TÉMA

Aleš Chmelař

Okupační jednotky se snaží obklíčit Kyjev. Ukrajinci tvrdí, že odrazili agresory v Mykolajivě

Ruské síly se soustředí na obklíčení Kyjeva a na oslabení odporu na zablokovaných sídlištích, uvedl v pátek ráno generální štáb ukrajinské armády. Jediným velkým městem, které od začátku invaze ruská armáda ovládla, je jihoukrajinský Cherson, pokračují ale tvrdé boje o Charkov, po metropoli druhé největší město v zemi. Dalšímu ostřelování čelil severoukrajinský Černihiv. Bojuje se také o strategický přístav Mariupol, který sice zůstává pod ukrajinskou kontrolou, město ale pravděpodobně obklíčily ruské síly. Ruští vojáci poprvé vkročili do ukrajinského černomořského přístavního města Mykolajiv, museli z něj ale ustoupit.
4. 3. 2022Aktualizováno4. 3. 2022, 20:25|

Násilná migrace z Běloruska je operace chystaná deset let, tvrdí polský poradce

Litva a Polsko vyhlásily nouzový stav kvůli situaci na hranicích s Běloruskem, kde se shromáždily tisíce migrantů. Ti se chtějí dostat do Evropské unie, dle Bruselu jde ale o provokaci ze strany režimu Alexandra Lukašenka. Podle šéfporadce polského ministra zahraniční Przemyslawa Zurawského se jedná o dlouho plánovanou operaci ze strany Běloruska a Ruska, která má mířit proti Polsku, Litvě a celé EU. Dle náměstka českého ministra zahraničí Aleše Chmelaře jde o pokus narušit integritu unijních hranic. Řekli to v Událostech, komentářích.
10. 11. 2021|

Rusko potvrdilo paritu diplomatů. Omezení technických pracovníků je komplikace, připouští česká diplomacie

Ruské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že ke konci května se sníží počty pracovníků na české ambasádě v Moskvě a ruském velvyslanectví v Praze tak, aby si vzájemně odpovídaly. Omezit chce také počet na místě najatých pracovníků. Černínský palác připustil, že to je problematické. Pobaltské státy na znamení solidarity s Českem vyhostí ruské diplomaty. Litva označila za nežádoucí osoby dva pracovníky, Lotyšsko a Estonsko po jednom. Ruský prezident Vladimir Putin nařídil vypracovat seznam „nepřátelských zemí“, jejichž diplomatická zastoupení v Rusku budou mít omezenou možnost zaměstnávat místní síly.
23. 4. 2021Aktualizováno23. 4. 2021, 21:23|

EMA připustila souvislost mezi vakcínou AstraZeneca a krevními sraženinami

Výskyt krevních sraženin může být velmi vzácným vedlejším účinkem očkovací látky firmy AstraZeneca. Po podrobném hodnocení desítek případů úmrtí či zdravotních obtíží k tomu dospěla Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Její šéfka Emer Cookeová nicméně zdůraznila, že látka britsko-švédské firmy je velmi efektivní a její přínos v boji proti nemoci covid-19 stále převyšuje možná rizika. EMA ponechala rozhodnutí, jak s vakcínou nakládat, na členských státech, jejichž ministři zdravotnictví se však na jednotné pozici během večerní videokonference neshodli.
7. 4. 2021Aktualizováno7. 4. 2021, 23:30|

Černínský palác si předvolal ruského velvyslance a vyzval k propuštění Navalného

České ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. Náměstek ministra Aleš Chmelař protestoval proti odsouzení opozičního lídra Alexeje Navalného a brutálním zásahům policie proti pokojným demonstrantům v Rusku. Resort vyzval Moskvu k okamžitému propuštění opozičního politika. Podle ruského velvyslanectví je vměšování Prahy do vnitřních záležitostí Ruska nepřípustné.
3. 2. 2021Aktualizováno3. 2. 2021, 21:48|

Česko vyhostilo dva ruské diplomaty kvůli kauze s ricinem. Moskva hrozí odplatou

Česko vyhostilo dva ruské diplomaty v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin. Kauza byla smyšlená a byla důsledkem sporů mezi pracovníky ruského velvyslanectví v Praze, když jeden z nich zaslal českým tajným službám falešné informace. Oznámili to premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Ruská diplomacie označila vyhoštění diplomatů za provokaci a nepřátelský krok a pohrozila odplatou.
5. 6. 2020Aktualizováno5. 6. 2020, 22:36|
Události komentáře

Evropa po brexitu: Johnson bude hrát tvrdě, míní Vondra. Vyjednavači animozity překonají, věří Špidla

