Bataclan a další místa v Paříži, uplynulo od nich šest let

Francie si připomíná oběti série teroristických útoků v Paříži. Před šesti lety, 13. listopadu 2015, při nich zemřelo 130 lidí a více než tři sta padesát dalších utrpělo zranění. Pietní akty se konaly za přítomnosti premiéra Jeana Castexe na různých místech Paříže a jejího předměstí Saint-Denis, které byly dějišti islamistických útoků. Vzpomínky se konají v době, kdy Francie sleduje proces s obviněnými z atentátů.
13. 11. 2021|

Vláda o riziku útoku věděla, neměla ale konkrétní indicie, řekl Hollande u soudu s teroristy z Paříže

Bývalý francouzský prezident François Hollande vystoupil jako svědek před soudem v procesu s muži, kteří jsou obviněni z podílu na teroristických útocích v Paříži z 13. listopadu 2015. Zemřelo při nich 130 lidí. Vláda podle Hollanda věděla o hrozícím nebezpečí, ale bez konkrétních indicií, kdy a kde by k útoku mohlo dojít. Exprezidenta předvolala asociace zastupující oběti a raněné během útoku Life for Paris. Hollandovo svědectví provázela přísná bezpečnostní opatření.
10. 11. 2021|

Salah Abdeslam obviněný z útoku na Bataclan promluvil u soudu

U soudu v Paříži v úterý vypovídal jediný přeživší ze skupiny teroristů, kteří 13. listopadu 2015 zaútočili v centru Paříže a zabili sto třicet lidí. Obžalovaný Salah Abdeslam měl možnost hovořit o svém charakteru, o dětství, práci mechanika u dopravního podniku nebo o návštěvách barů a kasin. Jeho výpovědi předcházelo pět týdnů svědectví přeživších útoků a pozůstalých po obětech. O vývoji soudního přelíčení informovala francouzská televize BFM TV.
2. 11. 2021|

Přeživší teroristických útoků v Bataclanu již několik týdnů soudu popisují hrůznou noc

Soud se strůjci teroristických útoků v Paříži pokračuje dalšími výpověďmi svědků. Neštěstí si vyžádalo 130 mrtvých a přes 370 zraněných. Šlo o největší teroristický útok spáchaný v Evropě od atentátů na vlaky v Madridu a přihlásil se k němu takzvaný Islámský stát.
21. 10. 2021Aktualizováno21. 10. 2021, 19:47|

Na krveprolití té noci žádný výcvik nestačil, svědčil o pařížských teroristických útocích jeden z četníků

U soudu v úterý vypovídali četníci, kteří byli svědky pařížských teroristických útoků z 13. listopadu 2015, při kterých zemřelo až 130 lidí. Uvedli, že je stále pronásledují hrozivé výjevy z noci, kdy k útokům došlo. Podle odhadů organizací, které svědkům atentátů poskytují pomoc, by před soudem mohlo vystoupit až tři sta obětí, které přežily. Hlavním obviněným je Salah Abdeslam, který je považován za jediného přeživšího přímého spolupachatele atentátů.
28. 9. 2021|

Začal soud se strůjci teroristických útoků z Paříže, Abdeslam se označil za vojáka IS

V Paříži za přísných bezpečnostních opatření začal proces s obžalovanými ze série koordinovaných útoků na různých místech Paříže ze 13. listopadu 2015. Při explozích a následné střelbě tehdy zemřelo sto třicet lidí, nejvíce v hudebním klubu Bataclan, a stovky dalších utrpěly zranění. Obžalovaný Salah Abdeslam, který je považovaný za jediného přeživšího přímého spolupachatele atentátů, se na úvod soudu označil za vojáka teroristické organizace Islámský stát (IS) a později si hlasitě stěžoval na zacházení ze strany francouzské justice. Největší soudní proces v novodobých dějinách Francie má trvat do května příštího roku.
8. 9. 2021Aktualizováno8. 9. 2021, 20:55|

