TÉMA

Telefon

Řidiči se na silnicích necítí bezpečně, sami ale často porušují pravidla

Zhruba polovina řidičů se na českých silnicích necítí bezpečně. Ukázal to průzkum České asociace pojišťoven, podle kterého na silnicích cítí nebezpečí 51 procent lidí. Podle pojišťoven přitom riziko zranění nebo úmrtí rok od roku klesá. Motoristé obvykle za důvod obav označují chování ostatních řidičů, ale i stav vozovek.
8. 3. 2024|

Austrálii ochromil výpadek služeb operátora, miliony lidí se ocitly bez internetu a telefonního spojení

Firmu Optus, která je druhým největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v Austrálii, ve středu postihl rozsáhlý výpadek. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že výpadek v zemi přechodně způsobil chaos, než se služby začaly obnovovat. Některou z nich využívá kolem deseti milionů lidí, což je zhruba čtyřicet procent australské populace. Společnost podezření na kybernetický útok nemá.
8. 11. 2023|

Soud uložil tresty vězení za útoky na účty bank

Za pokus nabourat se pomocí SMS a e-mailových zpráv do účtů tisíců klientů české a řecké banky půjdou dva muži do vězení na čtyři a půl roku, respektive pět let. Rozhodl o tom Krajský soud v Ostravě. Obžalovaní uzavřeli se státním zástupcem dohodu o vině a trestu, rozsudek tak už je pravomocný. Podle obžaloby se oba odsouzení dostali prostřednictvím takzvaných phishingových útoků k přihlašovacím údajům jen několika klientů bank. Kontakty však měli asi na deset tisíc lidí.
2. 5. 2023|

Muž, který mluvil do cihly. Před půlstoletím mobil poprvé propojil volající

Když americký vývojář Martin Cooper před padesáti lety uskutečnil první hovor přes mobilní telefon, běžní lidé netušili, co se děje. Od té doby se ale tyto přístroje rozšířily po celém světě a dnes jich existuje asi šestnáct miliard.
3. 4. 2023|

Lidé s nízkými příjmy mohou telefonovat levněji, slevu 200 korun lze využít u čtyř operátorů

Stát začal nově přispívat lidem s nízkými příjmy na telefonování nebo připojení k internetu. Dvousetkorunový příspěvek sice již stát poskytoval, ale pouze lidem se zdravotním postižením. Nově na něj dosáhnou například samoživitelé, které trápí nedostatek peněz.
8. 2. 2023|

30 let zpět: Telefonování výrazně zdražilo

Před 30 lety, kdy mobily byly pro většinu populace ještě hudbou budoucnosti, lidé telefonovali z pevných linek, případně z telefonních budek. Všechny linky tehdy měl na starosti státní podnik Správa pošt a telekomunikací Praha. Na podzim 1992 výrazně zdražil a hodina hovoru pak volajícího přišla i na deset korun.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 10. 2022|

EU zavede jednotnou nabíječku přenosné elektroniky

Na dobití všech telefonů či tabletů prodávaných v zemích Evropské unie bude od podzimu roku 2024 stačit jediná nabíječka. Členské státy se v úterý dohodly s europoslanci na pravidlech, podle nichž budou výrobci elektroniky muset přizpůsobit své produkty standardu USB-C. Směrnice, jejímž cílem je usnadnit život spotřebitelů a omezit množství elektronického odpadu, získala podporu i přes nesouhlas dominantního amerického výrobce elektroniky Apple. Dohodu musí v příštích týdnech formálně potvrdit plénum Evropského parlamentu a Rada EU.
7. 6. 2022|

Na české weby zaútočili ruští hackeři, oznámil Rakušan. Data uživatelů jsou v bezpečí

Ruští hackeři napadli systémy českých státních i soukromých institucí. Po jednání vlády o tom informoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), potvrdil dřívější zprávy Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost. Terčem útoku, k němuž se hlásí skupina Killnet, se stal portál veřejné správy, mobilní aplikace Českých drah nebo systémy některých letišť. Soukromá data uživatelů podle tuzemské vlády neunikla.
20. 4. 2022Aktualizováno20. 4. 2022, 17:28|

Do školek a škol nastoupilo 26 500 uprchlíků, míst je zatím podle ministerstva dost

Do mateřských a základních škol v Česku nastoupilo zatím zhruba 26 500 dětí válečných uprchlíků z Ukrajiny. Vyplývá to z dat, které ministerstvo školství k 7. dubnu dostalo od škol. Podle zjištění mají základní školy ještě přibližně 150 500 volných míst a školky kolem 12 900. Nejvíc volných kapacit je v Moravskoslezském kraji, naopak nejméně v Karlovarském a Libereckém kraji či v Praze. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu získalo v Česku speciální víza přes 283 tisíc lidí prchajících před válkou.
12. 4. 2022Aktualizováno12. 4. 2022, 20:21|

Válka nové generace. Mobil najde nejbližší kryt a poskytne návod na obsluhu kalašnikova

