TÉMA

Kosmonautika

Írán vypustil na oběžnou dráhu tři satelity pomocí nosné rakety Símorgh

Írán vypustil na oběžnou dráhu tři satelity pomocí nosné rakety Símorgh, kterou vyvinulo ministerstvo obrany. S odvoláním na Klub mladých novinářů, zpravodajský portál napojený na státní televizi IRIB, o tom informovala agentura Reuters.
28. 1. 2024|

Zemřel vojenský pilot Oldřich Pelčák, Remkův náhradník při letu do vesmíru

Zemřel vojenský pilot Oldřich Pelčák, bylo mu 79 let. Informaci o jeho úmrtí zveřejnil na Facebooku Vojenský historický ústav a sdílely ji i další spolky a lidé zabývající se letectvím a kosmonautikou. Pelčák ve druhé polovině 70. let jako jeden ze dvou Čechoslováků absolvoval náročný výcvik v Hvězdném městečku nedaleko Moskvy. Na palubu kosmické lodi Sojuz 28 však nakonec nastoupil Vladimír Remek, který v březnu 1978 strávil téměř osm dní na oběžné dráze.
7. 10. 2023|

Sankce zastavují výrobu v ruském centru autoprůmyslu

Ruské město Kaluga a tamní závody zahraničních automobilek tvrdě zasáhly západní sankce uvalené v posledních týdnech na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Tisíce zaměstnanců automobilových závodů jsou momentálně bez práce a ceny potravin v obchodech rostou. Evropské státy navíc připravují další sankce.
6. 4. 2022|

NASA začala s napínáním slunečního štítu Webbova teleskopu

Inženýři americké vesmírné agentury NASA kolem 16:00 SEČ začali s napínáním štítu na vesmírném teleskopu Jamese Webba, který bude aparát chránit před teplem slunečního záření. Oznámili to na tiskové konferenci, během níž rovněž potvrdili, že devět dní po startu ze Země je zařízení v dobré kondici, ačkoliv v posledních dnech tým narazil na dvě drobné komplikace. Teleskop k pondělku urazil již přes 60 procent cesty na svou cílovou pozici vzdálenou přes 1,5 milionu kilometrů od Země.
3. 1. 2022|

Jak dostat člověka do vesmíru? Ruská cesta má začátek v bahně Rjazaně

Když 12. dubna 1961 obletěl Jurij Gagarin jako první člověk Zemi, nespadl tento úspěch z nebe – šlo o výsledek nápadů, myšlenek a práce desítek tisíc lidí. Kdo ale Gagarinovi a jeho následovníkům cestu do vesmíru otevřel nejvíc? V případě Ruska bezpochyby vizionářský matematik Konstantin Ciolkovskij.
10. 4. 2021Aktualizováno12. 4. 2021, 13:13|

Gagarin nás všechny pozval do vesmíru

Dvanáctého dubna je to šedesát let od chvíle, kdy člověk poprvé obletěl Zemi. Sovětský kosmonaut Jurij Gagarin otevřel lidstvu úplně nové možnosti, sám za to ale zaplatil nejvyšší cenu.
7. 4. 2021Aktualizováno12. 4. 2021, 09:06|

Z Bajkonuru odletěla na ISS nová posádka

Z kosmodromu Bajkonur v pátek ráno odstartovala v ruské lodi Sojuz MS-18 trojčlenná posádka, která zamířila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Cesta by měla dvěma ruským kosmonautům a americkému astronautovi trvat méně než tři a půl hodiny. Roskosmos pro tuto příležitost pokřtil vesmírnou loď jménem kosmonauta Jurije Gagarina, který jako první člověk letěl do vesmíru před 60 lety – přesně 12. dubna 1961.
9. 4. 2021|

Sovětskou odpovědí na americké přistání na Měsíci byl Lunochod 1. Jeho povrch brázdil 322 dní

Před pěti desetiletími se poprvé v historii kosmonautiky po povrchu Měsíce rozjela robotická kola. Sovětskému kosmickému vozítku Lunochod 1 trvala cesta k zemské družici necelých sedm dní, svého cíle dosáhlo 17. listopadu 1970. Dálkově řízený robot na Měsíci zkoumal terén, sbíral vzorky hornin a pořizoval snímky.
17. 11. 2020|

Zemřel popularizátor astronomie a kosmonautiky Marcel Grün

V pondělí 2. listopadu zemřel bývalý ředitel Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy, popularizátor astronomie a kosmonautiky Marcel Grün. Bylo mu 73 let. O jeho úmrtí informovali zástupci hvězdárny. Grün patřil k nejznámějším popularizátorům vědy v Česku.
3. 11. 2020|

Drak zařval. Loď Crew Dragon se při cestě atmosférou chovala jako živá, řekli astronauti

Astronauti amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Robert Behnken a Douglas Hurley prohlásili, že jejich loď Crew Dragon při průletu zemskou atmosférou „ožila“ a „vydávala zvuky jako nějaké strašlivé zvíře“. Kosmická loď vracející se z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v neděli dosedla podle plánu na hladinu Mexického zálivu.
5. 8. 2020|

Crew Dragon odstartoval. První soukromá loď s lidmi ukončí závislost USA na Rusku

Astronauti NASA Robert Behnken a Douglas Hurley s novou lodí Crew Dragon odstartovali do vesmíru. Zahájili éru soukromých letů a ukončili devítiletou závislost USA na ruských lodích Sojuz při přepravě mezi Zemí a Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Tam přistanou v neděli v 16:29 SELČ. Ve středu večer odlet zmařily nepříznivé povětrnostní podmínky.
30. 5. 2020Aktualizováno30. 5. 2020, 23:13|

Zemřela matematička, která astronautům v NASA počítala dráhy prvních letů do vesmíru

Ve věku 101 let zemřela Katherine Johnsonová, americká matematička, jejíž výpočty pomohly Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) vysílat astronauty na oběžnou dráhu i k Měsíci. Byla u všech důležitých letů, od programu Mercury až po raketoplány. Jako první žena se prosadila v do té doby mužském prostředí. Pro astronauty byla zárukou, že dráha jejich letu je spočítaná správně.
24. 2. 2020|

Ruská kosmonautika je v krizi, lesk jí má vrátit nový ambiciózní program

Kosmonautika patřila v Rusku v sovětských dobách k prestižním a sledovaným oborům. Po rozpadu Sovětského svazu ale nastal útlum. Dnes je v krizi a kosmický program doprovázejí dluhy, finanční skandály a nehody. Chystaná vesmírná expanze má dostat Rusko na Měsíc i na Mars, chybí ale technika i odborníci.
12. 4. 2019|