TÉMA

Strojírenství

Soud zahájil insolvenční řízení s firmou Kovosvit MAS Machine Tools

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Firma navíc nezaplatila dvěma stovkám zaměstnanců mzdy za březen. Vyplývá to z informací z insolvenčního rejstříku a odborářů.
18. 4. 2024Aktualizováno18. 4. 2024, 12:05|

Část zaměstnanců strojírenské firmy Kovosvit nedostala březnovou mzdu

Část zaměstnanců strojírenské firmy Kovosvit ze Sezimova Ústí na Táborsku nedostala březnové mzdy. Jde přibližně o polovinu ze 450 zaměstnanců, řekl mluvčí odborové organizace OS Kovo Jan Exner. Firma nemá dostatek zakázek, a proto někteří zaměstnanci zůstávají doma. Situaci už řeší i vedení města a jedná o pomoci zaměstnancům.
17. 4. 2024|

Ceny většiny výrobců v říjnu dál rostly. Naopak pokles cen v zemědělství zpomalil

Ceny většiny výrobců v říjnu dál meziročně rostly. V průmyslu stouply o 0,2 procenta, u stavebních prací se zvýšily o 3,6 procenta a tržní služby pro podniky zdražily o 5,3 procenta. Naopak v zemědělství ceny pošesté v řadě meziročně klesly, a to o necelou desetinu. Vyplývá to z informací, které na webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 12:40|

Skupina ostravského podnikatele Bochenka koupila Strojírny Prostějov

Společnost Strojírny Prostějov koupila skupina BR Group ostravského podnikatele Rudolfa Bochenka. Kupní smlouvu podepsala tento týden. Holding firmu zařadí do své Divize strojírenství a posílí díky ní své výrobní kapacity, řekla ve čtvrtek mluvčí BR Group Ivana Gračková. Hodnotu transakce firmy neuvedly. Strojírny Prostějov jsou za posledních šest let pátou akvizicí BR Group.
1. 6. 2023|

Hanák žádá vládní pomoc pro velké firmy. Fiala na sněmu průmyslníků hovořil o energetické krizi

V Brně začal třiašedesátý ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu. Kromě expozice se na místě koná i sněm Svazu průmyslu a dopravy, během něhož promluvil i premiér Petr Fiala (ODS), který uvedl, že díky opatřením vlády se podle něj podaří energetickou krizi stabilizovat. Od prezidenta svazu Jaroslava Hanáka zároveň převzal sedm výzev, kterými by se měla podle sdružení vláda zabývat. Hlavními tématy diskuze na veletrhu byla energetická efektivita v době krize a digitální řešení pro průmysl budoucnosti.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 16:41|

Firmám údajně chybí 150 tisíc pracovníků z Ukrajiny, uprchlíci je podle asociace podniků nenahradí

Na Ukrajinu se od začátku války vrátilo zhruba padesát tisíc lidí, dalších sto tisíc letos nepřijede na sezonní práce. Uvedl to předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Josef Jaroš. Jde podle něj o fyzicky náročné práce, které většinově vykonávali muži. Příchozí z Ukrajiny, mezi nimiž jsou hlavně ženy, děti a starší lidé, je tak podle něj nenahradí. Česká republika dosud vydala už přes 233 tisíc víz pro uprchlíky před válkou na Ukrajině. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) by se vláda mohla na rekonstrukci nebo výstavbu bytů pro uprchlíky podílet až pětaosmdesáti procenty.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 23:28|

30 let zpět: Zetor řešil, jak přežít ze dne na den

V roce 1992 se do sériové výroby konečně dostala nová řada strojů, na jejichž vývoji se pracovalo již od začátku sedmdesátých let. Přesto brněnský podnik s osmi tisíci zaměstnanci zažíval nejhorší odbytovou situaci ve své historii, jeho hospodaření navíc zatěžovaly ohromné pohledávky u zahraničních odběratelů.
8. 3. 2022|

Česko a Tchaj-wan budou dál spolupracovat. Naší povinností je podpora demokracie, řekl Vystrčil

Zástupci Česka a Tchaj-wanu podepsali pět nových memorand, která mají rozšířit spolupráci v internetové bezpečnosti, ve vesmírném průmyslu, ve vývoji technologií katalyzátorů nebo v přesném strojírenství. Oznámil to po česko-tchajwanském obchodním setkání v Praze ministr a předseda Národní rozvojové rady Tchaj-wanu Kchung Ming-sin, který vedl největší tchajwanskou obchodní misi v historii obou zemí. Jednání navázalo na loňskou cestu senátorů na Tchaj-wan pod vedením předsedy horní komory Miloše Vystrčila (ODS).
25. 10. 2021|

Většina vody z českého průmyslu by se dala recyklovat. Ministerstvo vypsalo nové dotace

Dvě stě šedesát milionů metrů krychlových vody – pro představu jako objem slapské přehrady – odteče ročně z českého průmyslu do kanalizace. Většina by se přitom dala recyklovat. Ministerstvo průmyslu teď proto přispívá firmám na takzvané vodní audity. Mají pomoct přijít na to, kde a jak vodu ušetřit.
4. 8. 2021|

30 let zpět: Let Kunovice v problémech

Před listopadem 1989 prodával československý letecký podnik Let Kunovice většinu vyrobených strojů do Sovětského svazu. Novým podmínkám zahraničního obchodu bylo nutné rychle přizpůsobit výrobní i obchodní strategii a zapojit se do mezinárodní spolupráce.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
4. 3. 2021|

Velké automobilky řeší nedostatek čipů, některé omezí výrobu vozů

Některé přední světové automobilky v lednu omezí výrobu kvůli nedostatku čipů. Tento krok v pátek oznámily například japonské společnosti Toyota Motor a Nissan Motor či americká firma Ford Motor. Informovala o tom agentura Reuters. Nedostatek čipů má i mladoboleslavská Škoda Auto, sdělila její mluvčí.
8. 1. 2021|

30 let zpět: Na československé podniky se slétají dravci zahraničního průmyslu

Po devíti měsících důkladného vyjednávání byla v Praze podepsána smlouva o založení společného podniku Škoda Volkswagen. Tehdejší ministr strojírenství a elektrotechniky ČR Miroslav Grégr při té příležitost hovořil o potřebě obezřetného postupu při privatizaci československého průmyslu tváří v tvář bezohledné dravosti některých zahraničních firem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
21. 12. 2020|

30 let zpět: Lid v závodě vládnout nemůže, kdo jej ale nahradí?

Výrobce tramvají ČKD Tatra Smíchov se brzy po revoluci dostal do ekonomických potíží. Výrazně klesala produktivita práce a v říjnu 1990 navíc musel čelit hrozbě stávky ze strany nespokojených zaměstnanců. Kdo byl za neutěšený stav podniku zodpovědný?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
31. 10. 2020|

Výrobce lisů TS Plzeň do konce roku skončí, propustí stovku lidí

Plzeňský výrobce lisů TS Plzeň (dříve Škoda Těžké strojírenství) se 150letou tradicí do konce roku skončí. Úřadu práce nahlásil hromadné propouštění stovky lidí, kteří firmu opustí do 31. prosince.
26. 9. 2019|

Čeští podnikatelé vyrazili hledat příležitosti do Ománu. Jednali o turistice i ekologii

Navazovat kontakty a hledat nové trhy je úkolem české podnikatelské mise v Ománu, kde doprovází předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS). Bohatý sultanát u Indického oceánu a jeho narůstající ekonomický význam jsou pro české firmy lákavé.
28. 3. 2019|