Od začátku ruské invaze se stanice kyjevského metra proměnily v domov tisíců lidí. V noci se prostor zaplní, přes den se cestující proplétají mezi ustlanými matracemi. Nejbližší kryt, ale i třeba databázi pohřešovaných, mohou všichni najít okamžitě díky internetu v mobilu a aplikacím vyvinutým pro obyvatele ostřelovaných měst. Telefony mohou včas varovat civilisty, ale také prozradit nepříteli pohyby vojsk nebo reálné následky útoků, reportuje z Kyjeva zvláštní zpravodaj ČT Michal Kubal.
29. 3. 2022|

Na Tongu dorazila první zahraniční pomoc, telefonní spojení je obnoveno

Na tichomořské souostroví Tonga dorazila první dvě letadla s materiální pomocí, pět dní poté, co na ostrovech způsobila obrovské škody erupce sopky a následná vlna tsunami. Podle agentury Reuters se také podařilo obnovit telefonní spojení mezi Tongou a zbytkem světa. Na pobřeží Peru se stále rozšiřuje velká ropná skvrna. Ropa se vylila z tankeru kvůli vlně tsunami způsobené erupcí.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 20:04|

Uživatele Androidu v Česku nejvíce ohrožují sledovací programy

České uživatele chytrých telefonů s Androidem v listopadu nejčastěji ohrožoval opět sledovací program Cerberus s podílem čtyři procenta ze všech hrozeb. Jde o takzvaný stalkerware, tedy aplikace, jejichž funkce umožní sledování zařízení či aktivity uživatele bez jeho vědomí. V řadě případů je možné takovou aplikaci v telefonu zcela skrýt. Proti jarním měsícům ale jeho výskyt klesl o 25 procent. Uvedla to antivirová firma Eset.
18. 12. 2020|

30 let zpět: Žádosti o telefon

Telekomunikační technologie tak, jak je známe dnes, byly na začátku devadesátých let hudbou budoucnosti i v těch nejvyspělejších státech. V čem se ovšem zřetelně projevovala zaostalost komunikační sítě tehdejšího Československa, byl počet obyvatel, kteří stále ještě čekali na zavedení pevné telefonní linky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
18. 6. 2020|

Vteřina dějepisu: Víte, kam byste se dovolali 10. dubna 1881?

„Haló?“ ozval se možná Richard Hartmann onoho dne do telefonního aparátu. Kdyby byl Čech, řekl by zřejmě: „Hej, hej“ – jak se Češi v telefonním pravěku hlásili do sluchátka, jenže byl Němec. V Ledvicích na Teplicku koupil důl, z něhož nechal zavést vůbec první soukromou telefonní linku v českých zemích. Do provozu byla uvedena 10. dubna 1881. Tipnete si, s jakým místem důl spojovala? Třeba pomůže, že měřila dva kilometry.
10. 4. 2020|

Kamery už poznají i řidiče s mobilem. Do provozu je nasazují v Austrálii

Kamery s umělou inteligencí v Austrálii v ostrém provozu hlídají, jestli nemají řidiči v rukou mobilní telefon. Úřady doufají, že díky tomu výrazně ubude nehod. Během pěti vteřin nepozornosti – třeba na přečtení krátké zprávy – totiž vůz ujede desítky metrů, které mohou skončit tragédií.
5. 12. 2019|

Ministerstvo se omluvilo za nezákonné odposlechy novináře Janka Kroupy

Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo reportérovi Českého rozhlasu Janku Kroupovi za nezákonné policejní odposlechy jeho telefonu v kauze Pandur. Uvedl to server iROZHLAS.cz a omluvu potvrdilo i ministerstvo. Došlo k ní ale až po několika letech a vleklých soudních tahanicích, odposlechy se totiž týkají let 2011 a 2012.
2. 8. 2019|
Huawei

Havlíček nechce předem vyřadit Huawei z tendrů. Usiluje o celoevropský přístup k firmě

Nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) řekl, že žádný zájemce, tudíž ani Huawei, by neměl být dopředu vyřazen z tendrů na zakázky v Česku, včetně výběrových řízení souvisejících s mobilními sítěmi takzvané páté generace (5G). Zdůraznil, že přístup k této čínské technologické firmě je nutné řešit na evropské úrovni a už se začíná koordinovat.
1. 5. 2019|

Bývalo jich 30 tisíc, teď zbývá zlomek. Přesto telefonní budky ještě nejsou zcela na odpis

Za posledních sedm let klesl v Česku počet telefonních budek více než o dvě třetiny. Přesto ještě existují, nejvíce jich je v malých obcích, kde není dostatečně silný mobilní signál. Narazit na ně lze i v centrech velkých měst na turistických místech. Celkově mizí telefonní automaty kvůli nedostatečným počtům hovorů i kvůli vandalům. Ty, které ještě existují, jsou ve srovnání s minulostí velmi pokročilé – umí poslat i SMS nebo e-mail.
23. 3. 2019|