TÉMA

Chvaletice

Ekologové oznámili největší znečišťovatele životního prostředí

Za největší znečišťovatele loňského roku označily ekologické organizace Arnika, Hnutí Duha a Greenpeace uhelné elektrárny. Kromě emisí skleníkových plynů podle ekologů vypouštějí do životního prostředí i toxické kovy včetně rtuti. Nejvýznamnějším znečišťovatelem je podle nich elektrárna Chvaletice, na prvních místech ale nadále zůstává i Spolana Neratovice a elektrárna Počerady. Ekologové představili žebříčky, které čerpají z dat Integrovaného registru znečišťování (IRZ).
25. 10. 2023|

Pardubický kraj zpřísnil emisní limity elektrárně Chvaletice

Krajský úřad v Pardubicích zpřísnil emisní limity elektrárny Chvaletice na oxidy dusíku a rtuť. Jsou nižší než žádala, mírnější za mimořádných stavů. Výjimku z emisních limitů se elektrárně stále nepodařilo získat, úřad proto v rozhodnutí o změně integrovaného povolení použil limity podle takzvaných závěrů o BAT, které platí od srpna roku 2021. Rozhodnutí je pravomocné. V minulosti elektrárna uvedla, že pokud emisní výjimku nezíská, hrozilo by i zastavení výroby. Ekologické organizace uvedly, že nové rozhodnutí s možností mírnějších emisních limitů za mimořádných stavů fakticky znamená emisní výjimku a je nezákonné.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 11:53|

Výjimka z emisních limitů pro elektrárnu ve Chvaleticích neplatí, rozhodl soud

Udělená výjimka z emisních limitů pro oxidy dusíku a rtuť pro Elektrárnu Chvaletice neplatí. Krajský soud v Ostravě totiž zrušil rozhodnutí ministerstva životního prostředí, které výjimku na šest let udělilo. České televizi informaci potvrdila mluvčí soudu Vilemína Hana Ondrušová. Pardubický kraj aktuálně přezkoumává, zda elektrárna splňuje dodržování emisních limitů. Pokud by se ukázalo, že ne, musela by snížit výrobu. Jinak by čelila vysokým sankcím.
30. 12. 2022|

Krajský úřad v Pardubicích prověří, kolik škodlivin vypouští elektrárna ve Chvaleticích

Pardubický kraj zahájil řízení s elektrárnou ve Chvaleticích ohledně dodržování emisních limitů. Bude zjištovat, kolik elektrárna vypouští do ovzduší rtuti a oxidu dusíku, pro které stále nemá platnou výjimku. Projednává ji Krajský soud v Olomouci. Ústavní soud ale už potvrdil, že než nižší instance rozhodne, výjimka z emisních limitů pro elektrárnu neplatí, krajští úředníci v Pardubicích proto musejí jednat.
14. 11. 2022|

V kopcích u Chvaletic jsou miliony tun manganu. Surovinu chce dobývat těžařská firma, město souhlasí

Ve Chvaleticích na Pardubicku by se měl už za pár let těžit mangan. Usiluje o to Mangan Chvaletice, dceřiná společnost kanadské těžební firmy. S městem už se dohodla na pronájmu pozemků, zatím jí ale chybí povolení k těžbě. Ne všichni záměr vítají, například starostka blízkých Řečan nad Labem s obnovením těžby v lokalitě nesouhlasí.
7. 6. 2022|

Olomoucký soud musí znovu rozhodnout o výjimce pro Elektrárnu Chvaletice

Olomoucký krajský soud chyboval, když zrušil emisní výjimku pro rtuť a oxidy dusíku v Elektrárně Chvaletice na Pardubicku. Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasačním stížnostem elektrárny a ministerstva životního prostředí. Krajský soud původně tvrdil, že úředníci z krajského úřadu a ministerstva nedostatečně zjistili skutkový stav pro celé šestileté období trvání výjimky. Nyní se musí ke sporu vrátit a rozhodnout znovu.
23. 5. 2022|

Elektrárna Chvaletice zatím nebude omezovat dodávky elektřiny a tepla kvůli zrušení emisní výjimky

Elektrárna Chvaletice zatím nebude omezovat provoz kvůli tomu, že jí soud zrušil udělené výjimky z emisních limitů. Znovu se jimi musí zabývat ministerstvo životního prostředí. Elektrárna zatím rozsudek analyzuje a připravuje řešení situace.
8. 3. 2022|

Elektrárna Chvaletice získala šestiletou výjimku z emisních limitů

Ministerstvo životního prostředí potvrdilo výjimku z emisních limitů pro elektrárnu Chvaletice pro oxidy dusíku a rtuť. Stanovena je na šest let. Sdělil to mediální zástupce elektrárny Petr Dušek. Ekologická organizace Greenpeace, která proti výjimce dlouhodobě protestuje, se chce proti rozhodnutí odvolat.
25. 11. 2021|

