TÉMA

Počerady

Ekologové oznámili největší znečišťovatele životního prostředí

Za největší znečišťovatele loňského roku označily ekologické organizace Arnika, Hnutí Duha a Greenpeace uhelné elektrárny. Kromě emisí skleníkových plynů podle ekologů vypouštějí do životního prostředí i toxické kovy včetně rtuti. Nejvýznamnějším znečišťovatelem je podle nich elektrárna Chvaletice, na prvních místech ale nadále zůstává i Spolana Neratovice a elektrárna Počerady. Ekologové představili žebříčky, které čerpají z dat Integrovaného registru znečišťování (IRZ).
25. 10. 2023|

Čistý zisk ČEZu se v prvním čtvrtletí meziročně ztrojnásobil, překonal odhady analytiků

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl meziročně o 218 procent na 26,7 miliardy korun, oznámila skupina v tiskové zprávě. Důvodem růstu je podle ČEZu mimo jiné enormní růst cen komodit na velkoobchodních trzích a rekordní zisk z obchodování s komoditami na západoevropských trzích. Výsledky výrazně překonaly odhady analytiků. Překvapil je především čistý a provozní zisk. Důvodem jsou mimo jiné vysoké ceny elektřiny.
10. 5. 2022Aktualizováno10. 5. 2022, 11:20|

30 let zpět: Odsiřování 6. bloku elektrárny Počerady dostalo zelenou

Uhelnou elektrárnu Počerady na Mostecku čekalo po kladných zkušenostech s 5. blokem další odsiřování. Díky dodání odsiřovacího zařízení na 6. blok mohlo dojít k tolik potřebné další fázi ekologizace elektráren na českém území. Kontrakt za více než miliardu korun podepsali představitelé Českých energetických závodů s konsorciem německo-českých firem OTES/SHL.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
24. 1. 2022|

Aktivisté opustili rypadlo v dolech na Chomutovsku, protestovali proti těžbě

Aktivisté opustili v pátek nad ránem rypadlo v dolech Nástup Tušimice na Chomutovsku. Zadržela je policie. Oznámila to její mluvčí Šárka Poláčková. Obsazením dvou velkostrojů protestovala skupina Kolektiv Pod zem! proti pokračování těžby uhlí. Na rypadla vylezlo několik osob ve čtvrtek ráno, ze stroje na Dolech Bílina slezli aktivisté ve čtvrtek odpoledne. Policie je podezřívá z přestupku proti veřejnému pořádku, který spočívá v neuposlechnutí výzvy, a vniknutí do důlního díla.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 12:40|

Aktivisté obsadili rypadla na Teplicku a Chomutovsku, zastavili těžbu v dolech

Aktivisté brzy ráno obsadili dvě skrývková rypadla v uhelných dolech Bílina na Teplicku a Nástup Tušimice na Chomutovsku. Po několika hodinách čtyři protestující opustili stroj v Bílině s ohledem na počasí, na druhém stanovišti dalších šest demonstrantů zůstává. Podle jejich vyjádření uniká každým dnem těžby příležitost zajistit lidem v uhelných regionech důstojnou budoucnost. Severočeské doly, jimž velkostroje patří, musely na obsazených strojích zastavit práce.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 16:45|

Elektrárna Počerady patří skupině Sev.en Energy

Hnědouhelná elektrárna Počerady má nového majitele, skupinu Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Převod od polostátní společnosti ČEZ se uskutečnil během Silvestra. Sev.en se stal novým majitelem o tři roky dříve, než bylo původně plánováno. Původní dohodnutá cena dvě miliardy korun za převod v roce 2024 byla navýšena na 2,5 miliardy korun.
1. 1. 2021|

Hnědouhelnou elektrárnu Počerady převezme Sev.en od ČEZu už letos. O tři roky dříve, než plánoval

Vršanská uhelná ze skupiny Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače převezme od polostátní společnosti ČEZ hnědouhelnou elektrárnu Počerady už 31. prosince 2020. Novým majitelem se tak stane o tři roky dříve, než bylo původně plánováno. Dříve dohodnutá cena ve výši dvou miliard korun za převod v roce 2024 tak byla navýšena na 2,5 miliardy.
22. 10. 2020Aktualizováno22. 10. 2020, 17:55|

Aktivistky opustily rypadlo ve Vršanech. Firma bude požadovat náhradu škody za zastavenou těžbu

Čtyři ekologické aktivistky opustily v sobotu večer kolem 20:00 rypadlo v lomu ve Vršanech u Mostu, které obsadily ten den ráno. Informovala o tom Eva Maříková, mluvčí skupiny Sev.en Energy, která lom vlastní. Těžební firma bude podle ní po aktivistech vymáhat způsobenou škodu.
6. 9. 2020|