Neúspěšný útočník z francouzského rychlovlaku dostal doživotí

Soud v Paříži uložil trest doživotního vězení muslimskému radikálovi Ajjúbu Chazzanímu, který v srpnu 2015 zaútočil střelnými zbraněmi na cestující v rychlovlaku Thalys na lince z Amsterdamu přes Brusel do Paříže. Atentátníka přemohli tři Američané.
17. 12. 2020|

Ve Francii začal soud kvůli atentátu v rychlovlaku Thalys. Útočníkovi hrozí doživotí

Za přísných bezpečnostních opatření začal v Paříži proces s Ajjúbem Chazzaním, který se v roce 2015 pokusil spáchat atentát v rychlovlaku Thalys. Krveprolití tehdy zabránili tři Američané. Proces by měl trvat do 17. prosince, informovala agentura AFP.
16. 11. 2020|

Ztichlá Paříž si připomíná oběti teroristického útoku z roku 2015

Francie si připomíná pětileté výročí teroristických útoků v Paříži, které si vyžádaly 130 obětí. Premiér Jean Castex v doprovodu pařížské starostky Anne Hildagové vzdal na několika místech ve městě hold zemřelým. V Paříži platí přísná bezpečnostní opatření, vzpomínkové akce se kvůli epidemii covidu-19 konají jen v malém počtu lidí.
13. 11. 2020|

Pět let od teroristických útoků v Paříži jsou islamisté stále hrozbou, naposledy zabíjeli ve Vídni

Při šesti teroristických útocích v Paříži v listopadu 2015 zahynulo 129 lidí, jeden člověk zemřel později v nemocnici, přes 350 dalších lidí bylo zraněno, zemřelo i sedm atentátníků. Teroristé stříleli z útočných pušek v klubu Bataclan a na několika místech v centru Paříže. I přes zavedení specifických bezpečnotních opatření zůstává terorismus ve Francii a Evropě zásadním problémem. Naposledy islamisté útočili na začátku listopadu ve Vídni.
13. 11. 2020|

Pařížské útoky se dostanou před soud. Prokuratura obžalovala 20 lidí

Vyšetřující soudci ve Francii vznesli za teroristické útoky v Paříži z listopadu 2015 žalobu proti dvaceti lidem. Mimo jiné i proti Salahu Abdeslamovi, který je považován za jediného přeživšího z útočníků. V pondělí o tom informovala francouzská prokuratura. Teroristické útoky v Paříži si vyžádaly životy 130 lidí. Termín procesu znám není, podle médií by ale mohl začít v roce 2021.
16. 3. 2020|

Ani smrt neochránila před spravedlností. V Paříži zazněly tresty pro francouzské islamisty

Tresty od pětadvaceti let až po doživotí vynesl v pátek soud v Paříži nad Francouzi, kteří v Sýrii a Iráku působili v řadách samozvaného Islámského státu (IS). Proces se čtyřiadvaceti obžalovanými byl prvním svého druhu. Vedl se i přes to, že mnozí nich v bojích zemřeli. Francie zároveň řeší citlivou otázku návratu asi pěti set francouzských islamistů z Blízkého východu.
17. 1. 2020|

Němci dopadli Bosňana podezřelého z napojení na pařížské útočníky, muž údajně načerno prodával zbraně

Policisté v německé spolkové zemi Sasko-Anhaltsko zatkli muže v souvislosti s pařížskými útoky z listopadu 2015, jejichž cílem se stal i koncertní sál Bataclan. Na devětatřicetiletého Bosňana vydala evropský zatykač Belgie. Vyšetřovatelé muže označovaného jako Adis A. podezřívají z ilegálního obchodování se zbraněmi.
27. 6. 2019|
Požár Notre-Dame

Kněz zachránil z hořící Notre-Dame trnovou korunu. Kaplan pařížských hasičů pomáhal už v Bataclanu

Boj s ničivým požárem katedrály Notre-Dame má kromě stovek hasičů ještě minimálně jednoho hrdinu. Stal se jím kaplan pařížského hasičského sboru Marc Fournier, který se do hořící budovy vydal, aby zachránil cenné relikvie. Z plamenů se mu podařilo vynést i trnovou korunu. Kněz se vyznamenal už při teroristickém útoku v pařížském klubu Bataclan.
16. 4. 2019|