TÉMA

Albatros

Štědrého večera 1953 se v Šakvicích nedožilo přes sto lidí. Zabil je opilý strojvedoucí

Štědrý den je obvykle považován za období klidu po předvánočním nákupním shonu, je dnem, na který se těší děti celý rok, a v žádném případě to není moment, kdy by musela truchlit celá tisícihlavá vesnice i široké okolí. V roce 1953 se to ale stalo. Na Štědrý den toho roku se stala druhá nejtragičtější železniční nehoda v české historii. Byla navíc mimořádně bizarní – hlavní roli hrál alkohol a značně prodloužená předvánoční směna posádky parní lokomotivy.
23. 12. 2023|

Změny sazeb DPH pocítí zákazníci kadeřnictví, ne ale všichni. Nakladatelé debatují o zlevnění knih

Změny v sazbách daně z přidané hodnoty se významně projeví ve službách. Někde dokonce skokově. To se týká oborů, které politici během epidemie zařadili do nejnižší sazby – například kadeřníků nebo obuvníků. Vládní balíček je vrací do základní jednadvacetiprocentní sazby. Koncoví zákazníci to ale ve všech provozovnách nepocítí stejně. Řada menších podnikatelů totiž DPH neplatí. Změny by se měly dotknout také oblasti kultury. U knih má být nově DPH nulová. Naopak vyšší daní má být zatíženo vstupné do divadel nebo na koncerty.
19. 5. 2023|

Česká západní dráha je tratí snů o Západu, pohádek, ale i nenaplněných vizí. Z Plzně do Prahy jezdí vlaky 160 let

Velká sláva byla v Praze 14. července 1862. Vlastně to nebylo přímo v Praze, ale na jejím předměstí Smíchově. Nebylo to poprvé, kdy přijel do Prahy (nebo těsně k ní) parní vlak, ale stále to byla novinka. Česká západní dráha, která na Smíchově nově končila, vedla z Plzně a zároveň nabízela spojení do Bavorska. Západní dráha je i přes mnoho proměn dodnes jednou z nejkrásnějších tratí – od údolí Berounky po svahy Českého lesa – a před rokem 1989 to byla pro mnohé také vysněná trať. „Její“ expresy do Paříže a do Mnichova byly jedněmi z mála vlaků na Západ.
14. 7. 2022|

Nakladatelům chybí papír. Knihy na vánoční trh tak budou zdražovat

Loni knižní trh omezila pandemie, letos se k potížím nakladatelů přidal nedostatek papíru. Potýkají se s ním největší hráči tuzemského trhu i ti, kteří mají v edičních plánech jen desítky titulů ročně. Knihy by kvůli tomu mohly ještě letos podražit. Problém je podle nakladatelů v celé Evropě a zřejmě souvisí i s čínským trhem. Pro velké nakladatele problém znamená výpadek tržeb v řádu milionů korun.
9. 9. 2021|

Věřitel dostane 7,7 milionu korun z prodeje částí Mladé fronty

Krajský soud v Českých Budějovicích souhlasil s tím, aby firma Crane Constancy Investments (CCI) dostala z prodeje částí vydavatelství Mladá fronta 7,7 milionu korun. Navrhla to insolvenční správkyně Petra Hýsková, CCI je jedním ze zajištěných věřitelů. Námitky, jež podala společnost Bohemia Silver, jeden z věřitelů, soud neuznal.
6. 8. 2021|

Šéf Hospodářské komory Dlouhý nechápe schodek 390 miliard. Je to důsledek krize, říká Havlíček

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý tvrdí, že schodek státního rozpočtu na příští rok ve výši 390 miliard korun nechápe. Podle něj může mít Česko velký problém s udržitelností veřejných financí, řekl to v Událostech, komentářích. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) tvrdí, že tak vysoký deficit je důsledkem jedné z největších krizí. Hájí ale například navýšení důchodů nad valorizaci, které prý rozpočet příliš nezatíží.
22. 6. 2021|

V České Lípě opravují historickou lokomotivu Albatros. Po dokončení se přesune do muzea

Skupina nadšenců v České Lípě renovuje parní lokomotivu Albatros z roku 1955, která jezdila po dráze do první poloviny 70. let minulého století. Opravy historické mašiny, kterou řadí odborníci mezi klenoty na železnici, potrvají několik let. Po dokončení se stane muzejním exponátem, zatím však není jasné, kde ji návštěvníci uvidí.
8. 5. 2021|

Knižní divizi Mladé fronty koupila za čtrnáct milionů firma Albatros Media

Firma Albatros Media koupila za čtrnáct milionů korun knižní divizi vydavatelství Mladá fronta, které je v konkurzu. Smlouvu s insolvenční správkyní uzavřela společnost v pondělí, cena je už zaplacená. Souhlas k prodeji dal věřitelský výbor, zajištěný věřitel Crane Constancy Investments (CCI), námitky neměl ani soud, uvedla insolvenční správkyně Mladé fronty Petra Hýsková.
9. 2. 2021|

Nové Poselství ze Stínadel navazuje na Foglarova dobrodružství

Rychlé šípy se znovu vydávají pátrat do Stínadel po ztraceném ježku v kleci. Tentokrát ale ne v knize Jaroslava Foglara, ale v novém příběhu Poselství ze Stínadel. Autor Josef Červinka je celoživotním Foglarovým obdivovatelem a svůj příběh se snažil napsat ve stylu svého vzoru.
13. 1. 2021|