Vyjednávání o vztazích EU s Británií po odchodu Spojeného království z osmadvacítky bude náročné, shodli se v Událostech, komentářích politici a diplomaté. Vesměs doufají, že převládne pragmatický přístup nad emocemi. Všichni také věří, že se nechystá další „exit“ jiné členské země.
1. 2. 2020|
Události komentáře

Sankce vůči Pekingu nejsou na místě, věří Chmelař. Podle expertů Čína se zásahem v Hongkongu čeká kvůli obchodu

Česko dále podporuje požadavky demonstrantů v Hongkongu, protesty ale musí být nenásilné, zdůrazňuje náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař (ČSSD). Ekonomické sankce vůči Pekingu zatím nejsou na místě, dodal v Událostech, komentářích. Poslanec Leo Luzar (KSČM) varuje před vyvoláním globální ekonomické války. Hospodářských dopadů se podle analytika týdeníku Euro Miroslava Zámečníka obává i Peking. Sinolog Martin Hála ale podotýká, že Hongkong už pro čínskou ekonomiku není zdaleka tak nepostradatelný jako kdysi.
23. 11. 2019|
Interview ČT24

Británie ještě neodešla, a už pociťuje následky brexitu, řekl náměstek Chmelař

Velká Británie je hospodářsky destabilizovaná, dostala se do ústavní krize a nedaří se jí navazovat nová spojenectví se zeměmi mimo EU, uvedl v pořadu Interview ČT24 náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař (ČSSD).
17. 10. 2019|
Události komentáře

Vypovězením smlouvy Praha nic neztratí, mohla ale počkat. Politici hodnotí dopad na česko-čínské vztahy

Proti sesterské smlouvě mezi Prahou a Pekingem mnozí radní protestovali už před třemi lety a městu kontrakt nepřinesl konkrétní pozitiva, míní radní Hana Marvanová (nestr. za STAN). Předseda KSČM Vojtěch Filip nechce podceňovat, kolik do metropole míří čínských turistů, o které by nyní Praha mohla přijít. Podle Aleše Chmelaře (ČSSD) vypovězení smlouvy nebude mít zásadní vliv na vztahy Česka a Číny.
11. 10. 2019|

Johnson se stylizuje do Churchilla, chce vejít do historie, říká Chmelař. Zatím to tak nevypadá, dodává

Evropský parlament nehodlá schválit dohodu o odchodu Velké Británie bez otevřených hranic v Irsku. Dodává, že premiér Boris Johnson nepřichází s alternativou, a tvrdý brexit je proto stále reálný. Náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař (ČSSD) je toho názoru, že pravděpodobnost dohody či odkladu britského odcházení je nyní vyšší, neboť britský parlament prosadil zákon znemožňující brexit bez dohody. „Lehký optimismus“ cítí i v Bruselu.
19. 9. 2019|

Moskva pohrozila Česku odvetou za plány na přemístění Koněvovy sochy

Rusko v pátek pohrozilo odvetou za plány zastupitelů šestého pražského obvodu přemístit sochu maršála Ivana Koněva. Podle ruského ministerstva zahraničí může rozhodnutí Prahy 6 poškodit rusko-české vztahy a nezůstane bez odpovědi. Podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je spor záležitostí pro věcnou diskusi a není v něm prostor pro výhrůžky nebo hrozby sankcemi.
13. 9. 2019|
Otázky Václava Moravce

Zrušit sankce vůči Rusku? Když slyšíme hlas Salviniho, slyšíme hlas Kremlu, míní Svoboda

Diplomatickou cestou Evropská unie v uplynulých letech prodlužovala protiruské sankce. Naposled se tak stalo v posledním červnovém týdnu. Nicméně Rusko podle prezidenta Vladimira Putina na sankce nedoplácí tolik, jako Evropská unie. Podle europoslanců Jana Zahradila (ODS) a dosluhujícího Pavla Svobody (KDU-ČSL) ale ani v novém uspořádání po volbách do evropského parlamentu není patrné, že by od nich EU chtěla upustit.
30. 6. 2019|
Brexit

Neřízený brexit je nejhorší možnost, míní unijní ministři den před rozhodujícím summitem

Nejhorší variantou brexitového vývoje by byl britský odchod z Evropské unie, který by se neřídil žádnou dohodou. V Lucemburku to uvedli mnozí účastníci úterního jednání Rady pro všeobecné záležitosti, která připravuje středeční mimořádný summit EU. Ten bude posuzovat novou žádost britské premiérky Theresy Mayové o odklad brexitu. V návrhu závěrů schůzky, o jejichž podobě budou ještě v úterý večer diplomaté jednat, zatím cílové datum chybí. Šéf Evropské rady Donald Tusk v dopise, jímž premiéry a prezidenty na summit zve, v úterý večer uvedl, že odklad by měl být nejvýše roční.
9. 4. 2019Aktualizováno9. 4. 2019, 19:57|