Nadměrná doprava už nebude obtěžovat obyvatele Kojic. Začala stavba obchvatu

U Kojic na Pardubicku začala stavba obchvatu. Odkloní tranzitní dopravu z obce. Místní lidé na novou silnici čekali 19 let. Práce potrvají déle než rok, v místě začaly první objížďky. Pardubický kraj zaplatí za silnici 280 milionů korun, kolem osmdesáti až pětaosmdesáti procent uhradí Evropská unie.
13. 9. 2021|

Ekologické organizace se odvolaly proti výjimce pro Chvaletice. Elektrárna s argumenty nesouhlasí

Ekologické organizace se odvolaly proti výjimce, kterou dostala elektrárna Chvaletice, šest let by díky ní nemusela splňovat nové emisní limity. Greenpeace a Hnutí Duha tomu chtějí zabránit. Elektrárna s jejich argumenty nesouhlasí, provoz ekologizuje a snižuje emise, uvedl její mluvčí Petr Dušek.
10. 8. 2021|

Olomoučtí úředníci udělili výjimku z emisních limitů elektrárně Chvaletice. Tu první zrušilo ministerstvo

Krajský úřad Olomouckého kraje udělil elektrárně Chvaletice výjimku z emisních limitů. Rozhodoval už podruhé, první výjimku totiž ministerstvo životního prostředí zrušilo. Úředníci oproti předchozí žádosti v nové výjimce snížili limit na rtuť z 25 na 23 mikrogramů na metr krychlový a limit na oxidy dusíku ze 195 na 190 mikrogramů na metr krychlový. Zároveň se zkrátila lhůta pro splnění limitů na obě znečišťující látky z osmi na šest let, uvedl mediální zástupce Elektrárny Petr Dušek. Vyjádření zástupců ekologických organizací ČTK zjišťuje.
23. 7. 2021|

Elektrárna Počerady patří skupině Sev.en Energy

Hnědouhelná elektrárna Počerady má nového majitele, skupinu Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Převod od polostátní společnosti ČEZ se uskutečnil během Silvestra. Sev.en se stal novým majitelem o tři roky dříve, než bylo původně plánováno. Původní dohodnutá cena dvě miliardy korun za převod v roce 2024 byla navýšena na 2,5 miliardy korun.
1. 1. 2021|

Policie uzavřela případ poškození elektrárny Chvaletice. Podala návrh na obžalobu

Policie podala návrh na obžalobu aktivistů Greenpeace, kteří při protestu v roce 2016 podle ní poškodili chladicí věž elektrárny Chvaletice. Podle státního zástupce Petra Nečase se skupina pěti aktivistů, která již část škody uhradila, odmítla dohodnout na vině a trestu. Vše tedy směřuje k obžalobě. Vyšetřovatelé podali státnímu zástupci návrh již podruhé, první verzi z roku 2019 museli doplnit.
25. 11. 2020|

V Česku loni podle Arniky kleslo množství většiny znečišťujících látek. Výjimkou je rtuť

Loni pokleslo oproti roku 2018 množství většiny sledovaných látek znečišťujících ovzduší. Výjimkou jsou například emise rtuti. Vyplývá to z dat Integrovaného registru znečišťování, informovala o tom ekologická organizace Arnika. Například na znečišťování vod se v loňském roce podílely velkou měrou kyanidy, které způsobily nedávnou havárii na řece Bečvě.
15. 10. 2020|

Nejvíc oxidu uhličitého vypustila loni do vzduchu elektrárna Počerady

Hnědouhelná elektrárna Počerady vypustila loni do atmosféry nejvíce oxidu uhličitého (CO2) z českých zdrojů a to více než 4,7 milionu tun. Elektrárnu provozuje ČEZ, od roku 2024 ji má převzít skupina Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. V těsném závěsu je elektrárna Tušimice II, která vypustila rovněž kolem 4,7 milionu tun CO2. Třetí byla paroplynová elektrárna Vřesová Sokolovské uhelné s 3,9 milionu tun oxidu uhličitého. O datech, která zveřejnila Evropská komise, informovaly ekologické organizace Hnutí Duha a Greenpeace. Energetické firmy v reakci uvedly, že svoje zdroje významně modernizují.
15. 4. 2020Aktualizováno15. 4. 2020, 19:02|

Uhelnou elektrárnu Počerady hodlá Tykačova firma „vyčistit“. Tak, aby přežila rok 2028

Energetická skupina Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače chce zmodernizovat hnědouhelnou elektrárnu Počerady tak, aby mohla být v provozu i po roce 2028, kdy by měly začít platit další zpřísňující limity Evropské komise. Do elektrárny chce firma investovat řádově miliardy korun, uvedli zástupci společnosti.
11. 3. 2020Aktualizováno11. 3. 2020, 15:29|