Parní lokomotivy odjely do vzpomínek před 40 lety

Rok, který končí nulou, upomíná vždy na výročí události, kterou leckdo oplakal, ale nebylo vyhnutí – totiž na konec parního železničního provozu v Československu. Parní lokomotivy se oficiálně rozloučily v létě 1980 zvláštními jízdami v severních Čechách, ve skutečnosti zmizely poslední nákladní lokomotivy z pravidelného provozu na přelomu let 1980 a 1981. Nyní, po 40 letech, jsme již tak daleko, že ani historický vlak automaticky neznamená, že by to byl vlak parní. Ale vzpomínky na dým stoupající z komína a podmanivý zvuk parního stroje zůstává doslova duší železnice.
29. 12. 2020|

Do Švédska vtrhla copatá anarchistka. Od vydání Pipi Dlouhé punčochy uplynulo 75 let

Na sklonku listopadu 1945 se veřejnosti poprvé představila ctihodná Pipilota Citrónie Cimprlína Mucholapka Dlouhá punčocha – nebo zkrátka Pipi od švédské spisovatelky Astrid Lindgrenové. Postava rebelantské dívky se dvěma zrzavými copy zafungovala na dětského čtenáře takřka okamžitě, protože až anarchisticky popírala pravidla i společenskou pruderii. A dnes platí za nedílnou součást zlatého fondu dětské literatury.
26. 11. 2020|

Mladá fronta musí do konkurzu, míní insolvenční správkyně

Provoz vydavatelství Mladá fronta, které je v insolvenci, je ztrátový a každým dnem mu hrozí kolaps. Nemá dost příjmů ani na úhradu pohledávek za majetkovou podstatou. Jiný způsob než prohlásit na majetek Mladé fronty konkurz není možný. Ve zprávě o stavu insolvenčního řízení to uvedla insolvenční správkyně vydavatelství Petra Hýsková.
6. 11. 2020|

Hamáček chce nouzový stav prodloužit za 30. duben, podle Prymuly přetrvají roušky do konce léta

Vláda připouští možnost prodloužení nouzového stavu za 30. duben. O jeho delší trvání stojí ministr vnitra a šéf krizového štábu Jan Hamáček, premiér Andrej Babiš to nevylučuje, potřeba je ale podle něj odborná debata. Výhrady navíc vznáší opozice, přičemž pro schválení je potřeba souhlas Poslanecké sněmovny. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly bude platit povinnost nošení roušek nejméně do konce srpna. Potvrdil zároveň uvolnění zákazu přítomnosti otců o porodu. Podle Prymuly se také začne mluvit i o částečném otevírání hranic, nastat by mohlo v řádu týdnů.
15. 4. 2020Aktualizováno15. 4. 2020, 18:08|

Ve věku 89 let zemřel Zdeněk Karel Slabý. Autor komiksu o kocouru Vavřincovi

Ve středu zemřel ve věku 89 let spisovatel, publicista, kritik a překladatel Zdeněk Karel Slabý, který mimo jiné stál za komiksovými příběhy pro děti o kocouru Vavřincovi. V roce 2010 získal cenu nakladatelství Albatros za celoživotní přínos dětské literatuře. O Slabého úmrtí v pátek informoval server Lidovky.cz, kterému to řekl spisovatelův syn Petr Slabý.
13. 3. 2020|

Exploze za letu jako součást zkoušek. Nový Albatros má za sebou test vibrací

Úspěšně má za sebou cvičný letoun L-39NG zkoušku schopnosti odolat vibracím za letu, takzvaný flutter test. Typ, kterým chce Aero navázat na úspěchy klasických albatrosů, má rozvržené letové zkoušky až do letošního léta. Do podzimu by chtěl výrobce získat certifikaci cvičné verze nové generace albatrosu.
23. 2. 2020|

Díky ilustracím Elišky Podzimkové k sobě Malý princ připoutal Island

Nejnovější české vydání Malého prince neprovází typické ilustrace autora této knihy Antoina de Saint-Exupéryho. Nakladatelství Albatros se tentokrát rozhodlo oslovit ilustrátorku Elišku Podzimkovou. Ta hrdinu známého příběhu o přátelství a odpovědnosti umístila na Island. Vydání knihy doprovází do konce roku interaktivní výstava v pražském prostoru Vnitroblock.
5. 11. 2019|

Koukat do mobilu a při tom číst knihy. Aplikace nabízejí literaturu pro digitální dobu

Doba strávená koukáním do chytrého telefonu a čtení knih se nemusí vylučovat, tvrdí nakladatelství Albatros. To přichází s aplikací StoryMe, která přináší četbu na pokračování. Místo digitálního lelkování si může čtenář vybrat fantasy, romantiku nebo detektivky. Snadný přístup k elektronickým nebo audioknihám nabízejí stále častěji svým klientům také různé instituce, například pražský IKEM svým pacientům.
25. 8. 2019|

Legendární Albatrosy uvolnily při výcviku pilotů místo mladším Alcám

Piloti české armády přesedlali při výcviku z legendárního letounu L-39 Albatros na dvoumístné bitevní stroje L-159 Alca. Ty nové totiž mnohem lépe odpovídají požadavkům na pokročilý výcvik pilotů i plnění vojenských operací. Tři dvojmístné letouny vyrobilo pro armádu Aero Vodochody.
14. 8. 2019|

Leporela, jaká svět viděl... československé děti ale ne

Jeho prostorová leporela vycházela po celém světě, v Československu byl ale Rudolf Lukeš zakázaným autorem. Teprve před pár lety začal jeho knížky vydávat Albatros. Lukešova leporela představuje do konce června také výstava v pražské Malostranské besedě.
9. 4. 2019|