TÉMA

Tomáš Šebek

Petr Pavel s vámi zůstane i v těžkých časech, myslí si jeho podporovatel Šebek

Chirurg a účastník misí Lékařů bez hranic Tomáš Šebek uvítal, jak jeho favorit Petr Pavel vyhrál první kolo prezidentského klání. Přiznal se, že vystoupil z komfortní zóny, když mu vyjádřil veřejně podporu. S menší mírou kritiky se kvůli tomu setkal, v rodině jsou ale jednotní. Pavla volí z čistě pragmatického důvodu kvůli svým dětem. Doufá, že lidé nepodlehnou uměle vyvolanému strachu a slibům Andreje Babiše (ANO), ale zvolí nakonec generála ve výslužbě.
15. 1. 2023|

Mluvit se všemi a popisovat skutečnost. Lékaři bez hranic fungují už půl století

Už padesát let funguje mezinárodní organizace Lékaři bez hranic. V začátcích se na jejích aktivitách podílely jen desítky pracovníků, teď zaměstnává víc než šedesát tisíc lidí, a to většinou místních. Například z Česka a Slovenska na mise do zahraničí vyrazí pomáhat zhruba třicet pracovníků ročně. Mnohdy složitý boj o zachování neutrality nejslavnější humanitární organizace mapuje pohnutou historii nejmodernějších dějin.
22. 12. 2021|

Taliban zvolil guerillovou válku a s tím se těžko bojuje, uvedl bývalý velitel útvaru speciálních operací

Chybu neudělali vojáci, ale politici, zhodnotil misi v Afghánistánu bezpečnostní expert a veterán této války Lumír Němec, který působil také v Iráku, Kosovu či Sýrii. „Nedokázali jsme přimět afghánskou vládu a Taliban, aby zasedly k jednacímu stolu a uzavřely nějakou dohodu,“ dodal s tím, že s guerillovou válkou se totiž jinak velmi těžce bojuje. Němec byl hostem pořadu Události, komentáře spolu s lékařem a účastníkem několika misí v Afghánistánu Tomášem Šebkem.
21. 8. 2021|

Musíme si pomáhat? Fokus Václava Moravce zkoumal lidské sobectví

Je sobectví přirozené? Probouzí krize v lidech to nejlepší – nebo to nejhorší? Musíme si pomáhat? Tyto otázky se snažilo zodpovědět nové vydání Fokusu Václava Moravce z prostoru Jatka 78. Pozvání přijali lékař Tomáš Šebek, socioložka Jiřina Šiklová, etoložka Jitka Lindová, právník Petr Svoboda, bojovnice a diplomatka Martina Ptáčková a principál Rosťa Novák.
23. 3. 2021Aktualizováno23. 3. 2021, 22:33|
Události komentáře

Koronavirus otevřel dveře medicíně na dálku. Kontakt s pacienty zvládáme sami, odporují praktičtí lékaři

Epidemie koronaviru pomohla rozšířit povědomí o takzvané telemedicíně. Pacient se při ní radí s lékařem pomocí vzdálené komunikace. Její součástí je internetová platforma U lékaře, ale také Virtuální čekárna České republiky. Projekt, který slibuje méně času stráveného v čekárnách ordinací praktických lékařů, nabízí lidem možnost konzultovat svůj zdravotní stav on-line.
30. 5. 2020|

Konec volání do přetížených ordinací. Projekt chce usnadnit komunikaci lékařů s pacienty

Záruka konzultace pro pacienta a pro lékaře zase možnost lépe řídit svůj čas. To mimo jiné nabízí projekt Virtuální čekárna České republiky, který se nyní oficiálně spustil. Jeho autoři doufají, že se do něj zaregistruje co nejvíce praktických lékařů. Ti si během pandemie museli poradit hned s několika výzvami – už skoro tři týdny například testují některé pacienty před tím, než jim končí karanténa.
13. 5. 2020|

V polovině dubna můžeme v Česku čekat 15 tisíc případů, uvedl Roman Prymula. Pak se má situace lepšit

V Česku už týden platí nouzový stav. Od pondělí platí omezení volného pohybu osob, smí se chodit pouze do práce, na nákupy, k lékaři, případně na vycházky do přírody. Od čtvrtka musí každý, kdo jde ven, nosit roušku nebo jinak zakrývat ústa a nos. Situace těžce doléhá téměř na každého, otázek je přitom mnohem více než odpovědí. Některé odpovědi naznačil speciální pořad České televize Země v nouzi, aneb jak teď a kudy dál , kde moderátor Daniel Stach hovořil se šéfem ústředního krizového štábu Romanem Prymulou, dalšími lékaři, výzkumníky i expertů z oborů ekonomie a psychologie.
19. 3. 2020|

Samotáři nejsou jen na Šumavě. Velký knižní čtvrtek přináší pokračování bestselleru Aleše Palána

Podzimní Velký knižní čtvrtek na pultech knihkupců představuje rekordních 20 novinek. Nabídce dominují autorské ikony jako J.R.R. Tolkien nebo Elena Ferranteová. Značnou pozornost ale budí také novinka nazvaná Jako v nebi, jenže jinak s podtitulem Nová setkání se samotáři z Čech a Moravy, ve které spisovatel Aleš Palán volně navazuje na svůj bestseller Raději zešílet v divočině.
17. 10. 2019|
Události komentáře

Chirurg Šebek: Jako součást oblečení nosí v Jemenu samopal i malí chlapci

Třetina pacientů, se kterými se český chirurg Tomáš Šebek setkal na své jemenské misi s humanitární organizací Lékaři bez hranic, potřebovala zákrok kvůli střelnému zranění. Ve válkou zmítaném Jemenu, kde se střetává i zájem regionálních velmocí, je totiž kalašnikov prakticky běžnou součástí pánského oblečení – a to nejen u dospělých mužů, ale i u nedorostlých chlapců. O své blízkovýchodní zkušenosti mluvil český lékař v Událostech, komentářích.
28. 3. 2019|