Scénáře konce uhlí budou v lednu. Za jeho okamžitý konec protestují z budovy Severočeské energetické aktivisté

Aktivisté ze spolku Limity jsme my vylezli na panelový dům, ve kterém sídlí společnost Severní energetická, a vyvěsili transparent s požadavkem na „konec uhlí bez výjimek“. Protestují tak proti provozu tepelné elektrárny ve východočeských Chvaleticích. Další protest proti uhlí zároveň proběhl v Praze před Úřadem vlády, kde se sešla uhelná komise. Ta se dohodla, že do ledna budou hotové scénáře pro konec uhlí v Česku.
25. 11. 2019Aktualizováno25. 11. 2019, 14:53|

Pardubický kraj odmítá znovu rozhodovat o ekologické výjimce pro chvaletickou elektrárnu

Pardubický krajský úřad je systémově podjatý ve věci rozhodování o udělení výjimky z emisních limitů pro chvaletickou elektrárnu. Pro ČT to řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD). Ministerstvo životního prostředí tak bude muset určit jiný krajský úřad, který o emisních výjimkách rozhodne. Podle šéfa resortu Richarda Brabce (ANO) je překvapivé, že Netolický prohlašuje úřad za podjatý až teď.
22. 11. 2019Aktualizováno22. 11. 2019, 15:01|

Dlouhé stráně zvládnou nastartovat chvaletickou elektrárnu v případě rozsáhlého blackoutu

Turbíny přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně v Jeseníkách by se díky loňským investicím a úpravám mohly roztočit i v případě většího blackoutu a přes rozvodnu v Krasíkově nastartovat ze tmy elektrárnu Chvaletice. Po výpadku potřebují elektrárny ke svému rozjezdu velké množství energie a mohou ji dodat právě vodní elektrárny.
21. 11. 2019|

Firma Purum dostala v minulosti několik pokut za skládky i chybějící povolení

Úterní výbuch a únik škodlivin z areálu v Hamru na Jezeře policie vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. Při explozi utrpělo zranění osm lidí, dva museli záchranáři letecky přepravit do nemocnic. Zjišťování příčin výbuchu ale může trvat týdny i měsíce. Firma Purum, která provozovnu na likvidaci nebezpečného odpadu vlastní, měla problémy už v minulosti. Hned několik pokut dostala například od České inspekce životního prostředí (ČIŽP).
20. 11. 2019|

O emisních limitech pro Chvaletice se bude rozhodovat znovu. Ministerstvo zrušilo rozhodnutí kraje

Ministerstvo životního prostředí zrušilo rozhodnutí Krajského úřadu Pardubického kraje o výjimce z emisních limitů pro hnědouhelnou elektrárnu Chvaletice a vrátilo záležitost úřadu, aby ji znovu projednal a opět rozhodl. Pardubický kraj v létě vyhověl žádosti elektrárny Chvaletice o výjimku na budoucí evropské limity emisí rtuti a oxidů dusíku. Úřad ale stanovil omezující podmínky. Elektrárna uvedla, že k dosažení nově požadovaných limitů by byla nutná další investice 1,4 miliardy korun.
20. 11. 2019|

„Odejdeme, až skončí doba uhelná.“ Aktivisté šedesát hodin okupovali rypadlo na Mostecku

Skupina aktivistů ukončila téměř třídenní protest proti těžbě uhlí na velkorypadle v lomu ve Vršanech na Mostecku. Na stroj vylezlo osm osob v úterý ráno na protest proti zvažovanému prodeji elektrárny Počerady firmě Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Po 60 hodinách sestoupili dolů.
31. 10. 2019Aktualizováno31. 10. 2019, 16:46|

Chvaletice nesmí vypouštět odpadní vodu do Labe. Kraj musí o povolení rozhodnout znovu

Ministerstvo životního prostředí zrušilo změnu integrovaného povolení elektrárny Chvaletice, kterou v létě vydal Krajský úřad Pardubického kraje. Elektrárna žádala o prodloužení povolení k vypouštění odpadních vod do Labe a o navýšení limitů některých vypouštěných látek. Krajský úřad bude muset zohlednit mimo jiné připomínky České inspekce životního prostředí.
9. 10. 2019|

Blokáda chvaletické elektrárny po téměř 48 hodinách skončila. Aktivisté považují akci za úspěšnou

Symbolická blokáda vjezdu chvaletické elektrárny v neděli skončila, ekologičtí aktivisté kolem 13 hodiny odešli. Proti prodloužení chvaletického provozu aktivisté protestovali od pátku. Aktivisté považují akci za úspěch. „Podařilo se upozornit na problém, který představuje těžba a spalování uhlí,“ řekl Josef Patočka z hnutí Limity jsme my. Protest neomezil provoz elektrárny. Policie, která byla celou dobu na místě, nemusela zasahovat.
7. 7. 2019Aktualizováno7. 7. 2019, 14:16|