TÉMA

Aktivní záloha

Zóna ČT24: Ministerstvo obrany omezilo přístup českých vojáků do zahraničních armád i na Ukrajinu

Ministerstvo obrany podle zjištění České televize výrazně omezilo přístup českých občanů do zahraničních armád. Po několika měsících války na Ukrajině se změnila pravidla – a souhlas dostávají jen ti, kteří nikdy předtím nesloužili v české, respektive československé armádě. A to výrazně zmenšuje množinu možných zájemců pro boj na Ukrajině. Podle resortu jsou nepostradatelní pro obranyschopnost země. Pořad Zóna ČT24 se věnoval právnímu postavení českých vojáků, kteří odešli bojovat proti ruské invazi.
26. 11. 2023|

Výbor podpořil vládní novelu rozšiřující možnosti zapojení obyvatel do obrany Česka

Sněmovna pravděpodobně schválí rozšíření možností obyvatel k zapojení do obrany Česka. Vládní novela branné legislativy, kterou v úterý podpořil příslušný výbor, upravuje také například odměňování vojáků v aktivní záloze a umožní ministerstvu obrany využívat údaje z informačních systémů veřejné správy k obrannému plánování i mimo stav ohrožení státu nebo válečný stav. Branný výbor zároveň doporučil ke schválení misi až 15 vojenských policistů k podpoře vyšetřování možných válečných zločinů na Ukrajině po ruské invazi. Sněmovna také patrně zakotví každoroční vynakládání aspoň dvou procent hrubého domácího produktu (HDP) na obranu.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 20:25|

Na interpelace odpovídali jen tři ministři. Dopoledne sněmovna podpořila brannou novelu i dvě procenta HDP na obranu

Poslanci interpelovali členy vlády. Většinou však nedostali odpověď, mnoho ministrů se ze čtvrtečního jednání sněmovny omluvilo. Přítomen nebyl ani premiér Petr Fiala (ODS). Před ústními interpelacemi sněmovna v úvodním kole podpořila vládní novelu, podle které by mohli lidé získat další možnost, jak se zapojit do obrany Česka. Prvním čtením prošel také zákonný závazek ke každoročnímu vynakládání dvou procent hrubého domácího produktu na obranu.
9. 2. 2023Aktualizováno9. 2. 2023, 19:12|

Záložáci chrudimských výsadkářů se chystají k prvnímu seskoku. Radost jim kazí počasí

Poprvé ve své historii si vyzkoušejí příslušníci armádních aktivních záloh vzdušný výsadek. V rámci třítýdenního výcviku nechá armáda skočit z letadla 26 záložáků. Všichni za sebou mají dva roky u aktivních záloh i čerstvé zkušenosti z trenažéru.
28. 5. 2019|

Policisté i vojáci nacvičovali, jak uchránit Temelín před teroristy

Zhruba tři stovky vojáků a policistů nacvičovaly, jak postupovat při případném teroristickém útoku na jadernou elektrárnu Temelín. Do třídenního cvičení Safeguard Temelín 2019 se zapojili i pracovníci ČEZu a provozovatelé přenosové soustavy. Pokud by skutečně došlo k teroristickému útoku, obě české jaderné elektrárny by vyrazila bránit armáda. Právě simulovaným útokem na Temelín celé cvičení vyvrcholilo.
22. 3. 2019|