TÉMA

Rezidenti

Ústavní soud zrušil část vyhlášky Tchořovic, místní za odpad platili méně než chataři

Ústavní soud zrušil část vyhlášky Tchořovic na Strakonicku o místním poplatku za odpady, která zavedla slevu dvě stě korun pro lidi přihlášené k trvalému pobytu v obci. Návrh na zrušení části vyhlášky podalo ministerstvo vnitra, které předpis považovalo za diskriminační vůči majitelům chat. Resort už dříve také pozastavil platnost předpisu. Obec podle starosty Pavla Šedy (TCHOŘOVICE 1) zvažuje, jak bude postupovat dál.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 11:14|

Obyvatele Prahy trápí parkování. Město chce omezit vjezd do centra nebo změnit pravidla modrých zón

Omezení dopravy v centru Prahy, reforma parkovacího systému nebo dostavba okruhů v metropoli. Témata, která řeší jak vedení hlavního města, tak jeho obyvatelé. Problémy s parkováním mají i turisté. Dopravní situaci v hlavním městě se věnoval zpravodajský speciál Sečteno.
8. 8. 2023|

Stát více podporuje výchovu mladých praktiků. Absolventů, kteří se školí v ordinacích, letos přibude o polovinu

Do ordinací praktiků letos nastoupí více začínajících neatestovaných lékařů. Ministerstvo zdravotnictví na ně navíc bude posílat vyšší dotaci. Chce tak nastartovat generační obměnu – každý druhý praktik je v současnosti šedesátník nebo ještě starší – a také zlepšit dostupnost péče. Potíž ovšem je, že ze zkušených lékařů, kteří by měli absolventy školit, se to vyplatí hlavně praktikům pro dospělé. Ministerská podpora tak nebude mít velký vliv na dostupnost praktických lékařů pro děti.
4. 1. 2023|

Čína se pomstila za víza pro Hongkonžany. Přestala uznávat pasy Britům v zámoří

Čína přestala uznávat pasy pro britské občany v zámoří, reaguje tím na vízový program Spojeného království, který otevírá obyvatelům Hongkongu cestu k ostrovnímu občanství. Peking zvažuje držitelům těchto pasů rovněž zakázat vykonávání veřejných funkcí a odebrat jim právo volit. Británie předpokládá, že vízový program pro lidi z Hongkongu během následujících pěti let využije zhruba tři sta tisíc lidí.
2. 2. 2021|

Chystá se rozšíření modrých zón v Praze 2. V některých ulicích by zaparkovali jen rezidenti

V Šumavské, Kladské nebo třeba v oblasti pod Nuselským mostem by podle záměru Prahy 2 měli v budoucnu zaparkovat jen rezidenti. Radní městské části poslali návrh změn parkovací komisi hlavního města. Ta o nich rozhodne na zasedání 8. ledna. Nutnost rozšíření modré zóny podle mluvčí Prahy 2 Andrey Zoulové vychází z analýzy Technické správy komunikací (TSK). Ukázala, že obyvatelé některých částí Prahy 2 – například Vinohrad – často nemají kde zaparkovat.
19. 12. 2019|

Praha krotí víkendový hluk. Do Dlouhé ulice, ráje restaurací a klubů, nesmí v noci auta

Pro nerezidenty a taxi bude v pátek od 22 hodin zakázán vjezd do pražské Dlouhé třídy a okolních ulic. Zákaz bude platit do sobotní třetí hodiny ranní. Cílem je zmírnit noční ruch, na který si stěžují místní obyvatelé. Kromě Dlouhé se uzavírka týká ulic V Kolkovně, Rámové, Masné a části ulic Kozí a Rybná. V ulici Dušní se v dotčené časy bude obracet jednosměrnost. Dodržování zákazu budou kontrolovat policisté a městští strážníci. Praha 1 o uzavírce informuje na svém webu.
12. 4. 2019|