TÉMA

Jošihide Suga

Novým japonským premiérem je exministr zahraničí Kišida, krátce před volbami nahradil Sugu

Japonský parlament schválil novým předsedou vlády exministra zahraničí Fumia Kišidu. Ve funkci nahradí Jošihida Sugu, který předtím odstoupil. Kišida patří mezi kritiky Sugy, ale i jeho předchůdce Šinzóa Abeho. Kišidovým hlavním úkolem nyní bude rychle se vypořádat s pandemií a dalšími domácími a globálními výzvami. Řízení země převzal nedlouho před blížícími se volbami, které se mají konat 31. října.
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 16:55|

Lídři Japonska, USA, Indie a Austrálie dohodli spolupráci. Usilují o svobodný Indo-Pacifik „neohrožený nátlakem“

Vedoucí představitelé Japonska, Spojených států, Indie a Austrálie se dohodli na spolupráci v oblasti vakcín proti covidu-19, čisté energie, infrastruktury a vesmíru, sdělil japonský premiér Jošihide Suga po setkání lídrů ve Washingtonu. Schůzka čtyř státníků z koalice nazvané Quad podle agentury Reuters představuje jednotnou frontu v době společných obav z Číny. Suga rovněž uvedl, že se domluvili na tom, že zorganizují setkání na nejvyšší úrovni každý rok.
25. 9. 2021Aktualizováno25. 9. 2021, 10:55|

Hirošima si připomněla 76 let od svržení bomby, olympionici se k minutě ticha nepřipojí

Japonská Hirošima si minutou ticha připomněla 76 let od okamžiku, kdy američtí letci koncem druhé světové války na město svrhli atomovou bombu. Pietní akci stejně jako loni poznamenala pandemie covidu-19, byla menší než v minulosti. Zástupci Hirošimy prosili, aby minutu ticha drželi i účastníci olympijských her v Tokiu, Mezinárodní olympijský výbor (MOV) to ale odmítl, napsala agentura DPA.
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 09:12|

Pandemie ve světě: Počet nově nakažených v Tokiu poprvé překonal tři tisíce za den, Sydney prodloužilo uzávěru

Tokio potvrdilo rekordních 3177 nových případů za den a virus se rychle šíří i v dalších částech Japonska. Denní přírůstky nákaz se nedaří navzdory několik týdnů trvajícímu lockdownu snížit ani v australském Sydney, tamní úřady proto o další měsíc prodloužily uzávěru města. Britská vláda rozhodla, že plně naočkovaní občané zemí EU a USA budou smět do Anglie, aniž by museli do izolace. Německo zřejmě od srpna rozšíří povinnost testování při příjezdu do země. Izrael umožní očkovat děti od pěti let, pokud jim hrozí vážný průběh nemoci.
28. 7. 2021Aktualizováno28. 7. 2021, 21:27|

Po sesuvu půdy v Japonsku se pohřešuje osm desítek lidí, potvrzeni jsou čtyři mrtví

Po sobotním sesuvu půdy, který zavalil japonské letovisko Atami, záchranáři stále pátrají zhruba po osmi desítkách pohřešovaných. Uvedla to agentura AP, která se odvolává na místní úřady. Zatím jsou potvrzeny čtyři smrtelné oběti neštěstí, které následovalo po několikadenních přívalových deštích.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 17:09|

Japonsko řeší čtvrtou vlnu a zaostává v očkování. V ohrožení je už i tak prodražená olympiáda

Japonsko zápolí se čtvrtou vlnou pandemie koronaviru a přes sérii svátků vláda vyhlásila v lidnatých prefekturách stav nouze. Zároveň v ostrovní zemi vázne očkování, alespoň jednu dávku vakcíny nedostala ani dvě procenta populace. To vše se odehrává na pozadí blížících se odložených olympijských her. Ty zatím stály čtyřnásobně víc, než předpokládal původní rozpočet, a na stole je stále varianta, že budou zcela zrušeny.
29. 4. 2021|