Nejvíc oxidu uhličitého vypustila loni do vzduchu elektrárna Počerady

Hnědouhelná elektrárna Počerady vypustila loni do atmosféry nejvíce oxidu uhličitého (CO2) z českých zdrojů a to více než 4,7 milionu tun. Elektrárnu provozuje ČEZ, od roku 2024 ji má převzít skupina Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. V těsném závěsu je elektrárna Tušimice II, která vypustila rovněž kolem 4,7 milionu tun CO2. Třetí byla paroplynová elektrárna Vřesová Sokolovské uhelné s 3,9 milionu tun oxidu uhličitého. O datech, která zveřejnila Evropská komise, informovaly ekologické organizace Hnutí Duha a Greenpeace. Energetické firmy v reakci uvedly, že svoje zdroje významně modernizují.
15. 4. 2020Aktualizováno15. 4. 2020, 19:02|

Finanční ředitel ČEZu: Počerady bude v roce 2024 téměř jistě vlastnit Tykačova Sev.en Energy

Hnědouhelná elektrárna Počerady bude téměř jistě mít od začátku roku 2024 nového majitele, skupinu Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Vyplývá to z úterního vyjádření Martina Nováka, finančního ředitele ČEZu, který je současným majitelem elektrárny. Na základě dříve podepsané smlouvy získá ČEZ za elektrárnu dvě miliardy korun. Proti prodeji však protestují ekologové.
12. 11. 2019|

ČEZ zvýšil čistý zisk o 49 procent. Pomohl mu růst cen elektřiny a příjmy z obchodování s komoditami

Skupina ČEZ vykázala za první tři čtvrtletí letošního roku meziroční zvýšení čistého zisku o 49 procent na 13,6 miliardy korun. Zvýšení je způsobeno zejména růstem realizačních cen vyrobené elektřiny v ČR a vyšším ziskem z obchodování s komoditami, uvedla v úterý firma.
12. 11. 2019Aktualizováno12. 11. 2019, 10:48|

Aktivisté druhý den okupují rypadlo ve Vršanech. Žádají bezodkladný konec uhlí

Druhý den protestuje osm aktivistů na Mostecku proti tomu, aby ČEZ prodal elektrárnu Počerady společnosti Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače, i obecně proti spalování uhlí způsobujícímu změnu klimatu. Na rypadle v Lomu Vršany, které v úterý kolem šesté hodiny ranní obsadili, strávili celou noc a v protestu chtějí pokračovat. Dosavadní vyjednávání nebyla úspěšná, řekla severočeská policejní mluvčí Alena Bartošová.
30. 10. 2019Aktualizováno30. 10. 2019, 12:14|

Skupina mladých aktivistů protestuje proti prodeji Počerad. Obsadili rypadlo Lomu Vršany

Celý den zůstalo na rypadle hnědouhelného Lomu Vršany na Mostecku osm aktivistů, kteří na ně vylezli ráno. Jde o protest proti tomu, že ČEZ zamýšlí prodat elektrárnu Počerady společnosti Se.ven Energy finančníka Pavla Tykače. Na skrývkový bagr na Slatinické výsypce se skupina dostala, když byl mimo provoz. Policie se snaží přesvědčit je, aby slezli.
29. 10. 2019Aktualizováno29. 10. 2019, 18:49|

ČEZ plánuje prodat Počerady a do roku 2040 odstavit většinu uhelných zdrojů

Energetická společnost ČEZ plánuje nyní prodat hnědouhelnou elektrárnu Počerady společnosti Se.ven Energy finančníka Pavla Tykače. Do roku 2040 pak chce odstavit většinu svých uhelných zdrojů. Jejich instalovaný výkon klesne z dnešních 6,2 gigawattu (GW) na 0,7 GW, které obstará nový blok v elektrárně Ledvice, uvedli zástupci firmy.
4. 10. 2019Aktualizováno4. 10. 2019, 14:52|

Elektrárna Počerady vypustila loni tolik emisí jako všechna nákladní auta v Česku

Hnědouhelná elektrárna Počerady vypustila v roce 2018 do atmosféry nejvíce oxidu uhličitého z českých zdrojů, přes 5,5 milionu tun. Na druhém místě skončila další elektrárna společnosti ČEZ Tušimice II s více než 4,4 milionu tun CO2, třetím největším znečišťovatelem byla elektrárna Chvaletice skupiny Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače.
2. 4. 2019|