TÉMA

Přírodověda

Osamocená kosatka poprvé zabila žraloka bílého, popsali vědci. Šla mu po játrech

Ulovit, zabít a sežrat obávaného predátora jí trvalo jenom dvě minuty. Vědci poprvé pozorovali a zaznamenali, jak osamocená kosatka u břehů jižní Afriky úspěšně zaútočila na velkého bílého žraloka. Odborníci už v minulosti viděli, že totéž dokáží kosatky udělat v hejnech, ale teď se naučily lovit natolik dobře, že si na nebezpečného predátora troufnou i samy.
4. 3. 2024|

Lenochod vrací úder. Videopast natočila nezvyklý souboj v pralese

Vědci natočili pomocí ukryté kamery v jihoamerickém pralese souboj, v němž odrážel útoky predátora tvor, který měl útok podle všech předpokladů jasně prohrát. Podle autorů studie záznam vrhá nové světlo na vztah predátor–kořist.
16. 8. 2023|

Hlubokomořským rybám se během života zásadně mění zrak, ukázal český výzkum

Mezinárodní tým vedený Zuzanou Musilovou z Univerzity Karlovy prokázal velké rozdíly ve zraku dospělých jedinců a potomstva hlubokomořských druhů ryb. Zrak se podle studie zásadně promění, když tyto ryby během života sestoupí do hlubin. Projekt také zodpověděl otázku, proč mají hlubokomořské ryby čípkový gen citlivý na zelenou barvu. Až doposud to nedávalo smysl, ve velké hloubce jim totiž vůbec nepomáhá.
30. 9. 2021Aktualizováno30. 9. 2021, 14:00|

Čeští čtvrťáci si v mezinárodním srovnání polepšili v matematice

Čeští žáci čtvrtého ročníku základních škol byli v mezinárodním srovnání v roce 2019 nadprůměrní v matematice i přírodovědě. Zjistilo to testování TIMSS, které probíhalo v osmapadesáti zemích světa a jehož výsledky v úterý představila Česká školní inspekce. V případě počtů jde o lepší výsledek než při předešlém testování před pěti lety.
8. 12. 2020|

Kočky poznají zvuk svého jména, prokázali japonští biologové

Nový japonský výzkum ukázal, že domácí kočky jsou ještě inteligentnější a lépe adaptované na život s člověkem, než to zatím vypadalo. Ať už totiž člověk na svou kočku volá Júro, Sisi nebo Pane Rozárko, je velmi pravděpodobné, že mu jeho šelmička rozumí a reaguje na něj.
6. 4. 2019|