Pandemie v Japonsku před olympijskými hrami sílí. Vláda se snaží obyvatele uklidnit

Japonsko čelí čtvrté vlně pandemie koronaviru. Nákaza je na vzestupu a některé prefektury se připravují na obnovení nouzového stavu. Nárůst případů hlásí Ósaka i Tokio, které za tři měsíce hostí olympiádu. Poté, co vysoce postavený politik nevyloučil možné zrušení Her, se vláda snaží rozptýlit obavy.
21. 4. 2021|

Jihokorejský soud nařídil Japonsku odškodnit sexuální otrokyně z druhé světové války

Jihokorejský soud nařídil Japonsku, aby odškodnil dvanáct žen, které byly za druhé světové války nuceny sloužit v nevěstincích pro japonské vojáky. Tokio na verdikt reagovalo s rozhořčením. Podle agentury Reuters by případ mohl znovu rozdmýchat diplomatický spor mezi oběma zeměmi.
8. 1. 2021|

Rakousko zavádí kontroly na hranicích. Londýnu hrozí kolaps zdravotnictví

Rakousko od půlnoci z pátku na sobotu 9. ledna zavádí hraniční kontroly. Slovenská policie hodlá přísněji kontrolovat dodržování tamních opatření proti šíření koronaviru. Polsko očkuje zdravotnický personál a řeší aféru s naočkovanými umělci. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje rozumnou pružnost při dávkování vakcíny. Británie se připravuje na možnost, že v Londýně během dvou týdnů zkolabuje zdravotnický systém. Stav nouze začne v pátek platit v japonském hlavním městě Tokiu.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 19:41|

Japonsko chce být uhlíkově neutrální do roku 2050, vsadí na solární elektrárny

Japonský premiér Jošihide Suga se přihlásil k závazku dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality. Země by tak měla rovnoměrně vypouštět emise uhlíku a pohlcovat je z atmosféry. Opatření podle něj pro Japonsko představuje příležitost pro ekonomický růst, nikoliv hrozbu. Jde o zásadní změnu v japonském přístupu vůči klimatickým změnám.
26. 10. 2020|

Novým japonským premiérem se stal Jošihide Suga. Nahradí nemocného Šinzóa Abeho

Novým japonským premiérem se stal Jošihide Suga, předseda Liberálnědemokratické strany (LDP). Ve funkci nahradil Šinzóa Abeho, který kvůli zdravotním potížím podal demisi. Jednasedmdesátiletý Suga slíbil, že naváže na Abeho práci, a v souladu s tímto slibem také ponechal ve funkci téměř polovinu dosavadních ministrů. Zvolení Jošihideho Sugy se čekalo, vládnoucí koalice LDP a Strany spravedlnosti a čistoty (Komeitó) má totiž v obou parlamentních komorách většinu.
16. 9. 2020Aktualizováno16. 9. 2020, 13:53|

Novým japonským premiérem bude dosavadní mluvčí vlády Suga

Novým předsedou vládní japonské Liberálnědemokratické strany (LDP) byl zvolen dosavadní mluvčí vlády Jošihide Suga, oznámila agentura Reuters. Suga se tak stane i novým japonským premiérem. Parlament by o tom měl hlasovat ještě tento týden. Jednasedmdesátiletý Suga je pokládán za dlouholetého spojence Šinzóa Abeho, který z premiérské funkce odstoupil minulý měsíc kvůli špatnému zdraví.
14. 9. 2020|

Končí éra „všudypřítomného míru“, začíná epocha harmonie. V Japonsku míří na trůn nový císař

Japonsko se připravuje na další éru související s nástupem nového císaře na trůn. Od května bude tato epocha známá pod jménem Reiwa. Název se dá přeložit jako harmonie, pokoj nebo řád. Oznámení živě přenášela japonská televize. Současný císař Akihito skončí na trůně za měsíc, v čele země stál tři dekády.
1. 4. 2019Aktualizováno1. 4. 2019, 20:16|